Husk at slette bilens data

Moderne biler gemmer på en lang række data om dig og din brug af bilen. Husk derfor at slette dine digitale spor når du sælger bilen eller afleverer den efter endt leasing. Det samme gælder, hvis du køber en brugt bil.

Moderne biler gemmer på en lang række data om dig og din brug af bilen. Husk derfor at slette dine digitale spor når du sælger den.
Bilist

Moderne biler er ikke længere bare et transportmiddel, der bringer dig fra A til B. Nye biler er også avancerede computere, hvor du både kan være online og kan koble din mobil til bilens infotaintment-system.

Nogle biler kan du også overvåge og betjene en række funktioner på afstand via en app på din smartphone.

På samme måde opsamler og gemmer nye biler i dag en lang række oplysninger om dig og din færden. Præcis som når du søger på internettet eller bruger din mobiltelefon.

Læs også: Hvad betyder connected car

Vask bilen for digitale spor

Som moderne bilejer skal du derfor være opmærksom på, at du får slettet dine digitale spor, når du enten sælger din bil eller aflevere den efter endt leasing. Hvis ikke, kan den nye ejer nemlig se en lang række oplysninger om dig, som du måske ikke ønsker.

Det samme gælder, hvis du køber en brugt bil. Er sporene og adgangen fra den tidligere ejer ikke slettet, kan det betyde, at vedkommende kan følge med i, hvor du kører, og hvor du parkerer. Den tidligere ejer kan måske også betjene dele af din bil på afstand eller endda stadig have adgang til den.

Heldigvis er langt de fleste af de digitale spor du efterlader nemme selv at slette. Det gælder eksempelvis:

 • Spor efter din mobiltelefon
 • Adresser indtastet i bilens navigation
 • Indstilling af radioen
 • Bilens kørecomputer

Slet spor fra din mobil - Har din mobil været koblet op til bilens infotainment-system, kan bilen have lagret eksempelvis dine kontakter. Det samme gælder listen over de mobiltelefoner, der har været koblet op på bilens Bluetooth-opkobling. Dem skal du huske at slette.

Slet adresser - Har bilen indbygget navigation, kan man både se, hvilke adresser du har besøgt og din privatadresse. Husk derfor at slette dem.

Nulstil kørecomputer - I bilens kørecomputer kan man se en lang række oplysninger om dig som fører af bilen. Både hvor langt, du har kørt, hvor hurtigt du har kørt, og hvor langt du kører på en liter brændstof. Husk at nulstille kørecomputeren

Nulstil radio - Radioen afslører din musiksmag. Hvis du ikke ønsker, at andre skal vide, at du lytter til dansktop eller countrymusik, kan du også nulstille kanalvalget. 

Læs også: Din bil overvåger dig

Pas på andres spor

Det er dog ikke kun, når du afhænder din bil, du skal være opmærksom på digitale spor. Det samme gælder, hvis du køber en brugt bil.

En lang række bilmærker har allerede i dag funktioner, der, typisk via en app, gør det muligt at styre en række af bilens funktioner via smartphone. Det gælder blandt andet mærker som:

 • Tesla
 • BMW
 • Volvo
 • Opel
 • VW
 • Audi
 • Mercedes-Benz

Køber eller leaser du en nyere brugt bil, bør du undersøge, om den konkrete model og årgang har funktioner, du kan styre via mobil. Er det tilfældet, skal du sikre dig, at den tidligere ejer ikke længere har adgang til bilen.

Bed forhandleren dokumentere, at tidligere ejere ikke længere har adgang til bilen og få det gerne skrevet ind i slutsedlen.

Er du i tvivl om, hvorvidt bilen har de avancerede funktioner, kan du kontakte FDMs rådgivning eller importøren af bilen.

Kontakt FDM Rådgivning

Slet nummerpladen

Udover de digitale spor i selve bilen er der også andre spor, du bør have dig for øje, når du skifter bil.

Har du en parkerings-app på din smartphone, skal du huske at slette eller ændre de nummerpladeoplysninger, du har tilknyttet app’en. På den måde risikerer du ikke ved en fejl, at betale for en andens parkering.

Du skal også huske at orientere din vejhjælp, hvis du skifter bil, så du sikrer dig, at det er den rigtige bil, der er tilmeldt og dækket, hvis uheldet er ude.

Læs også: Så meget sladrer bilen om dig