3 tip til at få god musik i bilen

Læs her vores 3 gode tip til, hvordan du selv får god lyd i din bil. Det handler nemlig ikke kun om et godt anlæg.

God musik i bilen
Bilist

Bilen er efterhånden det sidste sted, hvor du kan finde tid for dig selv. Uforstyrret tid, hvor du kan lytte til din yndlingsmusik, en lydbog eller et debatprogram. Derfor giver det god mening at forvandle pendlerkabinen til en koncertsal. 

Gode musikanlæg, der kan spille bilen op som en koncertsal, var tidligere forbeholdt luksusbiler med anlæg, der nærmest koster det samme som en mikrobil. Nu kan du få anlæg med stor lyd selv i de mindste biler. Så for en håndfuld tusindkronesedler kan du gøre spildtid til kvalitetstid. 

Men uanset om du har investeret i et dyrere anlæg til bilen, så er her et par gode råd, før du skruer helt op:

1. Sådan får du bedre lyd

Du kan selv forbedre lyden fra din bils anlæg, selvom du ikke har købt et fint lydanlæg. Du kan ofte justere bas, mellemtone og diskant, så det passer til din smag eller kompenserer for mangler i bilens anlæg.

Ofte kan du flytte centrum for, hvor musikken skal høres fra, eller flytte den frem og tilbage i kabinen, så du f.eks. ikke har børnenes musik på fuld drøn foran i bilen. I mange biler kan du desuden indstille lydniveauet til at følge bilens hastighed, så dæk- og motorstøj ikke overdøver det, du lytter til.

Gå på opdagelse i bilens lydmenu – den kan ofte mere, end du tror.

2. Lad ikke musikken overdøve trafikken

Man kan tale for og imod at spille høj musik, mens man kører bil. Færdselsloven siger ikke noget om, at man ikke må spille højt – døve må jo også køre bil. Men du må selv vurdere, om musikken kan være generende for omgivelserne.

Du skal være opmærksom på risikoen for, at musikoplevelsen overdøver eller distraherer dit fokus på trafikken. Det må den naturligvis ikke. Ellers gælder det om at benytte spejlene, så du kan holde øje med udrykningskøretøjer, når nu ørerne er optaget af noget andet.

Husk også, at stille og rolig oplæsning af en lydbog kan virke distraherende, hvis dine tanker begynder at vandre.

Læs mere: 13 ting bilister gør forkert hver dag

3. Lydkvalitet handler ikke kun om et godt anlæg

Lydkvalitet handler ikke kun om, hvor gode højttalerne er, men også om kvaliteten af den lydfil, du lytter til. CD-kvalitet er god, men det, du hører i radioen, er ifølge DJ og radiovært Henrik Milling lydfiler, som fylder en tiendedel af de oprindelige numre, og dermed mister du nuancer i musikken.

Under vores test har vi lyttet til musik fra YouSee Musik og Spotify på højeste kvalitet for at tage udgangspunkt i et realistisk hverdagsbillede. Så husk at vælge det bedst mulige format, når du vil høre musik i bilen. 

Læs Motor