Her er de bedste alkoholfri øl

FDM har bedt ølekspert Christian Andersen smage og vurdere ti alkoholfri øl. Se hvilken han selv vil tage med til festen som et alternativ til en rigtig øl

FDM har bedt ølekspert Christian Andersen smage og vurdere ti alkoholfri øl
Bilist

Der er langt mellem de alkoholfri øl på butikkernes ølhylder. Til vores test fandt vi alt ti, der er blandt de nemmeste at finde i supermarkederne. Det er egentlig lidt forkert at kalde øllene alkoholfri, for en del af dem har en alkoholprocent på 0,5, der er det højeste en øl må indeholde for at blive kaldt alkoholfri.

”Netop kravet om maksimalt 0,5 er den primære forhindring for at lave en rigtig god alkoholfri øl, der smager som almindelig øl. Problemet er, at gæringen i ølproduktionen bliver dæmpet voldsomt, og det er gæringen, der frembringer alkoholprocenten og store dele af smagen. Det er derfor begrænset, hvor stor smagsoplevelsen kan blive,” forklarer ølekspert Christian Andersen.

Se Christian Andersens dom over de ti øl(pdf)

Test af de mest udbredte øl

Hvedeøllene er med noter af frugt, friskhed og cremethed generelt bedre end pilsnerøllene

Vi har valgt at teste de mest udbredte, men enkelte af de mindre bryghuse som f.eks. Mikeller, Skands og Svaneke har også alkoholfri alternativer.

Læs også: Gi’ den gas ved festen og kør hjem

”De mindre producenter brygger typisk øllet op fra bunden med en særlig gær, der kun ”spiser” udvalgte sukkerstoffer, så der ikke kommer ret meget alkohol. Det giver større smagsoplevelser end ved øl fra store bryghuse, der typisk laver en almindelig øl og derefter fjerne alkoholen,” forklarer Christian Andersen.

Han opfordrer til, at man prøver sig frem og finder sin favorit.

Se ekspertens ølsmagning

Ølekspertens kommentarer

Ved ølsmagningen kom Christian Andersen frem til følgende konklusioner:

  • Hvedeøllene er med noter af frugt, friskhed og cremethed generelt bedre end pilsnerøllene, der falder igennem ved sammenligning med en rigtig pilsner. Alkoholfri hvedeøl minder om en fuldgod genre i sig selv.
  • Det betød ikke noget for min smagsoplevelse, om øllet havde en alkoholprocent på 0,0 eller 0,5.
  • Stort set alle øl havde en flot skumdannelse, og det er med til at give indtrykket af en rigtig øl.
  • Hvedemalt er meget udbredt og giver en syrlig karakter, der er bedre til at camouflere lav alkoholprocent end bygmalt.
  • Intet af øllet er nævneværdigt bittert, da alkoholfri øl ikke kan rumme meget bitterhed, der i form af humle tilsættes som balance til gærede sukkerarter, der næsten ikke findes i alkoholfri øl.
  • Jeg vil hellere undvære nogle af de dårlige alkoholfri øl og drikke vand eller andet i stedet.