Gi’ den gas ved festen og kør hjem

Du risikerer at få et glas for meget til bilkørsel, når sommeren luner, grillen er tændt, og selskabet er godt og vådt. Vi har derfor smagt på en række alkoholfri alternativer til traditionel øl, vin og drinks. Og du kan sagtens feste med og køre hjem alligevel

Du risikerer at få et glas for meget til bilkørsel
Bilist

Hver anden dag dræbes eller kvæstes en person i en spiritusulykke i trafikken. I sommerferien stiger dødsraten med 50 procent. Årsagen skal formentlig findes i, at en enkelt øl til at slukke tørsten på de lange varme aftener risikerer at blive til flere, når den spontane grillfest griber om sig.

Det kan forhindres, hvis man har alkoholfri alternativer klar til gæsterne. Vi vil nemlig gerne have noget, der ligner det, som de andre drikker.

”Umiddelbart har jeg lyst til at kalde en alkoholfri øl for noget andet end øl. For den bliver ofte ikke andet end en dårlig efterligning. Man kan undre sig over, hvorfor folk ikke bare drikker noget andet? Men folk vil have fornemmelsen af at drikke en øl. Det er sjovere og mere socialt acceptabelt end at stå med et glas cola,” siger ølekspert Christian Andersen, der er ølanmelder og tidligere bestyrelsesmedlem i De Danske Ølentusiaster.

Jeg havde de lavest tænkelige forventninger til de ti alkoholfri øl, da smagsoplevelsen ofte bliver større med alkoholprocenten. Men jeg er positivt overrasket

Populære alkoholfri øl

FDM har bedt ham prøvesmage ti alkoholfri øl, og han er ikke i tvivl om, at de bliver stadig mere populære.

”Om fem år er der formentlig dobbelt så mange på markedet, og de vil være meget bedre. Når salget stiger, bliver der også investeret mere i at udvikle smagen. Jeg havde de lavest tænkelige forventninger til de ti øl, da smagsoplevelsen ofte bliver større med alkoholprocenten. Men jeg er positivt overrasket”, siger Christian Andersen.

Læs ølekspertens vurdering af alkoholfri øl

Det seneste år er salget af alkoholfri øl steget med 19 procent til over 9 mio. dåser og flasker. En drik må betegnes som alkoholfri, hvis den indeholder 0,5% alkohol eller derunder.

Vin bliver til saftevand

Hælder man alkoholfri vin op i glasset, er der til gengæld ikke noget at være positivt overraskede over. Det mener Henrik Knudsen, der er kåret som Årets Sommelier 2017 af Den Danske Spiseguide og head sommelier på Søllerød Kro.

”Alkoholfri vine smager syntetisk, og det har ikke meget med vin at gøre. Når man trækker alkohol ud af væsken, så fjerner man smag og karakter. Det er mere som saft. Det kan sagtens være, at der er gode alkoholfri vine, jeg er bare ikke stødt på nogen, der er interessante,” siger Henrik Knudsen.

Hvis gæsterne ønsker alkoholfrit til maden, tilbyder kroen en franskproduceret saft, der er lavet af de druer, der også bruges i vinproduktionen.

”Vi har også alkoholfri vine, og der er gæster, der insisterer på at få dem, selv om anbefaler saften. Det er bare mere voksent at sidde med en flaske med etiket, der ligner en flaske rigtig vin.”

Jomfruelige cocktails

Bag bardisken kan bartender Frederik Jeppesen sagtens lave drinks, der kommer meget tæt på den ægte vare. Det går nemlig ikke at have en bar uden alkoholfri alternativer.

Der serveres mere alkoholfrit i dag, end da jeg startede i branchen for fem år siden

”Ofte er der en i selskabet, der skal køre bil eller er gravid, og så er den alkoholfri cocktail et sjovere alternativ end at spørge om en danskvand med citron. I baren har jeg også flere gæster af anden etnisk herkomst, og de vil have noget alkoholfrit, der ikke ligner det, de får andre steder. Der er også nogen, der vil have en alkoholfri drink, når de i forvejen har fået tre med alkohol, forklarer Frederik Jeppsen,” der er bestyrer af Madam Chu’s i København.

Se bartenderens opskrifter på alkoholfri drinks

Han oplever, at de såkaldte virgin cocktails uden alkohol er mere efterspurgte.

"Folk er generelt mere bevidste om, hvad de drikker, uanset om det er med eller uden alkohol. De er også mere bevidste om, hvor meget de drikker. Der serveres mere alkoholfrit i dag, end da jeg startede i branchen for fem år siden."