Hver tiende får medhold i p-klagen

Der er stor forskel på, om det kan betale sig at klage over parkeringsafgiften. Se, hvilke kommuner, der oftest laver fejl, når de kræver penge af bilister for at parkere ulovligt

Hver tiende får medhold i p-klagen
Bilist

P-afgifter kommer aldrig belejligt. Men føler du dig uretfærdigt behandlet af den kommunale p-vagt og vælger at klage, så er der størst sandsynlighed for at du får ret i din klage i Silkeborg og Esbjerg Kommune. Her får flere end halvdelen af bilisterne medhold, når de klager over deres parkeringsafgift.

Det viser FDMs undersøgelse af parkeringsafgifter i de 51 kommuner, der har parkeringskontrol. Her fremgår det også, at der er stor spredning i annulleringsprocenten i kommunerne.

I bunden af listen er der f.eks. kun 3,6 procent, der får ret i deres klage på Fanø. Blandt større byer er det 12 procent i Randers, 16,3 procent i Aalborg, mens det er helt oppe på hver tredje, der får medhold i Aarhus.

Har du fået en uretfærdig p-afgift? Så kan du få hjælp af vores juridiske rådgivere

Det er svært ikke at studse over, at der kan være så stor forskel kommunerne imellem

Det kan betale sig at klage

”Når annulleringsprocenten i mange kommuner er relativt høj, så viser det, at det kan betale sig at klage, hvis man mener, at afgiften er uretmæssig. En del af annulleringerne sker uden tvivl på baggrund af forhold, som p-vagten ikke kendte til, som f.eks. havari. Men det er alt andet lige også et udtryk for, at kommuner, der ligger højt på listen, godt kan blive bedre til at udstede korrekte bøder." 

"Med andre ord er der i nogle tilfælde større risiko for, at bilisterne bliver snydt, og det går ud over dem, der ikke overvejer at klage, men blot betaler”, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange, der står bag undersøgelsen.

Læs mere: Parkeringsafgift, hvad gør jeg?

Flere end en halv mio. afgifter

De 51 kommuner udskrev sammenlagt 556.601 kontrolafgifter til bilisterne i 2017. Heraf blev der klaget over godt hver 13., hvilket svarer til 7,5 procent af afgifterne.

Klageprocenten er højest i Nordfyns Kommune, hvor der klages over 19,6 procent af afgifterne.

De bilister, der konfronterede deres kommune med deres utilfredshed, fik i gennemsnit medhold deres klage i 10,3 procent af tilfældene.

Læs mere: FDMs råd om parkering

For hurtig med bødeblokken

”Det er svært ikke at studse over, at der kan være så stor forskel kommunerne imellem. Både i forhold til hvor mange der klager, og hvor mange der får medhold. Taget i betragtning at parkeringsforholdene ikke adskiller sig så voldsomt fra kommune til kommune, bør vores undersøgelse derfor give anledning til, at man i hvert fald i nogle kommuner bør se på, om man i nogle tilfælde er lidt for hurtige med bødeblokken,” siger Dennis Lange.

Her får du mest ud af at klage

Kommune Annulleringsprocent
Silkeborg 54,8
Esbjerg 54,0
Holbæk 45,2
Hillerød 44,7
Vesthimmerland 42,9
Gentofte 42,4
Frederikssund 37,5
Tårnby 35,2
Kolding 34,5
Aarhus 31,9
Lyngby-Taarbæk 30,4
København 30,1
Ballerup 29,7
Frederiksberg 27,8
Bornholm 25,7
Gribskov 25,0
Glostrup 24,6
Guldborgsund 23,3
Ringsted 23,1
Middelfart 22,7
Viborg 21,9
Køge 21,9
Odense 20,7
Odsherred 20,4
Roskilde 19,6
Varde 19,1
Horsens 18,9
Billund 17,8
Aalborg 16,3
Thisted 15,9
Svendborg 14,5
Herlev 13,8
Norddjurs 13,6
Fredericia 13,0
Vejle 12,2
Frederikshavn 12,1
Næstved 12,1
Randers 12,0
Helsingør 10,6
Gladsaxe 9,4
Vordingborg 9,4
Sønderborg 8,3
Struer 7,7
Haderslev 4,1
Aabenraa 3,8
Tønder 3,6

Tallene viser antallet af annullerede parkeringsafgifter i forhold til antal afgifter, der er klaget over. Enkelte kommuner skelner ikke mellem om annullering skyldes en klage eller ej. Der er ikke korrigeret for de tilfælde, hvor der er annulleret flere afgifter på baggrund af én klage.

Desuden registrerer Aarhus kommune og Københavns Kommune flere klager over samme afgift som én ny selvstændig klage. I kommunerne Favrskov, Mariagerfjord, Nordfyn og Syddjurs er der ingen p-afgifter annulleret pga. klage. I Fanø er der annulleret flere, end der er klaget over.