Det skal du huske på ferien til Italien

Planlægger du ligesom mange andre danske bilister at køre sydpå mod Italien, så er der nogle vigtige ting, som du skal være opmærksom på. Især de Italienske miljøzoner, kan koste dig dyrt.

Se hvad du skal tjekke inden kør selv-ferien til italien
Bilist

Skal du til Italien med bil, går din rute gennem flere lande. Der især tre ting, du som bilist skal være særlig opmærksom på:

  • Miljøzoner i Tyskland, Frankrig og Italien
  • Vejafgifter i Østrig, Frankrig, Schweiz og Italien
  • Særlige krav til udstyr i bilen og færdselsregler

De typiske ruter til Italien går igennem Tyskland og herefter Østrig, Schweiz eller Frankrig eller en kombination af de tre sidste lande.

"Der er forskellige regler og krav i de europæiske lande, så bilisterne bør sætte sig ind i de regler, der er i de enkelte lande, inden de kører af sted. Det kan blive dyrt at lade være. Især de Italienske miljøzoner koster hvert år store bøder til danske bilister, som overser eller misforstår skiltning for miljøzonerne", siger Dennis Lange, juridisk konsulent hos FDM.

Italiensk miljøzonePas på miljøzoner

Italien har miljøzoner i de historiske bycentre i flere italienske byer, og det koster rigtig høje bøder at køre ind i dem uden den rette godkendelse. Det er nærmest umuligt at få denne godkendelse, så derfor råder FDM bilisterne til at parkere uden for zonerne og finde anden transport ind til de historiske bymidter. Hvis du lejer bil i Italien kan du heller ikke være sikker på, at bilen har tilladelse til at køre derind.

Hvis du kun kører igennem Frankrig og Tyskland og ikke skal ind i byerne, behøver du ikke et miljømærkat. Men planlægger du et ophold i en større by i enten Tyskland eller Frankrig, så læs mere om reglerne for miljøzoner.

Læs her: Få overblik over miljøzoner i Europa 

Flere lande med vejbetaling

Det eneste land, der ikke har betaling for kørsel på vej er Tyskland, mens der er forskellige former for vejbetaling i Østrig, Frankrig, Schweiz og Italien.

I Østrig skal du have et motorvejsmærkat for at køre på motor- og motortrafikveje. Du kan købe mærkatet i FDMs netbutik eller på FDMs testcentre.

Køb motorvejsmærkat hos FDM

Ud over motorvejsmærkat betales der separat afgift for en række veje og tunneller i Østrig.

I Schweiz skal du benytte motorvejsmærkat for at køre på motor- og motortrafikveje. Der findes kun en type mærkat, som gælder i 14 måneder.

Motorvejsmærkaterne kan også købes på FDMs testcentre.

I Frankrig betaler du vejafgift for kørsel på motorveje. Du betaler for den strækning, du kører. Betaling kan ske med kontanter og gængse kreditkort. Du skal også betale for at bruge en række broer og tunneller.

Se her: Mere om vejafgifter på de franske motorveje (eksternt link)

Flaskehals på Brennerpasset

Går turen gennem Østrig, vælger mange ruten over Brennepasset via Europabrücke. Her kan trafikken særligt på lørdage, der mange steder er skifte dag, være slem med lange køer fra Innsbruck og op over passet. I højsæsonen kan det derfor være en god idé at køre over en dag før. 

Ved Europabrücke er der betalingsanlæg, der kan være en flaskehals. Det er dog muligt , at betale online hjemmefra, og køre gennem de særlige 'fast track' båse, hvor nummerpladen scannes.
VIGTIGT: Den digitale adgang skal betales mindst 18 dage i forvejen.

Betal digital vejskat  over Europabrücke (eksternt link)

Vejbetaling i Italien

I Italien er der afgift for kørsel på motorveje, og du betaler for den strækning, du kører. Du kan betale med Euro og internationale kreditkort. På de fleste betalingsveje trækker du en billet ved en bomstation, inden du kører ind på motorvejen. Ved udkørsel indfører du igen billetten i en automat, som udregner, hvor meget du skal betale. 

På enkelte strækninger skal du betale, før du kører ind på motorvejen. Her skal du være ekstra opmærksom på at følge skiltningen. Bommen kan godt gå op og give adgang til vejen, selv om vejafgiften ikke umiddelbart er betalt.

Hvis du kører på betalingsveje uden at have betalt vejafgift, kan du risikere at modtage en motorvejsafgift, når du er kommet retur til Danmark. Vær også opmærksom på betaling i tunneller og enkelte bjergpas.

Kørsel med campingvogn

Har du campingvogn med, så vær opmærksom på at der i flere lande er særlige regler. Læs mere under de enkelte lande.

Se mere: Færdselregler i andre lande

Husk sikkerhedsudstyret 

De fleste lande har forskelige krav til udstyr, som du skal med medbringe i bilen. Det gælder fx:

  • Advarselstrekant
  • Brandslukker
  • Forbindingskasse
  • Sikkerhedsvest

Der er særregler i de enkelte lande, så tjek at du har det rette udstyr i bilen, inden du tager på ferie. FDM anbefaler, at du har sikkerhedsvest med til alle i bilen.

Se krav til sikkerhedsudstyr i bilen  

Pas på færdselsreglerne

Selvom der er en del regler, der gælder på tværs af grænserne, så har de enkelte lande også en række særregler, som du er forpligtet til at sætte dig ind i som bilist. Hvis du overtræder reglerne risikerer du at få en bøde, som enten kan inddrives med det samme eller efterfølgende

Se færdselregler for:

Få inspiration til kør selv-oplevelser i Italien

Har du brug for inspiration til overnatninger, eller ting du kan opleve på turen kan du få inspiration til rejsen hos FDM travel, som skræddersyer kør-selv-ferier i Europa.

Få inspiration til ferien hos FDM travel

Køb mærkater og udstyr til ferien