Strandede danskere må nu køre hjem i deres udenlandske bil

Danskere strandet i udlandet som følge af corona-krisen får nu lov at køre hjem til Danmark i deres udenlandsk indregistrerede bil uden at risikere en bøde. Dispensation forlænget frem til udgangen af juli. OPDATERET 27. maj.

Danskere strandet i udlandet får nu lov at køre hjem i deres udenlandsk indregistrerede bil.
Bilist

Danskere i udlandet har siden 1. april måtte bruge deres udenlandske bil til at komme hjem til Danmark.

Det sker for at hjælpe de personer, der eksempelvis har været strandet i deres udenlandske feriebolig som følge af COVID-19.

Danskere må ikke strande i udlandet, blot fordi de ikke må bruge deres udenlandsk indregistrerede bil til at komme hjem til Danmark. Derfor ændrer regeringen reglerne midlertidigt, så flere får mulighed for at komme hjem under udfordringerne med COVID-19, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: Corona-krise får minister til at lempe frist for bilsyn

Gælder i to måneder

”Regeringen ønsker at hjælpe alle danskere i udlandet hjem på bedst mulig vis. Jeg ved, at flere har henvendt sig, fordi de sidder strandet i et sommerhus i udlandet, selvom der er en bil i garagen. I de her ekstraordinære tider skal de naturligvis kunne bruge deres udenlandske bil til at komme hjem til Danmark - præcis som vi har opfordret dem til,” udtaler skatteminister Morten Bødskov (S).

De ændrede regler trådte i kraft onsdag den 1. april og gjaldt i første omgang frem til den 31. maj 2020. Regeringen har dog siden forlænget dispensationen, så den nu gælder frem til 31. juli 2020. (opdateret 27. maj).

Køretøjet må dog kun bruges til at køre direkte til førerens bopæl, og køretøjet skal være ude af landet igen senest den 31. december 2020.

Det er desuden vigtigt, at Motorstyrelsen underrettes om, hvilken dag kørslen i Danmark finder sted.

Underret Motorstyrelsen (eksternt link)

Undgår høj bødestraf

Normalt vanker der en stor bøde, hvis danske statsborgere kører i en udenlandsk indregistrerede bil i Danmark. Derfor er FDM glade for, at myndighederne for en periode nu lægger bødeblokken væk.

”Danmark gør i øjeblikket et stort stykke arbejde for at hjælpe danskere hjem fra udlandet. Derfor synes vi kun, det er fornuftigt, at man for en periode også suspenderer sanktionen, så danskere, der kører hjem i en udenlandsk indregistrerede biler, ikke risikerer en høj bøde,” siger juridisk konsulent i FDM Dennis Lange.

Lignende dispensation blev givet, da en vulkansk askesky i 2010 lukkede store dele af luftrummet over Europa. Også dengang strandede mange danskere rundt om i Europa.