Sådan får du cyklen sikkert med på tur

Du kan både leje eller købe en cykelholder. Sørg for at du vælger den rigtige, så du undgår skader på bil eller cykel.

Kvinde på cykel, der kører under blomstrende æbletræer
Bilist

Hvis du gerne vil ud og opleve naturen på to hjul, er det oplagt at sætte cyklen på bilen og køre afsted – men medmindre din bil er stor nok til at have cyklen i bagagerummet, skal du bruge en cykelholder. Hvis du skal finde en cykelholder, der passer til dig, skal du tænke både på bil, cykel og budget.

Den 3. nummerplade:

Uanset, om du lejer, køber eller låner en cykelholder, skal du muligvis bruge en 3. nummerplade, som passer til din bil.

Du kan bestille den online hos motorstyrelsen her, eller hos et af vores testcentre – og vær opmærksom på, at der kan være 3 til 4 ugers ventetid

Kan jeg leje en cykelholder?

Du kan både leje og købe cykelholdere. Hvis du regner med at bruge cykelholderen på mere end én ferie, er det mere praktisk at købe den – især, når man tager højde for at du i nogle tilfælde kun kan leje den i specifikke perioder - men hvis du kun skal bruge den på en enkelt tur, kan der være penge at spare.

At leje en cykelholder koster, alt efter cykelholderens pris, typisk mellem 50 og 150 kroner per dag, plus et depositum. Hvis du vil købe en cykelholder, findes de i det ret brede prisspænd mellem 280 og 5.000 kroner.

Køb cykelholder med medlemsrabat

Uanset, om du lejer eller køber en cykelholder, skal den dog passe til din bil. Det afhænger først og fremmest af, om din bil har anhængertræk, og om hvilke – og hvor mange – cykler, du skal have med.

Kan jeg få en cykelholder til biler uden trækkrog?

Det korte svar er ja. Der er en lang række cykelholdere på markedet, som kan monteres på biler uden trækkrog. Disse sidder enten fast på bagklappen, eller tagbøjlerne.

Vælger du en cykelholder, der skal monteres på bagklappen, skal du være opmærksom på at ikke alle cykelholdere passer til alle biler. Derudover er der nogle biler, hvor bagklappen er lavet udelukkende af glas. På disse biler kan du ikke sætte en cykelholder fast på bagklappen – og du kan typisk heller ikke bruge dem, hvis din bil er en Sedan eller en Coupé, da der ikke er en ordentlig bagklap af fastgøre cykelholderen til.

Benytter du ind i mellem en tagboks på din bil, er det ikke så kompliceret at bruge en cykelholder til taget, da tagbøjlerne kan genbruges til cykelholderen. Vælger du den løsning, kan du beholde et godt udsyn ud af bagruden, og du behøver heller ikke bruge en 3. nummerplade og separat lygtebom. Derfor er det især en god løsning hvis du skal transportere flere cykler i lang tid, mens ulempen er, at det kan være ret besværligt at få cyklerne op på taget.

Det er vigtigt, at købe den 3. nummerplade hvis cykelholderen dækker for bilens bagerste nummerplade
Det er vigtigt, at købe den 3. nummerplade hvis cykelholderen dækker for bilens bagerste nummerplade

Husk farten!

Mange cykelholdere har en maksimumhastighed, som er lavere end 130 km/t.

Det er ikke unormalt at se cykelholdere, der kun er godkendt til maks. 90 km/t.

Passer min cykel i min cykelholder?

Cykelholdere til anhængertrækket findes i to typer – cykelholdere af sakse-typen, og cykelholdere af platform-typen.

Saksetypen kan holde op til to-tre cykler, og sættes direkte på trækkrogen. De er typisk billigere, men til gængæld skal du ofte selv købe en lygtebom ved siden af, som du fastgør din 3. nummerplade på. Nogle cykler skal også bruge en adapter, før de kan hænge på den.

Er holderen af platform-typen, kan den typisk holde op til tre-fire cykler. De har almindeligvis indbygget lygtebom, men er til gengæld noget dyrere. På en platform-cykelholder står cyklerne frem for at hænge, og derfor passer mange flere cykler på dem uden bøvl.

Har du en elcykel, skal du være ekstra opmærksom – en elcykel er markant tungere end en almindelig cykel, og derfor er det værd at undersøge, hvad maksimumvægten pr. cykel på cykelholderen er. En god ide kan være at afmontere det ofte ret tunge batteri, mens cyklen transporteres.

Flytter du flere cykler, så husk også at trækkrogen bliver belastet anderledes, når noget hviler ovenpå den. Derfor er det maksimale kugletryk på mange biler mellem 50-75 kg, på trods af at de måske må trække flere hundrede eller tusind kilo. Se efter dette i bilens instruktionsbog.

Læs også: Test af cykelholdere til flere cykler