Spar tusindvis af kroner på billånet - se hvordan

Hvis elbilen eller plugin-hybriden finansieres via et såkaldt grønt billån, kan du spare tusindvis af kroner. Det viser en undersøgelse fra FDM. Tjek hvad du skal være særligt opmærksom på.

Der er penge at spare på grønne billån til elbiler og plugin-hybrider.
Bilist

Antallet af elbiler og plugin-hybrider på de danske veje stiger, og når bilerne skal finansieres, kan det ske med et såkaldt grønt billån. 

Flere udbydere af billån har indført særlige lån målrettet elbiler og i flere tilfælde også plugin-hybrider, som kan køre på både strøm og benzin eller diesel. 
 

Hvad er et grønt billån?

Lånene kaldes alt fra miljøbillån og elbillån til ganske enkelt grønt billån. Typisk er billånene med den grønne profil angivet til at være billigere sammenlignet med et billån til en benzin- eller dieselbil.

FDM har derfor undersøgt, om det reelt er tilfældet, eller om lånene blot er pakket flot ind i varm CO2 og klimavenlige ord. I alt 12 forskellige banker er undersøgt. 
 

Hvad kan man spare på et grønt billån?

I de banker, som både tilbyder grønne billån og almindelige billån, kan der være tusindvis af kroner at spare. Det viser FDMs undersøgelse. I løbet af en periode på fem år kan der spares helt op til 17.500 kroner på et billån til elbil eller plugin-hybrid i forhold til en almindelig benzinbil.   

Jo dyrere bilen er, desto større er besparelsen ofte på de grønne lån.  

Et eksempel er elbilen Tesla Model 3 Standard Range Plus i forhold til benzinbilen VW Passat Variant 1.5 TSI 150 hk DSG Elegance Plus. 

Hvis prisen for begge biler er 400.000 kroner, vil de årlige omkostninger i procent (ÅOP) for Tesla Model 3 ligge på 2,3 procent, mens VW Passat Variant er oppe på 4,35 procent. Det er vel at mærke i én og samme bank.

ÅOP er et udtryk for, hvad lånet koster årligt i procent, når alle renter, gebyrer og andre omkostninger er regnet sammen. 

Det konkrete tilfælde viser, at der over fem år spares cirka 17.500 kroner på det grønne lån til Tesla Model 3 i forhold til et billån til en VW Passat Variant. Hvis billånet er på 250.000 kroner, kan der spares omkring 11.000 kroner, viser FDMs undersøgelse.  

- Hos FDM er vi positive over for, at forbrugerne får flere valgmuligheder, og at stadig flere pengeinstitutter tilbyder særlige billige billån til grønne biler. Billige lån til grønne biler er tiltrængt, da nye teknologier ofte er dyrere, siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos FDM. Han står bag undersøgelsen af de grønne billån.   

Læs også: Test af elbiler - komplet oversigt

Hvilke grønne billån er billigst?

Rene elbiler er typisk de køretøjer, som du kan få det billigste grønne billån til, viser FDMs undersøgelse. Grønne billån til plugin-hybrider er i flere tilfælde lidt dyrere, og de årlige omkostninger i procent er højere. 
 

Sammenligning af billån


12 forskellige banker er blevet spurgt, om de leverer skræddersyede billån til elbiler eller plugin-hybrider, og hvad priserne på billånene er.

Enkelte banker havde udelukkende grønne billån til rene elbiler, mens andre ikke havde det på ’hylden’ endnu.

Der var dog fire banker, som alle tilbød grønne billån til både elbiler og plugin-hybrider. 

De fire banker blev bedt om at levere lånetilbud for billån til flere forskellige typer biler, som koster 250.000 kroner og 400.000 kroner. Løbetiden blev angivet til fem år, og udbetaling var 20 procent.

Priserne er indsamlet i foråret 2020, og der er tale om listepriser. Det er altid en god idé at forsøge at forhandle prisen på billånet.  

Banker, som indgår i undersøgelsen, omfatter: Lån & Spar, AL Finans, Mercur Andelskasse, Nykredit, Bank Nordic, Nordea, Spar Nord, Jyske Bank, Sydbank, Danske Bank, Vestjysk Bank og Handelsbanken.

Derfor kan besparelsen være nogle tusinde kroner mindre i forhold til en ren elbil. Der er dog enkelte banker, som sidestiller elbiler og plugin-hybrider, og derfor er prisen for billånet det samme. 

Hvis du er på udkig efter et billån til en plugin-hybrid, er det derfor værd at holde nøje øje med renterne og lånets ÅOP.   

- Bilen er for mange typisk den største privatøkonomiske investering næstefter boligen. Derfor er det vigtigt, at forbrugerne har adgang til billige lån, og at der er konkurrence på markedet med både banker og andre finansieringmuligheder, som fx bilforhandlerne. De grønne billån er med til at øge konkurrencen, og det kommer forbrugerne til gode i form af lavere priser, siger Ilyas Dogru. 

Det er ikke alle banker, som endnu tilbyder grønne billån, men flere har over for FDM tilkendegivet, at de arbejder på det. Derfor vil udbuddet af særlige billån målrettet elbiler og plugin-hybrider stige. 
 

Hvilke fordele har grønne billån? 

Ud over prisen og lavere renter har de grønne billån også andre fordele. I nogle tilfælde kan du nøjes med en udbetaling på 10 procent, mens det er normalt med 20 procent på almindelige billån. 

Det betyder, at du ikke behøver at have helt så mange penge op af lommen til at begynde med, men ved lav udbetaling forkortes løbetiden typisk til maksimalt otte år. 
 
Oprettelsesgebyrerne kan også være lavere, og dermed kan der også spares på dette punkt. 

Du skal dog huske at se dig godt for, hvis du vil finansiere billånet via et af de grønne lån. Der kan være krav om, at du samler hele din økonomi i én bank, før du kan få et billigt, grønt billån. Enkelte banker kræver også, at du er tilknyttet en medlemsorganisation for at kunne blive kunde. 

Det kan også variere, hvor højt lånebeløbet må være. FDMs undersøgelse viser, at én bank eksempelvis har sat 300.000 kroner som maksimum, hvilket sætter en grænse for, hvilke elbiler du reelt kan vælge imellem.
  
- Der kan være forskel på lånebetingelserne fra bank til bank. Du skal derfor huske at læse det med småt, inden du vælger et grønt billån, siger Ilyas Dogru. Han anbefaler, at du minimum indhenter tre forskellige lånetilbud, inden du beslutter dig for finansieringen af din bil.   

Læs også: Skal du købe eller privatlease?

Er grønne billån altid billigst?

Det er vigtigt at understrege, at det generelt ikke altid er de grønne billån, som er de billigste. 

Du kan finde låneudbydere, som ikke tilbyder et grønt billån, men hvor deres almindelige billån prismæssigt er konkurrencedygtige. Derfor kan en finansiering af en elbil eller plugin-hybrid i nogle tilfælde godt betale sig som almindeligt billån. 

Hvis du har friværdi i din bolig, kan det i mange tilfælde være den billigste løsning til at finansiere din bil i stedet for at optage et billån.

Har du brug for at forsikre din elbil?
Se FDM Forsikring