5 ting du skal vide om plugin-hybrider

Har du netop købt en plugin-hybrid, eller overvejer du at købe en? Vi har samlet fem gode tip, der gør livet lettere for dig som ejer af de nye grønne biler

Du skal huske at lade din plugin-hybrid for at kunne køre på strøm
Bilist

Plugin-hybrider er den biltype, der oplever størst fremgang på bilmarkedet lige nu. Den nye biltype, hvor du både har en elmotor med et batteri, som kan køre 30-50 km til hverdag kombineret med en benzin- eller dieselmotor til længere ture, har fået fat i markedet.

Topsælgeren er Ford Kuga PHEV, men der er også kommet mange andre spændende plugin-hybrider på markedet. Her giver vi fem gode tips til nye plugin-ejere, og i bunden af artiklen har vi samlet links til de mest populære modeller lige nu. 

 1) Lad hver dag

For miljøets skyld – og for at nyde følelsen af at køre elektrisk – bør du lade din plugin-hybrid før hver køretur. I praksis vil det være hver dag man kommer hjem fra arbejde. Dermed vil du køre så mange kilometer på strøm som muligt. Det er også billigere at køre på strøm end på brændstof.  

Rækkevidden er reelt mellem 30 og 50 km på de fleste plugin-hybrider på markedet i dag
Rækkevidden er reelt mellem 30 og 50 km på de fleste plugin-hybrider, derfor skal du lade hver dag for at køre så meget som muligt på strøm. Foto: Karsten Meyland Lemche

2) Lad ikke på langture  

Rækkevidden i plugin-hybriderne er typisk ret kort, og de indbyggede ladere er ret langsomme. Så når du kører på langtur, bør du starte med et fuldt opladt batteri. Det giver ikke mening at sjatlade undervejs som med en elbil, idet en halv times ladning blot giver 10 km ekstra rækkevidde. Enkelte modeller har lynladning, men da der er mangel på lynladestationer, er det god stil at overlade hurtigladerne til elbilerne i stedet. 

3) Lad ikke under kørslen  

De fleste plugin-hybrider kan lade batteriet helt op under kørslen ved hjælp af benzin/diesel-motoren. Men det er ikke en god ide, for det giver et samlet højere brændstofforbrug. Derimod er det en god ide at huske, at opladningshybriden også er en almindelig hybridbil, der oplader batteriet ved motorbremsning og let nedbremsning. Så prøv at se fremad i trafikken og undgå at bremse hårdt, for der går energien til spilde som varme i bremserne i stedet for at komme ned i batteriet.

Læs også: Oversigt over alle Motors biltest af plugin-hybrider

4) Brug strømmen smart  

Kører du mange korte ture, kan du formentlig nøjes med at køre på strøm. Er turen længere end rækkevidden på el, skal du bruge strømmen smart. Kør på strøm i byen, så der ikke udledes partikler tæt på mennesker, og på benzin/diesel på lande-/motorvejen. Nogle biler optimerer selv energiforbruget, hvis du indtaster din destination i bilens navigationssystem. Ellers må du selv trykke på knappen, der skifter mellem ren elektrisk og hybrid-kørsel.   

Køb ladeboks til plugin-hybrid

5) Brug bilens app  

App-styring af bilen er ved at blive udbredt til alle bilmærker, og med en app på din mobil kan du blandt andet se, hvor meget strøm og benzin/diesel, der er på bilen. Du kan også bruge app’en til at starte køling af kabinen før en sommertur eller opvarmning af kabinen om vinteren. Det øger både komfort og sikkerhed, samtidig med at du ikke tærer på rækkevidden.