Det skal du huske med stor last i lille bil

Når skabet, sengen eller kommoden ikke kan være i din bil, kan du ikke bare køre hjem med åbent bagagerum. Se, hvordan du lovligt transporterer større ting i en mindre bil.

Det skal du huske med stor last i lille bil
Bilist

Du har købt noget stort af en privat og tager din bil for at hente det. Men det viser sig, at du har undervurderet størrelsen af varen og overvurderet rumfanget af bagagerummet. Der er ganske enkelt ikke plads. I hvert fald ikke, hvis du skal lukke bagklappen.

Men det er ikke nødvendigvis umuligt at køre hjem med varen. læs her, hvad du skal være opmærksom på.

Åben eller lukket bagklap?

Det er ikke forbudt at køre med åben bagklap, men vil du have klappen så langt ned som muligt, så spænd den fast med bagageremme eller -stropper med kroge eller hager. Nogle biler har øjer, hvor de nemt kan sættes fast og strammes til. På andre må du finde det mest oplagte sted at spænde fast.

Synlig nummerplade

Det skal altid være muligt at se bilens nummerplade. Så er den dækket at godset, eller sidder den på den åbne bagklap, så brug en lygtebom med en tredje nummerplade. Eller find en anden måde at få dit køb fragtet hjem.

Tilgængelige baglygter

På nogle biler sidder lygterne på bagklappen og følger med op, når du åbner den. Der er ikke krav om tændte baglygter uden for lygtetændingstiden. Men de skal tændes, hvis det bliver regn eller tåge, så derfor anbefaler FDM, at de altid er synlige. Det kan klares med en lygtebom, hvis bilen har et stik.

Læs mere: Pas på fælder ved trailerkørsel

Pas på målene

Den samlede længde af bil og gods må maksimalt være 12 meter, og bredden må ikke overstige 2,55 meter. Rækker godset mere end én meter bagud fra bilens bageste punkt, skal du afmærke det med en lys klud eller lignende. I lygtetændingstiden skal du afmærke godset med mindst en rød lygte.

Spænd lasten fast

Det er ikke nok, at bagklappen holdes så langt nede som muligt. Lasten bør spændes fast i kabinen, så den ikke kan bevæge sig og værste fald falde ud. Husk, at stramme til.

Åbne vinduer?

Når du kører, kan det være en idé at åbne vinduerne for at skabe gennemtræk, så udstødningen ikke suges ind gennem den åbne bagklap. Men det var mere et problem i „gamle dage“, da udstødningen var mere uren og ildelugtende end i dag.

Gi’ op og ring til en ven

Hvis du har overvurderet rumfanget i din bil i forhold til dit køb, kan det være en idé at ringe til en ven med en større bil eller trailer eller ringe efter en fragtmand.

FDMs rådgivning