Trailerfælder

Kender du nogle af de fælder, man kan falde i, når man kører med trailer?

Kender du nogle af de fælder, man kan falde i, når man kører med trailer?
Viden

Når traileren eller anden anhænger spændes bag på bilen, er der en række regler, der træder i kraft. Det handler fx om, hvor meget du må læsse traileren med og hvor meget, du må køre med i forhold til dit kørekort. Her er tre fælder, du kan risikere at falde i, hvis du ikke kender reglerne for, at køre med trailer.

Lyt til FDMs podcast med flere gode råd til trailer-kørsel

1. Læsning af trailer

Overlæsning af trailer er både farligt og ulovligt. Det er ikke lige meget, hvad du læsser traileren med. Sten og vådt grus fylder måske ikke så meget, men det vejer til. I en såkaldt havetrailer med en lastevægt på 325 kg, må der fx kun være enten:

 • Sådan ser ca. 40 skovlfulde grus ud i en havetrailer
  Sådan ser ca. 40 skovlfulde grus ud i en havetrailer
  18 fliser (40x40 cm)
 • 18 sække muldjord a 50 l (ikke våd)
 • 52 tørre lægter
 • 36-40 skovlfulde tørt grus

Hvis du bliver stoppet med en for tungt lastet trailer, kan du risikere at få en bøde. Bøden er 75 kr. pr. procent overvægt, dog mindst 1.000 kr. Vurderer politiet desuden, at vogntoget er til fare for færdselssikkerheden, kan du få en betinget frakendelse af kørekortet. De to ting kan også kombineres.

Læs også: Så lidt må der være på traileren

Læs også: Sådan læsser du en trailer rigtigt

2. Kørekortet og bil

Der kan være krav til både kørekort og bil, når du skal køre med trailer.

Kørekortet

Med et almindeligt kørekort (kategori B), må du køre med en trailer med en totalvægt på op til 750 kg. (Hvis din bil må trække det).

Er trailerens totalvægt på mere end 750 kg, skal du også se på bilens tilladte totalvægt. Bilens tilladte totalvægt og anhængerens tilladte totalvægt må tilsammen ikke overstige 3500 kg.

Har du taget kørekort før 1. maj 2009, må du i Danmark dog vælge den vægt, der står på bilens registreringsattest som anhængernes største tilladte totalvægt - uden dog at overstige 3500 kg.

Læs mere: Kørekort før 1. maj 2009

Skal du køre et vogntog (bil+trailer) med en totalvægt på op til 4250 kg, skal du have et såkaldt B+ kørekort.

Med et trailerkørekort (B/E) kan du køre vogntog med en samlet totalvægt på op til 7000 kg. Dog må anhængerens vægt ikke overstige 3500 kg.

Læs om: Trailerkørekort

Brug FDMs beregner og se, hvor meget du må køre med

Bilen

På bilens registreringsattest, kan du se, hvor meget bilen må trække. Dette står under punktet: "påhængskøretøjets største tilladte totalvægt m/bremser" eller "påhængskøretøjets størtse tilladte totalvægt u/bremser".

3. Hastighed

Hvor hurtigt må du køre med trailer og anden anhænger? Hvis du kører personbil med en totalvægt på højst 3500 kg, så gælder følgende fartgrænser:

 • Motorvej: 80 km/t
 • Motortrafikvej og landevej: 80 km/t
 • By: 50 km/t

Hvis der i byerne lokalt er skiltet med højere hastighedsgrænser, må du følge dem. Dog må du max. køre 70 km/t i en byzone med anhænger. Er din anhænger godkendt til Tempo 100 i Danmark, må du dog køre 100 km/t på motorvej og 80 km/t på landevej og motortrafikvej.

Tjek her: Kan din anhænger få Tempo 100 i Danmark?

For en personbil med anhænger får du frakendt kørekortet betinget ved 40 pct. overskridelse af hastighedsgrænsen.
Læs mere: Sådan omregistrerer du traileren

Få FDM vejhjælp til traileren