Ny parkeringsregel træder i kraft 1. maj

De kommunale parkeringsregler bliver endnu engang strammet – se hvordan, og undgå at få en træls p-afgift.

P-afgift i forrude
Bilist

Der står snart maj på kalenderbladet, og forårets farver er for alvor over os: Der er pletvist lysegrønne bøgehække på villavejen, lyserøde brus af kirsebærtræer i parkerne – og desværre også udsigt til lysegule p-afgifter (eller hvilken farve dit lokale parkeringskorps nu end foretrækker) i forruden.  

Ny p-regel

Første maj træder en ny parkeringsregel nemlig i kraft. Så er du en af de mange bilister, der eksempelvis har for vane lige at sætte to hjul i en bred græsrabat mellem vej og fortov/cykelsti, når du parkerer hjemme på vænget, skal du fra første maj være beredt på at kunne få andet end pollen til at sidde i viskerbladene:

"Det har længe som udgangspunkt været forbudt at standse eller parkere helt eller delvist på fortov i byerne. Det forbud gælder fra og med første maj nu også i skillerabatten. Det er vigtigt at have den nye regel in mente, hvis du vil undgå en parkeringsafgift," advarer Dennis Lange, chefkonsulent i FDM.

En skillerabat er defineret som en rabat, der adskiller forskellige færdselsarter. Det vil altså sige en rabat, der adskiller for eksempel en kørebane med biler, fra en cykelsti med cykler eller et fortov med fodgængere.

Undgå p-afgiften 

Det koster 510 kroner ikke at overholde den nye parkeringsregel. Har du meget andet, du hellere vil bruge dine penge på end p-afgifter, så gælder det om at få alle de nyligt påsatte sommerdæk væk fra skillerabatten og ud på vejbanen:

"Som altid er den sikreste løsning at holde i vejbanens kant, men man skal naturligvis stadig være opmærksom på ting som skilte og vejkryds, så man er sikker på at overholde alle de andre regler om standsning og parkering, der evt. måtte gælde, der hvor man ønsker at standse eller parkere sin bil," lyder det fra Dennis Lange.

Læs mere: Parkering offentligt område

Forbuddet mest omfattende i bymæssig bebyggelse

Så snart du har passeret byzoneskiltet på vej ud af byen, er forbuddet om standsning og parkering i skillerabatter anderledes.

Uden for bymæssig bebyggelse må du gerne standse eller parkere delvist i skillerabatten, men altså ikke med hele bilen.

Vær opmærksom på, at ovenstående dog kun er tilladt, hvis dit køretøjs tilladte totalvægt ikke overstiger 3,5 ton.

Trafiktavle
Denne trafiktavle betyder, at det på denne strækning ikke er tilladt at parkere i yderrabatten.

Du må gerne holde i yderrabatten

Den nye regel gælder kun for skillerabatter. Det er fortsat tilladt at standse eller parkere i yderrabatten. Yderrabatten er det areal, der ligger uden for det almindelige færdselsareal – eksempelvis til højre for cykelstien og fortovet.

Dog skal du være opmærksom på, at der lokalt kan være skiltet med forbud om standsning og/eller parkering i rabatten.

Det er ikke tilladt at standse eller parkere i midterrabatter.

Hvis bilen er brudt ned

Er din bil brudt ned eller havareret, så bliver den efter 18 timer betragtet som parkeret og skal herefter leve op til de gældende parkeringsregler – ellers risikerer du en afgift i forruden.

Læs mere: Sådan er de kommunale parkeringsregler    

Har du brug for hjælp eller rådgivning?

Har du fået en parkeringsafgift, kan du som medlem få vurderet parkeringsafgiften og få rådgivning om det videre forløb. Vi hjælper dig med din klage, og i principielle tilfælde kan vi gå i retten med din sag.

Bliv medlem