Første autostol med airbag - så sikker er den

Autostole bliver stadig sikrere, viser ny stor test, hvor første autostol med airbag er iblandt. Stolen klarer sig bedst af alle 32 autostole.

Autostoletest
Bilist

Sikkerheden for bilens mindste passagerer er gennem flere år blevet stadig bedre.

Årsagen er ikke bare mere sikre biler, men også at autostolene på flere områder er blevet mere sikre, ligesom der blandt forældre er en øget bevidsthed om, at børn skal sidde i en godkendt autostol, der passer til deres størrelse.

Her har særligt isofix-systemet gjort det både nemmere for forældre og andre at spænde autostolene fast i bilen, så de står mere stabilt i tilfælde af en kollision.

Nu har autostolen Cybex Anoris T, som passer til børn op til ca. seks år, som den første tilmed fået en airbag.

Airbaggen sidder i en pude foran barnet, som i daglig brug benyttes til at holde barnet på plads i autostolen. I tilfælde af en kollision pustes airbaggen i løbet af 40 millisekunder op og fastholder på den måde barnet i stolen, så det ikke udsættes for voldsomme bevægelser.

Se alle resultaterne fra FDMs autostoletest 2022 

Bedste testresultat i årevis

”Den nye autostol med airbag er den største nyhed i årets store test, hvor sikkerheden blandt de 32 autostole generelt er høj. Airbags har vi kendt i biler i årtier, hvor de har forbedret sikkerheden markant. At den første autostol nu også har fået indbygget airbag, er kun positivt og viser sig i testresultatet, der er til seks stjerner. Det er det bedste resultat for en autostol i flere år,” siger bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen og tilføjer:

”Autostolen med airbag fra Cybex skal altid monteres fremadvendt. Den passer derfor først til børn i alderen 18 måneder og op til seks år, og er testet med to dukker, hvor den ene svarede til et barn på halvandet år og den anden et barn på seks år. I begge tilfælde var sikkerheden i top og næsten lige så god som i bagudvendte autostole.”

Fire stole dumper

Det er dog ikke kun autostolen fra Cybex, der imponerer i testen. Blandt de øvrige 31 stole får de 21 fire eller fem stjerner, mens seks stole kun er betinget anbefalet. Fire autostole dumper på dårlig sikkerhed eller fund af skadelige stoffer.

Hvor sikker en autostol er, hvis uheldet er ude, afhænger dog i høj grad af, at den betjenes korrekt. Både når det gælder montering i bilen, og når barnet skal spændes fast.

Pas på fejlmontering

”Tidligere undersøgelser har vist, at mange ofte betjener autostole forkert, hvilket forringer sikkerheden. Derfor er nem montering og betjening et afgørende parameter, når vi tester autostole. Også her er der sket en forbedring over årene, så risikoen for fejlmontering er blevet minimeret. Det ændrer dog ikke på, at det er vigtigt, at alle i familien bliver fortrolig med at bruge autostolen. Det gælder ikke mindst, hvis man ofte flytter stolene ind og ud af bilen, eller hvis bedsteforældrene skal have børnene med i bilen,” siger Søren W. Rasmussen.

Skal du købe autostol?

Markedet for autostole er stort og kan virke uoverskueligt. I FDMshop finder du et stort udvalg af markedets bedste og sikreste autostole til både små og store børn.

Køb autostol i FDMshop