Mere sikre autostole redder børns liv

Antallet af børn, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i personbiler, er på 30 år faldet med næsten 90 procent. Den positive udvikling skyldes især, at biler og autostole er blevet stadig mere sikre. Ny test viser, at autostolenes sikkerhed stadig er i top. 

Barn sidder i bagudvendt autostol
Bilist

Autostolen i familiens bil er en af de seneste årtiers helt store livreddere i trafikken. Siden det i 1995 blev lovpligtigt at fastspænde børn i ’egnet udstyr’, er antallet af børn, der enten bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i biler, nemlig faldet markant. 

Hvor 97 børn i alderen 0-10 år i 1990 enten blev dræbt eller kom alvorligt til skade i en bilulykke, viser de seneste tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik, at 11 børn i alderen 0-10 år i 2021 kom alvorligt til skade i bilulykker, mens ét barn mistede livet. Det er samlet et fald på over 87 procent.

”Det er en meget glædelig udvikling, som især skyldes, at biler men også autostole er blevet meget mere sikre. Lige så vigtigt er det, at forældre er blevet langt mere bevidste om, at deres børn skal sidde korrekt spændt fast i autostole. Der er ingen tvivl om, at det gør en afgørende forskel, hvor sikkert børn sidder i bilen,” siger bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen.

Antal dræbte og tilskadekomne børn i bilulykker 1990-2021
Antallet af børn 0-10 år der er dræbte eller kommet alvorligt til skade i bilulykker er siden 1990 faldet med over 87 procent, viser tal fra Vejdirektoratet. Grafik: FDM

Se alle resultaterne fra FDMs autostoletest 2023

Vigtigt at betjene autostol korrekt

At autostole bliver stadig mere sikre, fremgår også af årets anden autostoletest, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber. Her testes stolenes sikkerhed, ergonomi og betjening. Siden 2011 har man også testet autostolene for uønskede kemikalier. 

Af testens 20 stole får de 11 bedømmelsen ’god’, mens otte opnår et ’tilfredsstillende’. Kun én stol får en egentlig dumpekarakter, og det skyldes for store mængder af skadelige kemistoffer.

”Selvom langt de fleste autostole klarer testen godt, er der stadig forskel på dem. Skal man købe autostol, er det derfor en god idé at sætte sig ind i, hvordan de forskellige stole klarer sig i testen. Det gælder naturligvis sikkerheden, men i høj grad også hvor nem stolen er at betjene i det daglige. Er stolen svær at montere korrekt i bilen, og er det besværligt at fastspænde barnet korrekt, hjælper det ikke, at stolens sikkerhed ellers er i top. Derfor er betjeningen også en afgørende del af vores test,” siger Søren W. Rasmussen og tilføjer:

”Her får syv af testens stole anmærkninger, fordi de er vanskelige at betjene, og det kan gå ud over sikkerheden. Og den må man aldrig gå på kompromis med, som både vores test og ulykkesstatistikken understreger.” 

Har du brug for hjælp?

Er du usikker på regler om brug af autostole? Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter. Også når det gælder regler for brug af autostol. Både i Danmark og på ferien i udlandet.

Kontakt rådgivningen