Har du husket at tænde baglygterne?

Flere bilister glemmer at tænde baglygterne i tåge og skumringstid. Det skyldes, at bilerne pga. EU-regler er udstyret med en ny type kørelys. I stedet for at kæmpe mod reglerne bør vi minde hinanden om at tænde lygterne og få sat afgifterne på lysautomatik ned.

FDM Mener

Bilsalget går forrygende. Alene i februar kom der tæt på 15.000 nye biler på de danske veje. Fælles for de nye biler er, at mange er udstyret med en ny type kørelys, hvor det kun er foran, at lygterne tændes automatisk. Det har desværre den tydelige konsekvens, at alt for mange bilister nu kører rundt uden lys i baglygterne i lygtetændingstiden, og når der er nedsat sigtbarhed. 

Problemerne skyldes, at der er indført nye regler for standardindstillingen af kørelys. Fra mange sider opfordres FDM til at få reglerne ændret. Det er desværre ikke sådan lige til, da det nu er EU-regler, som Danmark skal følge.

Nyt kørelys sparer brændstof

I den danske debat fremføres det ofte, at de nye EU-regler går ud over færdselssikkerheden. Men intentionen bag reglerne var faktisk det modsatte. Historien er, at EU-landene har valgt at følge det skandinaviske eksempel, hvor kørelys har været lovpligtig i en lang årrække. Den sikkerhedsmæssige fordel ved kørelyset ligger i, at bilen er mere synlig i trafikken set forfra, når det er lyst. Derfor valgte EU-landene en løsning, hvor det kun er forlygterne, der er tændes automatisk og stillede samtidig krav om, at det skulle være særlig energibesparende lys. 

Hvis alle biler i EU skulle køre rundt med den hidtidige danske form for kørelys, hvor nærlyset er konstant tændt vil det koste ca. 12 liter brændstof årligt per bil. Nu kan de nøjes med et merforbrug på et par liter, da der kun er lys foran og i særlige kørelyslygter. EU-reglerne vægter derfor både sikkerheden og miljøet. Mange bilister vil helt sikkert også kunne glæde sig over ikke i tide og utide at skulle skifte forlygtepærer på nærlyset.

LÆS OGSÅ: Husk (bag)lygterne i mørke og regn

Afgifter gør udstyret dyrt

Det er FDMs holdning, at de hidtidige danske regler fungerede godt.  Men vi må også se i øjnene, at det er urealistisk at få ændret de nye regler. Det skyldes, at de fleste EU-lande ikke har samme problem, som vi oplever – der har bilisterne altid været vant til at tænde lyset. Noget de danske bilister tilsyneladende langsomt har glemt, fordi der altid var nærlys på bilen.  

Der findes tekniske løsninger i form at lyssensorer, der automatisk tænder nærlyset. Men det er først og fremmest udstyr til de lidt større og dyrere biler. Vi køber som følge af de høje bilafgifter flest af de mindste og billigste biler, og når der så tilmed er afgift på lysautomatikken, er vi i Danmark selv med til at gøre problemet større, end det behøvede at være. Det forlyder, at der i EU-regi arbejdes med på længere sigt at gøre lysautomatik obligatorisk, men der kan gå en årrække før det slår igennem i markedet.

LÆS OGSÅ: FDM mener: Danskerne tvunget til at elske mikrobilen

Et fælles ansvar

Tilbage står, at vi i Danmark har en udfordring med at skulle vænne os til at tænde lyset. Vi kan umiddelbart iværksætte flere tiltag. Når man køber ny bil, opfordrer vi til, at man spørger sælgeren, om bilen kan kodes om til også at tænde baglygterne. FDM vil også presse på for, at lysautomatik fritages for afgift. Der er også løsninger på vej til eftermontering.

Og så er der oplysning til bilisterne. Her er FDM aktiv ved at informere gennem vores medier, ligesom vi vil opfordre såvel bilbranchen, kørelærer og myndighederne til at støtte op. Vi har et fælles ansvar for at få bilisterne til at vænne sige til de nye rutiner.