A-klassen kloger sig med kunstig intelligens

Mercedes-Benz’ kompakte A-klasse er nu nået til fjerde generation, siden den første snublede slemt i en ’elgtest’ i 1997. 2018-udgaven er lav, dynamisk, kører næsten 25 km pr. liter og er udstyret med kunstig intelligens.

Verdenspremieren på 2018-A-klasse
Nyt om biler

A-klassen er klar til at skabe en ny, stor familie. Mercedes-Benz lancerer nu fjerde generation af sin kompakte model-familie, der denne gang skal blive større end nogensinde før. Otte varianter kan det blive til.

Første version er kernemodellen, den femdørs hatchback A-klassen. Det var den, der kom grueligt galt afsted ved lanceringen i 1997, da en svensk journalist væltede med den under en såkaldt elgtest.

Se mere: Ny A-klasse varsler blødt Mercedes-design

Mercedes-elg
Gæsterne ved verdenspremieren blev budt velkommen med masser af elge - antageligt en hentydning til den ulyksagelige elgtest i 1997. Fotos: Mercedes-Benz

Elgtesten vækkes til live

Mercedes-Benz havde åbenbart brug for at mindes historien, da mærket – med beundringsværdig selvironi – havde pyntet op med elgskilte, -tøjdyr og –figurer ved verdenspremieren i Amsterdam.

Vælte, det gør den nye model garanteret ikke. Den har for længst forladt MPV-faconen og fremtræder mere dynamisk i sin stil end nogensinde før, og så praler den af at være en af verdens første intelligente biler.

A-klassen forfra.
A-klassen har en lav og fremadpegende front, hajnæse, siger Mercedes. Lygter er med LED og er meget smalle. Bilen slægter den store CLS coupé på.

Bilen er første Mercedes-Benz med infotainmentsystemet MBUX – Mercedes-Benz User Experience, og dermed er der tale om begyndelsen på en helt ny æra, siger Mercedes-Benz: den intelligente bil.

Med ordene ’Hey Mercedes’ vågner systemet. De ombordværende kan dermed kontrollere alt fra temperatur til navigation ved at tale til bilen om det.

Ved hjælp af kunstig intelligens er bilen i stand til at lære og tilpasser sig til sine brugere. To trykskærme i meget høj opløsning viser en 3D-visualisering af bilen i realtid.

MBUX er  stemmestyret, så med ordene ’Hey Mercedes’ vågner systemet. De ombordværende kan dermed kontrollere alt fra temperatur til navigation ved at tale til bilen om det.

Selvkørende

A-klassen bagfra
A-klassen er nu som før en femdørs hatchback. Snart kommer også MPVen B-klassen, en sedan, en firedørs coupé og formentlig to crossovers.

Den ny A-klasse kan køre delvist selv med teknologi fra S-klassen. Den adaptive fartpilot tilpasser hastigheden til vejens forløb, så bilen f.eks. sænker farten forud for sving og andre forhindringer.

Usædvanligt i klassen er, at man ikke blot kan få varme og køling i forsæderne, men også ekstra oppustelig lændestøtte samt massage.

Bagagerummet er vokset 29 liter til 370 liter, og kabinen er ifølge Mercedes-Benz vokset i både højde og bredde.

På udkig efter ny bil? Find den på biler.dk

Helt nye motorer

Helt nye motorer kommer til indsats. I første omgang fås to ret beskedne drivværker: A 200 benzin på 1,4 liter og med 163 hk samt A 180 d på 1,5 liter og med 116 hk. Begge er firecylindret og kombineret med syvtrins dobbeltkoblingsgear.

Benzinudgaven kører officielt 19,6 km/l og dieselversionen 24,4.

Førerpladsen i A-klassen
Kabinen er helt ny, men genkendeligt er arrangementet med de fem turbineformede luftdyser. De kan nu belyses i 64 farver. Skærmen i midten er stadig 'svævende', men er vokset i dimensioner.