Flyvende biler klar til start

Flere firmaer mener i ramme alvor, at der er fremtid i flyvende biler. Blandt dem er et hollandsk firma, der stiller op på Genève-udstillingen og er klar til at modtage ordrer. Airbus har et projekt, hvor en drone løfter små biler op over trafikpropperne.

Den flyvende bil fra PAL-V
Nyt om biler

Flyvende biler lød i 1950erne og 1960erne som en naturlig fremtid. Det blev ikke rigtig til noget. Men nu er der grøde i tankerne igen.

På Genève-udstillingen er der hele to bud, og andre steder i verden arbejder mange med den fascinerende idé.

Hollandske PAL-V, som har en stor stand på udstillingen, siger, at det er klar med verdens første flyvende bil, kaldet Liberty. En prototype har fløjet flere gange.

PAL-V bagfra.
Denne bil fra PAL-V kan på kort tid folde en rotor og små vinger ud og så flyve afsted med omkring 150 km/t. Fotos: Torben Arent

PAL-V forventer at få godkendelse som bil til sommer og som fly lidt senere.

Kræver kun 180 meter startbane

Det topersoners fartøj kan både køre på vejen og flyve ved hjælp af 180 meter startbane. Landingen kan mere eller mindre foregå lodret.

Volvo-søster tror også på idéen

I USA arbejder firmaet Terrafugia også seriøst med flyvende biler. Selskabet blev i fjor købt af Volvos ejer, Geely.

Se bilen i luften i denne animationsvideo

Airbus viser kæmpedrone

Airbus-dronen med Audi-mikrobil.
Airbus' nye udgave af en drone, der automatisk kan samle en selvkørende bil op, hedder Pop.Up Next, efter at Audis designere har pyntet på bilen.

Andre tanker har Airbus, der sammen med Italdesign og nu Audi drømmer om en selvkørende bil, der kan blive samlet op af en automatisk helikopterdrone. Her slipper man altså for de dyre og krævende flycertifikater. Selve dronen skal snart prøveflyves.

Airbus og Italdesign viste idéen for et år siden. Siden har Audi sat lidt mere design på bilen og ikke mindst gjort den lettere. Ikke nogen dårlig egenskab, når man gerne vil samles op af en drone.

Se flere nyheder fra Motors dækning af Genève-udstillingen 2018