Stor test: Seler til gravide forringer sikkerheden

Sikkerhedsseler til gravide dumper på stribe i ny test. Selerne forringer ligefrem sikkerheden for både mor og barn, viser testen. FDM fraråder brug af gravidselerne.

Pressemeddelelse

Bilens sikkerhedssele har i årtier været trafikkens store livredder. Især for gravide kan det dog være svært at få den til at sidde korrekt hen over hoften og under maven. For mange bliver løsningen derfor en såkaldt gravidsele, der skal sikre, at bilens sikkerhedssele sidder korrekt.

På både hjemmesider og i butikker markedsføres selerne med, at de både øger komforten og brugernes sikkerhed. Sådan forholder det sig ikke.

I en ny stor test af fire forskellige typer gravidseler, som FDM sammen med en række europæiske bilklubber har lavet, dumper alle selerne. Testen viser, at gravidselerne ligefrem øger belastningen på både moren og det ufødte barn i tilfælde af en kollision eller hård opbremsning, og dermed forringer de sikkerheden i forhold til bilens almindelige trepunktssele. Derfor fraråder FDM nu brug af gravidselerne.

”Gravidselerne er lavet i den bedste mening, men som vores test med al tydelighed viser, bør gravide helt undgå at bruge dem. En ting er, at de gør det mere besværligt at spænde sikkerhedsselen. Men at de ligefrem forringer sikkerheden for den gravide og hendes ufødte barn, er skræmmende,” siger bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen.

I testen er der bl.a. lavet to forskellige crashtests med to ’gravide dukker’ i forskellig størrelse. Her var ingen af de fire seletyper i stand til at modstå belastningen ved en kollision, og ingen af gravidselerne var i stand til at holde hofteselen på plads.

To af modellerne med en selekrog af metal eller plastic udgør også en forhøjet risiko for at gøre skade på kvindens mave og omkring kønsorganerne. Modellen med en plastickrog knækkede ligefrem ved belastningen. En anden gravidsele fik ved kollisionen klikket selelåsen op af kvindens mave.

”I testen bad vi også syv gravide vurdere betjeningen af selerne. Selvom det ifølge kvinderne er mere besværligt at spænde bilens trepunktssele i kombination med gravidselen, og at ingen af selerne øger komforten, var kvinderne alligevel tilbøjelige til at bruge dem, i den tro at de øger sikkerheden. Men det er altså falsk tryghed,” siger Søren W. Rasmussen og tilføjer:

”Den bedste løsning er at sikre sig, at bilens trepunktssele sidder korrekt. Gør den det, er det langt den sikreste løsning. Det gælder, uanset om man er gravid eller ej.”

FDM har på baggrund af testen kontaktet flere danske forhandlere af gravidseler og gjort opmærksom på testresultatet. Flere har efterfølgende suspenderet salget.

Hent billede 1

Hent billede 2