Tillægsforsikringer: Det skal du holde øje med

Når du køber brugt bil hos en forhandler, kan du blive tilbudt at købe en tillægsforsikring mod mekanisk eller elektronisk svigt. Men det kan være svært at gennemskue, hvad forsikringen egentlig dækker.

Når du køber brugt bil hos en forhandler,  kan du blive tilbudt at købe en tillægsforsikring mod mekanisk eller elektronisk svigt.
Viden

Flere bilforhandlere og enkelte andre udbydere tilbyder en tillægsforsikring mod mekanisk eller elektronisk svigt på den brugte bil. Forsikringen skal dække, hvis der opstår svigt på din bil i forsikringsperioden, så du undgår en ekstra udgift til reparation. Prisen for forsikringerne afhænger af valg af forsikringsdækning, din bils type, alder og antal kørte km. 

Illustration af underoverskriftHvad dækker tillægsforsikringen?  

FDM har kigget nærmere på flere af tillægsforsikringerne og må konstatere, at markedet er uigennemskueligt for forbrugerne. For de fleste af forsikringerne fremgår der en positivliste over, hvad de dækker. 

Til gengæld fremgår det ikke tydeligt, hvad der ikke er dækket (det der kaldes en negativliste). Flere af forsikringerne rummer desuden så generelle og brede formulerede ansvarsfraskrivelser, at det er op til udbydernes tolkning, om de vil imødekomme en dækning eller ej. 

Illustration af underoverskriftHvad koster tillægsforsikringen til bilen? 

Det er ikke umiddelbart gennemskueligt, hvad de forskellige tillægsforsikringer koster. Derfor anbefaler vi, at du kontakter forskellige forhandlere eller udbydere og får et konkret tilbud på en tillægsforsikring på din bil. 

Samtidig skal du også være opmærksom på, hvilke betingelser som er forbundet med forsikringen, herunder om der er frit værkstedsvalg og en høj selvrisiko. Du skal også lægge mærke til, om der er krav til vedligeholdelse, og service skal foretages på bestemte værksteder mv., når du sammenligner tilbud. 

Illustration af underoverskriftHvad skal du være opmærksom på?

Hvis du overvejer en tillægsforsikring, skal du være opmærksom på følgende:

  • Hvilken dækning passer til din type bil ud fra alder og antal kørte km? 
  • Hvad koster forsikringen samlet set, og er betalingen månedlig, halvårlig eller årlig? 
  • Er der en selvrisiko forbundet med brugen af forsikringen, og hvor høj er den? Vær i den forbindelse opmærksom på, at selvrisikoen kan være variabel afhængig af din forsikringsanciennitet. 
  • Kan forsikringsgiver opsige forsikringen i forsikringsperioden? 
  • Dækningen: Er der et maxbeløb pr. skade, pr. år eller pr. forsikringsperiode? 
  • Hvad dækker forsikringen (positivliste)? 
  • Hvad dækker forsikringen ikke (negativliste)? 
  • Er der betingelser forbundet med forsikringen, fx krav om service og vedligeholdelse på bestemte værksteder? 
  • Dækker forsikringen eventuelle transportomkostninger, hvis din bil ikke kan køre og skal transporteres på værksted? 

Hvem kan gøre brug af tillægsforsikringen?

Alle, som har en brugt bil, og hvor forsikringen passer på de konkrete forhold ift. bilen, kan tilkøbe en tillægsforsikring. Du bør grundigt overveje, om tillægsforsikringen vil dække dine ønsker. 

Illustration af underoverskriftHvilke alternativer kan du vælge?

Hvis du ønsker at købe et tryghedsprodukt, kan et alternativt valg til tillægsforsikringen være en service- og reparationsaftale, eller at du forhandler dig til en garanti eller forlænget garanti hos forhandleren.  

Hvis du køber en nyere brugt bil, så anbefaler FDM, at du som betingelse for at gennemføre handlen forlanger, at forhandleren giver mindst 6 måneders fuld garanti på hele bilen.

Brug for rådgivning?

Husk, at du som medlem af FDM kan få hjælp af vores biltekniske og juridiske eksperter vedrørende køb af brugt bil. 

Kontakt FDM​​​​