Få overblik over alle posterne i bilbudgettet

Udgifterne til at holde bil er mere end brændstof og lån. Se hvilke udgifter, du også bør medregne i dit bilbudget.

Se hvilke udgifter, du også bør medregne i dit bilbudget.
Viden

En ny bil fra 98.000 kroner kan lyde både fristende og økonomisk overkommeligt for de fleste. Udgifterne til at holde bil er dog mere og andet end de umiddelbare til brændstof og eventuelle afdrag og renter på bilen, hvis du har oprettet et billån. Nogle af udgifterne er faste andre afhænger af, hvor meget du bruger bilen.

Få et overblik over dit bilbudget

Vi har samlet de udgifter, du bør medregne i dit bilbudget.

Faste udgifter

Ansvars- og Kaskoforsikring

Som bilejer er det lovpligt at have en ansvarsforsikring, mens kaskoforsikringen, som dækker én, hvis bilen får en skade, er frivillig. Får du bilen finansieret, er det ofte et krav, at du tegner kaskoforsikring.

Udgifterne til at holde bil er dog mere og andet end de umiddelbare til brændstof og eventuelle afdrag og renter på bilen, hvis du har oprettet et billån.

Prisen på både ansvars- og kaskoforsikringen beregnes ud fra blandt andet din alder, antal år som bilist, bopæl, bilen, og hvor meget du kører, og kan svinge fra få tusind kroner til over 10.000 kroner fra selskab til selskab. Derfor er det en god idé at indhente flere tilbud.

Bestil forsikring hos FDM

Ejerafgift

Betales halvårligt. Hvor meget du skal betale i ejerafgift, afhænger af bilens brændstofforbrug (ECE-norm), og om det er en diesel-, -benzin eller elbil. Eksempelvis betaler en benzinbil, der kører mindst 20,0 km/l 310 kroner halvårligt, mens en benzinbil, der kører eksempelvis 10 km/l, betaler 3.230 kroner halvårligt.

Køber du en elbil, skal du stadig betale ejerafgift. Den beregnes ud fra bilens forbrug af Watt pr. time.

Læs mere: Oversigt over ejerafgift

Vejhjælp

Det kan være en god idé at tegne vejhjælp, så du er dækket i Danmark, hvis bilen eksempelvis punkterer, eller du får brug for starthjælp. 

Se priser for FDM vejhjælp

Variable udgifter

Service

En bil skal serviceres med mellemrum. Typisk en gang om året eller efter faste intervaller, eksempelvis 15.000 km. Hvor dyrt det er, svinger fra bilmærke til bilmærke og hvilket værksted, du vælger at benytte.

Du kan også tegne en serviceaftale med en fast månedlig betaling. Langt de fleste bilmærker har en garantiperiode på to år, mens andre har fire, fem eller syv år. Du må forvente, at der før eller siden kommer udgifter til reparationer. Derfor skal der også være luft i budgettet, til hvis eller når bilen skal på værksted.

Læs mere: Serviceeftersyn på bilen

Dæk

Som meget andet på bilen slides dækkene også. FDM anbefaler, at man skifter mellem sommer- og vinterdæk. Et komplet sæt dæk på fælge kan koste omkring 5.000 kroner eller mere.

Læs mere: Alt om dæk

Brændstof

Udgiften til brændstof afhænger naturligvis af, hvor meget du kører, og hvad prisen er. Men koster en liter benzin 10,5 kroner, og kører man 20.000 km om året i en gennemsnitlig bil (16 km/l), vil man tanke for 13.125 kroner om året.

Læs mere: Sådan tanker du bilen mest økonomisk

Diverse

Vask, parkering, nye viskerblade, sprinklervæske. Med bilkøbet følger også en lang række mindre udgifter, som hver for sig ikke vælter noget budget. Alligevel bør man have en diverse-post med i sit bilbudget.

Læg dit bilbudget med FDM