9 ting du burde gøre som bilist – men som mange glemmer

Hver tur kan blive mere behagelig og sikker, hvis du tager disse gode vaner med dig om bag rattet. Den vigtigste vane er dog at følge færdselsloven.

Kvinde i bil.
Viden

Du kender sikkert en del af de gode vaner, som vi har med på listen her. Nogle af dem følger du måske allerede, andre er måske begyndt at ryge lidt ud af hverdagen.

Men kig alligevel de ni gode vaner igennem – hvis blot du får ét godt tip med, vil du blive glad for det, hver gang du sætter dig ud i bilen. Har du fået nogle dårlige vaner, kan du få hjælp med dem i et par andre artikler nederst på siden.  Skillestreg

1 | Kontrollér bilen, før du sætter dig ind. Er ruderne is-, dug- og dråbefri? Skal der fjernes dug eller snavs fra bakkameraet? 

Skal du ud et sted med forhindringer, kan det være en idé at kigge bag bilen, før du bakker ud, og evt. lave en plan for, hvordan du lettest gør det.

Skal ungerne med, så kontrollér, at de sidder sikkert. Evt. bagage eller indkøb skal i bagagerummet eller på gulvet bag forsæderne.

Skillestreg

2 | Nogle ting er gode altid at have ved hånden. Andre er bare gode at have med. Sørg for at have solbriller inden for rækkevidde året rundt – lavtstående vintersol kan være en „blændende“ oplevelse.

Vandflasker, snacks, BroBizz, sutter, håndsprit og vådservietter er også gode at have tæt på. Og en pose til affald, for det skal hverken flyde i bilen eller blæse ud ad vinduet.

Et langt ladekabel til mobiler og tablets på bagsædet er en god investering. Læg et varmt tæppe og en let kasse, der kan holde indkøbsposer på plads, om i bagagerummet.

Skillestreg

3 | Servicestationen hører gamle dage til, men venlig selvbetjening er ikke så skidt endda. Når du nu er der, så tjek olie (hver 1.000 km) og dæktryk (hver måned), og om alle lygter virker (hver gang).

Vask/rens også spejle, ruder og lygteglas ved behov. Påfyld evt. sprinklervæske. Bortset fra olietjekket gælder rådene også elbiler.

Skillestreg

4 | Det handler om at komme godt afsted. Så før du trykker på speederen, kan du med fordel indstille lys, sæde, rat og spejle.

Sørg for, at mobilen og bilen har forbindelse, og vælg musik, og tjek hurtigste rute på GPS’en, eller indstil den. Nu kan du holde mobilen på sikker afstand på resten af turen.

Skal du køre længere end fem minutter, kan du roligt tage overtøjet af – kabinen skal nok blive varm, og selen slutter bedre til, når du ikke har en tyk jakke på.

Skiftesko kan også være en god idé, da hverken stiletter eller klipklapper er gode køresko.

Skillestreg

5 | Gode handlinger smitter. Så giv plads til, at andre kan skifte bane, parkere i ro og mag eller komme ud fra en sidevej.

I det hele taget er det en fordel at fremstå som et godt eksempel, så hold afstand, kør fremsynet, hold til højre og alt det andet, du også ville foretrække, at de andre gjorde.

Måske bliver vedkommende inspireret og gør det samme for en anden – og måske er du den heldige.

Skillestreg

6 | Du skal ikke lave alt muligt andet, når du kører bil. SMS-skrivning, babysitning, hundeklapning og morgentoilette hører ikke hjemme med foden på speederen.

Og så er der fire ting, du skal huske at holde: Hold farten nede, hold afstand til forankørende, hold øje med trafikken, og hold hovedet koldt.

Til gengæld skal du ikke altid holde på din ret, bare fordi du har ret.

Skillestreg

7 | Er turen lang, vil man ofte bare gerne hurtigt frem. Men tag et hvil en gang imellem – gerne hver anden time.

Hvis ikke din blære eller din kaffetrang minder dig om det, så planlæg dit pitstop, før du kører hjemmefra.

Gå en lille tur, og få noget frisk luft. Det er meget bedre end at rulle vinduet ned og skrue op for musikken for at holde sig frisk, og det koster kun 10 minutter.

Skillestreg

8 | Har du en passager med, så få personen til at indstille radioen, finde ladestop, hælde kaffe op og alle de andre små ting, der kan distrahere dig undervejs.

Mind også vedkommende om, at komplekse eller følelsesladede samtaler ikke hører hjemme i bilen i krævende situationer.

Din passager skal aflaste og ikke belaste dig – ved protester siger du bare, at du har fået tippet fra FDM.

Skillestreg

9 | Bak bilen på plads, hvor det kan lade sig gøre – så er det ofte sikrest at køre ud.

Når du forlader bilen, bør du sikre dig, at den holder lovligt, at parkeringsbremsen (håndbremsen) er trukket, og om du skal betale for parkeringen. I så fald skal du sikre dig, hvilken p-zone du holder i, før du accepterer p-appens forslag.

Tøm bilen for værdigenstande, og tjek, om ruderne er lukkede, og om dørene er låst. Efterlad ikke børn og dyr alene i bilen.

Vil du blive bedre bag rattet?​​​

FDM tilbyder målrettede kurser i køreteknik til både bil, MC, campingvogn og trailer. Som medlem får du naturligvis rabat.

Bestil kørekurser