Hvornår er rust omfattet af bilens gennemtæringsgaranti?

For at være dækket af gennemtæringsgarantien skal der være tale om en indefrakommende rustgennemtæring, og bilen skal have fulgt de påkrævede karosserieftersyn.

Kunde taler med mekaniker på et værksted.
Viden

Rust er en af bilejernes værste fjender. Derfor lægger bilproducenterne meget vægt på de gennemtæringsgarantier, de tilbyder. Rustgaranti er et andet ord, der i nogle tilfælde bruges om gennemtæringsgaranti.

Erfaringer viser dog, at gennemtæringsgarantier ofte bliver oversolgt. Bilejeren bliver sjældent gjort tilstrækkeligt opmærksom på, at det, der tilbydes, er en garanti specifikt imod indefrakommende rustgennemtæring. 

Det bliver bilejeren ofte først opmærksom på, når en rustskade bliver konstateret, og garantibestemmelserne læses igennem, eller når man får afvist en reklamation på værkstedet. 

Illustration af underoverskriftHvornår dækker gennemtæringsgarantien? 

Hos FDM modtager vi mange henvendelser fra medlemmer, der har fået afvist deres garantikrav om rustangreb på bilen. Der skal være tale om indefrakommende rust, før rustangrebet er omfattet af gennemtæringsgarantien.

I FDMs rådgivning vurderer vi mange afviste garantikrav, og i de fleste tilfælde må vi desværre konstatere, at der ikke er tale om såkaldt rustgennemtæringer i garantimæssig forstand, men derimod et udefrakommende rustangreb. Rustangrebet vil derfor ikke være omfattet af gennemtæringsgarantien. 

Bilen skal også have fulgt evt. påkrævede karosserieftersyn, før en gennemtæringsgaranti dækker. 

Illustration af underoverskriftHvad er karosserieftersyn? 

Et karosserieftersyn er ofte en betingelse for, at bilen er omfattet af gennemtæringsgarantien – det vil fremgå af din garantibestemmelser.  

Karosserieftersynet skal foretages efter de retningslinjer og de intervaller, der er udstukket af producenten/importøren, og det skal foregå på et af producentens/importørens mærkeværksteder.

Karosserieftersynet følger ikke altid de almindeligelige serviceintervaller. Får du foretaget din bils service hos et ikke-mærkeværksted, skal du sikre dig, at du også får foretaget karosserieftersynet, men dette hos et mærkeværksted. Får du foretaget service hos et mærkeværksted, vil karosserieftersynet typisk være en del af det almindelige serviceeftersyn. 

Illustration af underoverskriftHvad er udefrakommende rustskader? 

Udefrakommende rustskader opstår typisk på områder, hvor karrosseriet ikke er tilstrækkelig godt eller mangelfuldt lakeret. Det kan f.eks. være omkring: 

  • Ruderammer 
  • Lygter 
  • Dørhåndtag 
  • Pladeombukninger 
  • Mekanisk kontakt mellem komponenter og lakerede overflader 
  • Pladesamlinger, der ikke er forseglet tilstrækkeligt 

Andre rustskader kan være forårsaget af stenslag eller såkaldt galvanisk opkog, hvor det underliggende zinklag bryder igennem lakken. 

Disse udefrakommende rustskader er som udgangspunkt ikke omfattet af gennemtæringsgarantien.

Illustration af underoverskriftHvad er lakgaranti?

En lakgaranti dækker fejl i bilens originale lak eller klarlak. 

FDM mener, at en lakgaranti skal være minimum 3 år i længde. Er bilens garanti længere, bør lakgarantien følge med.

Læs mere: Mindstekrav for garanti på ny bil   

Illustration af underoverskriftHvad skal du være opmærksom på ift. rust?

Det er vigtigt, at du gennemgår bilens karosseri nøje for begyndende rustskader, inden lakgarantien udløber. En lakgaranti gælder typisk tre år. Herefter gælder gennemtæringsgarantien, som – i og med næsten al rust er udefrakommende og ikke indefrakommende – kun sjældent har praktisk værdi for bilejeren. 

Skal bilen rustbeskyttes? 

Som medlem af FDM får du gode priser på produkter og tjenester til vedligeholdelse af din bil, herunder også rustbeskyttelse og undervognsbehandling.

Få FDM rustbeskyttelse