Hvornår er rust omfattet af bilens rustgaranti?

Hos FDM modtager vi mange henvendelser fra medlemmer, der har fået afvist deres garantikrav om rustangreb på bilen. For at være dækket af rustgarantien, skal der være tale om en indefra kommende rustgennemtæring.

For at være dækket af rustgarantien, skal der være tale om en indefra kommende rustgennemtæring.
Viden

Rust er en af bilejernes værste fjender. Derfor lægger bilproducenterne meget vægt på de rustgarantier, de tilbyder. Desværre bliver disse garantier ofte oversolgt. Bilejeren bliver sjældent gjort tilstrækkelig opmærksom på, at det der tilbydes, er en garanti imod indefra kommende rustgennemtæring.

Det bliver bilejeren ofte først opmærksom på, når en rustskade bliver konstateret, og garantibestemmelserne læses igennem, eller når man får afvist en reklamation på værkstedet.

Få FDM rustbeskyttelse

Det er vigtigt, at du gennemgår bilens karosseri nøje for begyndende rustskader, inden lakgarantien udløber.

Rustgennemtæring

FDMs rådgivning vurderer mange afviste garantikrav. I de fleste tilfælde må vi desværre konstatere, at der ikke er tale om såkaldt rustgennemtæringer i garantimæssig forstand, men derimod et udefrakommende rustsangreb. Rustangrebet vil derfor ikke være omfattet af rustgarantien.

Læs mere: FDMs tips om undervognsbehandling

Rust grundet mangelfuld lakering

Udefrakommende rustskader opstår typisk på områder, hvor karrosseriet ikke er tilstrækkelig godt lakkeret. Det kan f.eks være omkring:

  • ruderammer
  • lygter
  • dørhåndtag
  • pladeombukninger
  • mekanisk kontakt mellem komponenter og lakkerede overlader
  • pladesamlinger der ikke er forseglet godt nok

Andre rustskader kan være forårsaget af stenslag eller såkaldt galvanisk opkog, hvor det underliggende zinklag bryder igennem lakken.

Læs mere: Fakta om rustbeskyttelse

Forebyggelse mod rustangreb

Det er vigtigt, at du gennemgår bilens karosseri nøje for begyndende rustskader, inden lakgarantien udløber. En lakgaranti gælder typisk tre år. Herefter gælder gennemtæringsgarantien, som kun sjældent har praktisk værdi for bilejeren.

Læs også: Flyverust på bilen