Sådan kan du lade din elbil i Danmark

På det danske marked er der en række selskaber, der leverer løsninger til opladning af din elbil. Du kan både vælge at have abonnement til opladning på farten og en privat ladeboks hjemme. Find den bedste løsning for dig herunder.

Med et el-abonnement får du etableret en ladestander hjemme og forskellige lademuligheder på turen.
Viden

Uanset hvilken elbil du køber, skal du kunne lade den op både hjemme og undervejs. Bor du i hus, kan du få en oplader hjemme, hvor du enten kan få en abonnementsordning til din strøm eller bruge den el-leverandør, du allerede har aftale med. Hvis du bor i etageejendom, kan det ofte være svært at få en privat ladeboks - her kan du i stedet tegne abonnement på opladning.   

Abonnement til elbil eller plugin hybrid

Et abonnement til en elbil eller en plugin-hybrid kan sammenlignes lidt med at vælge et abonnement hos et teleselskab. Hver type abonnement er bygget til et individuelle behov. I forhold til en elbil vurderer du dit behov for opladning og lademuligheder og vælger så det abonnement, der matcher dit behov bedst. 

Clever

Udover almindelige ladestandere rundt om i Danmark har Clever også de såkaldte Quick Charge (hurtigladere), som du finder ved eksempelvis indkøbscentre, større offentlige P-pladser, hoteller mm. CLEVERs ladenetværk passer til alle elbiler. Med Clever kan du både lade din elbil op på farten og hjemme.

Hent eventuelt Clevers app, der viser placeringen af deres ladestandere.

E.ON

Hos E.ON kan du oprette et abonnement, så du dels kan lade din elbil op på farten og dels få en egen hjemmelader. E.ON oplyser, at de har et bredt dækkende ladenetværk og har hurtigladning langs motorvejsnettet og ved trafikknudepunkter. Hos E.ON kan du vælge mellem at betale med kreditkort, få et E.ON ladekort eller et fast abonnement. Du finder E.ON ladestandere på deres app.

E.ON og Clever har indgået et samarbejde om at oprette hurtigladere i Danmark.

Læs også: Flere hurtigladere til elbilisterne

Tesla

Har du en Tesla, kan du hurtiglade på Tesla Superchargers. Andre elbiler kan ikke lade på en Tesla Supercharger. En tesla kan til gengæld godt lade på andre ladestandere end Teslas.

Tesla udbyder også en hjemmelader. Du kan overvåger og styre bilens opladning via Teslas app.

Opladning af elbil uden abonnement

Du kan også vælge at oplade din elbil uden abonnement, hvis du har en privat ladeboks hjemme. Rent praktisk køber eller lejer du en privat ladeboks og bruger strømmen fra den el-udbyder, du allerede har en aftale med. Der kommer efterhånden flere større og mindre operatører i Danmark, der enten sælger eller udlejer ladebokse.

Hvis du lejer i stedet for at købe en ladeboksen, kan du frem til udgangen af 2021 få afgiftsrefusion af din strøm. Om aftalen om refusionen fortsætter herefter, er endnu ikke besluttet . 

 En ladeboks koster typisk mellem 3.000 kr. og 10.000 kr. alt efter, hvor avanceret den er.

FDM ladeboks til elbil

Siden 2018 har det været et krav, at man skal kunne lade fra offentlige ladestandere uden abonnement. Det er dog ofte dyrere end med en abonnementsordning. Alt efter ladestander, kan du betale med kort, brik eller via app.

Læs også: oplad elbil uden abonnement

Du kan vælge at oprette en aftale om opladning via fx disse offentligt tilgængelige ladenetværk: Plugsurfing.com og Newmotion.com.

Du kan oplade din elbil eller plugin hybrid med app, kort eller en brik i både Danmark og en række andre lande i Europa.

Find ladestandere

I mange elbiler og plugin hybrid kan du se en oversigt over ladestandere i bilens navigationsanlæg, ligesom der i fx Google Maps er kommet ladestandere med i oversigten over "tankstationer".

Du kan også finde oversigt over ladestander på de enkelte udbyders hjemmeside eller app.

Læs mere: Her finder du ladestandere