Elbil eller ej

Overvejer du at købe elbil, kan du her få gode råd til nogle af de overvejelser, du skal gøre dig inden købet.

Skal den næste bil køre på el?
Fotograf:

Foto

FDM
Viden

Uanset hvilken brændstoftype din kommende bil kører på, er der en række overvejelser, du skal gøre dig, før du køber ny bil. Du skal bl.a. se på, hvilke behov bilen skal dække og økonomien. Hvis du overvejer, at din næste bil skal køre på el, er der efterhånden en del bilmodeller at vælge mellem. Både i størrelse og prisklasse. 

Siddepladser

Hvor mange passagerer skal der være plads til i bilen? Du skal være opmærksom på, at nogle af elbilerne på det danske marked kun har plads til to bagsædepassagerer og bilen dermed altså kun har plads til i alt fire personer. Der findes enkelte biler med syv siddepladser.

Se hvordan FDM kan hjælpe dig til at gøre et trygt bilkøb

Vær opmærksom på, at el-bilens rækkevidde formindsket mellem 20-50 pct. om vinteren, når du bruger varmeblæser, rudevarmer og andet af bilens elektronik

Rækkevidde

Tidligere var rækkevidden en stor udfordring for elbilerne, men et mere udbygget netværk af opladere samt mulighed for hurtigladning, har gjort meget.

Desuden er rækkevidden på nogle af de nyeset elbiler udvidet. Du skal dog stadig regne på, hvor langt bilen skal kunne køre og hvor længe den evt. kan stå og lade mellem køreturene, så du er sikker på, at den passer til dit kørselsbehov.

Som med enhver anden bil, så er elbilens rækkevidde afhængig af din kørestil. Med den rigtige køreteknik kan du opnå en længere rækkevidde for din elbil. Vær opmærksom på, at el-bilens rækkevidde formindsket mellem 20-50 pct. om vinteren, når du bruger varmeblæser, rudevarmer og andet af bilens elektronik. Realistisk rækkevidden på de forskellige elbiler er i dag fra 80 km til 400 km. 

EU-norm

Ligesom med andre brændstoftyper kan der også for elbiler være stor forskel på rækkevidde der oplyses ifølge EU-norm og den du oplever i praksis. De fleste producenter oplyser dog, hvor langt du i praksis kan forvente, at bilen kan køre. 

Opladning

Der er ikke en standardisering for opladning endnu. Der findes derfor forskellige stik på elbilerne eksempelvis IEC type 2, Combo 2 og CHAdeMO. De fleste opladninger på elbiler sker primært hjemme, men det er en god ide at undersøge, hvor der findes ladestandere, som passer til stikket på din bil.

Størstedelen af elbilerne kan i dag hurtiglades, hvilket betyder, at de på mellem en halv og en hel time kan lades 80 pct. op. De danske strømleverandører er begyndt at lave aftaler om, at man kan bruge hinandens ladestandere.  

Se mere: Find ladestander til elbil

Sikkerhed

De elbiler, der er testet ved Euro Ncap, har generelt klaret sig godt. Se hvilke elbiler, der er testet og hvor sikre de er.

Læs også: Elbiler testet ved Euro NCAP

Økonomi

Her kan du se, hvor meget du skal betale i ejerafgift og registreringsafgift på elbiler. Elbiler er ikke længere friholdt fra registreringsafgift. Over de kommende år indføres registreringsafgift i trin. 

Der er endnu ikke et stort brugtbilmarked for el-biler, men det er voksende og det er muligt at finde en brugt elbil. Gensalgsværdien for en elbil er pt. høj. Til gengæld er der ikke så mange købere om buddet, hvis du skal af med din elbil.

En ny elbil ligger fra ca. 160.000 kr.

Læs også: Køb af brugt elbil

Garanti

Du skal altid sætte dig godt ind i garantibestemmelserne, før du køber bil. Det gælder selvfølgelig også for elbiler. For en elbil, skal du også være særligt opmærksom på, hvilken garanti importøren stiller for elbilsdelene: lader, inverter, elmotor og batteri.

Se test af tre elbiler

Læs også: Servicering af en elbil

FDM anbefaler også: 

FAQ om elbiler

Kontakt FDMs rådgivning