Køb af elbil

Elbil eller ej? Overvejer du at købe elbil, kan du her få gode råd til nogle af de overvejelser, du skal gøre dig inden købet.

Skal den næste bil køre på el?
Fotograf:

Foto

FDM
Viden

Overvejer du en elbil, er der efterhånden en del bilmodeller at vælge mellem. Både i størrelse og prisklasse. Er du i tvivl om, hvilken elbil der er bedst til dig, har vi listet en række overvejelser, du kan gøre dig, før du køber elbil.

For mange bilkøbere er elbilen stadig ny og giver anledning til mange spørgsmål og overvejelser - især om batterigaranti og opladning. Som medlem af FDM kan du søge råd og vejledning samt få hjælp til din slutseddel.

Kontakt FDM rådgivning

Hvad er en elbil?

En elbil er en bil, der kun kører på strøm. I stedet for en forbrændingsmotor, som du kender det fra benzin og dieselbiler, har elbilen en elmotor. Elbilen er støjsvag og er født med automatgear. Det er meget individuelt, hvor ofte en el-bil skal lades op. Det afhænger bl.a. af bilens effektivitet, batteriets størrelse, din kørsel og årstiden. De fleste oplader bilen hjemme natten over, og alt efter hvor langt du kører, kan det være nødvendigt at lade bilen "på farten" også. Det gør du fra en ladestation, som efterhånden finde over det meste af Danmark. Bilen er særligt god til bykørsel, men de fleste danskere kan i dag klare deres kørselsbehov med en elbil. Rækkevidden for mange elbiler er forbedret de seneste år.

Hvis du overvejer at købe en elbil, så er her nogle af de overvejelser, du kan gøre dig, før du vælger din elbil:

Siddepladser

Hvor mange passagerer skal der være plads til i bilen? Nogle enkelte elbiler på det danske marked har kun har plads til to bagsædepassagerer, og bilen har dermed altså kun har plads til i alt fire personer. Det har også en betydning, hvis du skal have barnesæde i bilen. Til den store familie er der enkelte elbiler med syv siddepladser.

Se hvordan FDM kan hjælpe dig til at gøre et trygt bilkøb

Vær opmærksom på, at el-bilens rækkevidde formindsket mellem 20-50 pct. om vinteren, når du bruger varmeblæser, rudevarmer og andet af bilens elektronik

Rækkevidde

Tidligere var rækkevidden en stor udfordring for elbilerne, men et mere udbygget netværk af opladere samt mulighed for hurtigladning, har gjort meget.

Desuden er rækkevidden på nogle af de nyeset elbiler udvidet. Du skal dog stadig regne på, hvor langt bilen skal kunne køre og hvor længe den evt. kan stå og lade mellem køreturene, så du er sikker på, at den passer til dit kørselsbehov.

Som med enhver anden type bil, så er elbilens rækkevidde afhængig af din kørestil. Med den rigtige køreteknik kan du opnå en længere rækkevidde for din elbil. Vær opmærksom på, at el-bilens rækkevidde formindsket mellem 20-50 pct. om vinteren, når du bruger varmeblæser, rudevarmer og andet af bilens elektronik. Realistisk rækkevidden på de forskellige elbiler er i dag fra 80 km til 400 km.  

Trækkrog

De fleste elbiler er ikke godkendte til montering af anhængertræk. De elbiler, der er godkendte til anhængertræk, må oftest kun trække en begrænset vægt (lettere trailerkørsel til genbrugspladsen ol.). Er trækkrog på bilen vigtig for dig, kunne en plugin-hybrid være en mulighed i stedet.

Læs mere: Plugin-hybrid

EU-norm

Ligesom med andre brændstoftyper kan der også for elbiler være stor forskel på rækkevidden, der oplyses ifølge EU-norm, og den du oplever i praksis, når du kører bilen. De fleste producenter oplyser dog, hvor langt du i praksis kan forvente, at bilen kan køre. 

Opladning

Der er ikke en standardisering for opladning endnu. De fleste elbiler har det såkaldte Type 2 stik, som er det moderne europæiske ladestik, som bruges til hjemmeladning. Til opladning af elbilen "på farten" kan den have yderligere et stik udover Type 2 stikket. Dette stik er enten et såkaldt CCS-Combo eller CHAdeMO hurtigladestik De fleste opladninger på elbiler sker primært hjemme, men det er en god ide at undersøge, hvor der findes ladestandere, som passer til stikket på din bil. 

Størstedelen af elbilerne kan i dag hurtiglades, hvilket betyder, at de på mellem en halv og en hel time kan lades 80 pct. op. De danske strømleverandører er begyndt at lave aftaler om, at man kan bruge hinandens ladestandere.  

Se mere: Find ladestander til elbil

Sikkerhed

De elbiler, der er testet ved Euro Ncap, har generelt klaret sig godt. Se hvilke elbiler, der er testet og hvor sikre de er.

Læs også: Elbiler testet ved Euro NCAP

Økonomi

Her kan du se, hvor meget du skal betale i ejerafgift og registreringsafgift på elbiler. Elbiler er ikke længere friholdt fra registreringsafgift. Over de kommende år indføres registreringsafgift i trin. 

Der er endnu ikke et stort brugtbilmarked for el-biler, men det er stødt voksende og det er muligt at finde en brugt elbil. Gensalgsværdien for en elbil er pt. høj. Til gengæld er der ikke så mange købere om buddet, hvis du skal af med din elbil.

En ny elbil ligger fra ca. 160.000 kr. Derudover skal du regne på, hvilke lademulighed, der bedst kan betale sig for dig. 

Læs også: Køb af brugt elbil

Garanti

Du skal altid sætte dig godt ind i garantibestemmelserne, før du køber bil. Det gælder selvfølgelig også for elbiler. For en elbil skal du også være særligt opmærksom på, hvilken garanti importøren stiller for elbilsdelene: lader, inverter, elmotor og batteri. Især elbilens batteri kan være en stor udskrivning, hvis det går i stykker.

Se test af tre elbiler

Læs også: Servicering af en elbil

FDM anbefaler også: 

FAQ om elbiler

Kontakt FDMs rådgivning