Dine krav ved konkurs

Hvis en forhandler, værksted eller importør går konkurs, kan det være svært at få dækket dine krav. Se her, hvordan du skal forholde dig.

Hvis en forhandler, værksted eller importør går konkurs, kan det være svært at få dækket dine krav.
Viden

Der er forskel på dine rettigheder og muligheder alt efter om, det er en forhandler, importør, producent eller værksted, der går konkurs.

Ved en konkurs er det den såkaldte kurator, der står for konkursboet. En kurator har ansvaret for at afvikle virksomheden og beslutte hvilke krav, der kan imødegås.

Forhandler er gået konkurs

Hvis en bilforhandler er gået konkurs, så skal du som det første have fat i den advokat, som er kurator i konkursboet. Det er til kurator, at du skal gøre dine krav gældende.

Du kan finde frem til, hvem der er kurator ved at slå forhandleren (eller værksted) op via Statstidende eller ved at ringe til den retskreds og skifteret, hvor forhandleren ligger.

Hvis en bilforhandler er gået konkurs, så skal du som det første have fat i den advokat, som er kurator i konkursboet.

Hvis du mangler at få leveret din bil

Har du allerede betalt for din bil og afventer at få denne leveret, så kan du kun få denne udleveret, hvis den er individualiseret. Det betyder, at bilen kan identificeres fx via stelnummer eller registreringsnummer. Det vil ofte fremgå af den slutseddel, som du og forhandleren har underskrevet.

Hvis bilen ikke er individualiseret, kan du ikke få bilen udleveret. Du kan i stedet gøre et krav gældende i boet. Det er så op til kurator, at vurdere om dit krav kan imødegås og om der er penge i konkursboet.

Reklamationsret

Hvis bilen er mangelfuld indenfor de første to år efter købet, men forhandleren er gået konkurs, kan du kunforsøge at gøre et beløb gældende til konkursboet -  fx et passende afslag svarende til merudgiften til reparation af manglerne.

Læs også: Reklamationsret og garanti er ikke det samme

Bilens fabriksgaranti

Hvis bilen har en fabriksgaranti, og der opstår en fejl på bilen, som er dækket af garantien, så bør et eventuelt krav rettes mod garantigiver, som enten er importøren eller producenten.

Garantigiveren bør foretage reparation af fejlen. Hvis den danske bilimportør har stillet garantien, gælder den stadig, selv om forhandleren lukker. Du må i så fald henvende dig til en anden af mærkets forhandlere.

Importør eller producent gået konkurs

Om det er producenten eller importøren, der hæfter for garantien, er forskelligt fra bilmærke til bilmærke. Du kan se, hvordan det forholder sig i bilens garantihæfte.

Hvis garantien er givet af importøren eller producenten, som går konkurs, så mister du din bilsgaranti. Forhandleren kan normalt ikke stilles til regnskab for nybilsgarantien. Du har dog altid din to-årige reklamationsret ifølge købeloven overfor bilforhandleren, hvis der er mangler ved bilen.

Hvis importøren har stillet garantien og det alene er producenten, som går konkurs, så gælder bilens garanti stadig.

Værksted gået konkurs

Hvis et værksted går konkurs, mens du har din bil til service eller reparation, så er det afgørende, at din bil kan individualiseres, fx via oplysning om stelnummer, registreringsnummer og/eller nøgler til bilen. Kan den identificeres, kan du få den udleveret af konkursboet. 

Har du fx haft dæk til opbevaring, så vil samme krav til individualisering være gældende,  dvs. at dækkene skal kunne identificeres, fx via en kvittering, som du fik udleveret ved indleveringen til værkstedet.

Du gør dine krav gældende til kurator, som er den advokat, der administrerer konkursboet.

Penge til gode eller skylder penge

Hvis du har penge til gode hos et værksted eller en forhandler, der er gået konkurs, kan du gøre kravet gældende til kurator i konkursboet. Du skal være opmærksom på, at der vil være tale om et simpelt krav. Det betyder, at du kun vil få dit krav helt eller delvist dækket, hvis der er penge tilbage i konkursboet, hvilket der sjældent er.

Hvis du skylder penge f.eks. for en reparation til værkstedet, og du har fået en fakturaopkrævning, så skal du stadig betale den, da konkursboet ellers kan rette et krav mod dig for manglende betaling. Hvis værksted/forhandler er gået konkurs, inden du har betalt, så tag gerne kontakt til kurator inden betaling for at høre om, hvor du skal indbetale pengene.

Som medlem af FDM kan du altid få hjælp at vores juridiske eksperter.

Kontakt FDM