Tips til at planlægge din ferietur i bil

Når du skal på ferie i bil, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Her får du en række tips til at planlægge turen.

Solen skinner på en bro, der går over en flod. Biler kører over broen.
Viden

Inden du skal køre langt på ferie, kan det være en god idé at have planlagt ruten på forhånd og have en alternativ plan klar, hvis der pludselig opstår uforudsete situationer på turen, f.eks. bilkø.

Du kan benytte flere forskellige tjenester til at planlægge turen som f.eks. Google Maps og Apple Maps.

Hvis du skal på bilferie i Europa, kan du også benytte ADAC Maps, der er udviklet af  FDMs søsterorganisation i Tyskland.

ADAC Maps viser vej fra a til b og giver en kørevejledning med køretid og kilometerangivelse. Du har mulighed for at angive, hvis du på turen ønsker at undgå færgeoverfarter, tunneller og endda at køre på motorvej.

Tjenesten kan også foreslå overnatningsmuligheder, seværdigheder på vejen og spisesteder, og den opdateres løbende. Den har desuden en oversigt over planlagt vejarbejde og eventuelle gebyrer for at køre på motorvej.  
Prøv ADAC Maps (eksternt link)

Bemærk, tjenesten er på tysk, og det er ikke muligt at ændre sproget til dansk eller engelsk. Du kan dog vælge at åbne ADAC Maps i browseren Google Chrome og højreklikke på siden. Herefter får du mulighed for at få siden oversat til dansk.

Andre ruteplaner

Ruteplan USA er ikke længere tilgængelig. Vi henviser i stedet til Google Maps. 

Skal du finde vej herhjemme, er der flere muligheder, som for eksempel De Gule Sider eller Krak.

Hvordan bliver trafikken på ferien?

Allerede inden du skal afsted på kør selv-ferie, kan du få et fingerpeg om, hvorvidt du skal have ekstra tålmodighed med i bagagen.

FDM udgiver en køprognose, der giver dig overblikket over, hvor der forventes at blive kø på Europas motor- og landeveje.

Køprognosen opdateres løbende hele året og især omkring skoleferier, hvor mange familier tager på kør selv-ferie.

Læs mere: Sådan ser køprognosen ud

Har du behov for mærkater til din bil?

Går din kør selv-ferie til Europa, kan du med fordel læse vores oversigtsartikel over, hvilke lande der stiller krav om motorvejsmærkat eller miljømærkat. Der er forskellige regler, og det kan være en god idé at have overblikket over betalingsmuligheder, inden du tager af sted. Nogle mærkater kan kun købes online.  

Læs mere: Sådan betaler du for vejafgifter og miljøzoner

Hvilke regler gælder i andre lande?

Vær opmærksom på, at der kan gælde andre regler i de lande, du planlægger at køre igennem eller holde ferie i. Der kan f.eks. gælde andre færdselsregler, andre regler for hvilket sikkerhedsudstyr, der er obligatorisk, samt andre regler for brug af vinterdæk.

I kortet herunder kan du klikke på et land og få vist nogle af de særlige færdselsregler, der gælder.  

Brug for mærkater til bilen?

Her finder du alle de motorvejs- og miljømærkater som FDM forhandler i FDMshop.dk. Køb mærkat