Kæledyr i bilen: Sådan er de sikkert med

Der er ikke lovkrav om at fastspænde kæledyr i bilen i Danmark. Men løse kæledyr i bilen kan være farlige for bilens passagerer ved en kollision. Kæledyret risikerer også at komme til skade, hvis det ikke er sikret i bur eller sele.

Hund sidder på et sæde i en bil.
Viden

Det kan have alvorlige konsekvenser for både mennesker og dyr at lade være med at spænde kæledyr fast i bilen. Ved en kollision kan kæledyret blive slynget gennem bilens kabine og gøre stor skade på både sig selv og bilens øvrige passagerer. Derfor lyder rådet fra FDM: Spænd kæledyrene forsvarligt fast. Både af hensyn til dyrenes og bilens øvrige passagerers sikkerhed.

Den bedste løsning er at anbringe dyret i en transportkasse. Hvis kæledyret er en hund, kan du også bruge en særlig sikkerhedssele til hunde. FDM anbefaler dog et godt hundebur.

I Danmark er det ikke et lovkrav, at hunde og andre kæledyr skal være fastspændte under kørslen. FDM anbefaler, at du alligevel vælger at sikre dit kæledyr under transport.

Du må ikke have en hund siddende på skødet, når du fører bilen, da det er et krav, at kæledyret ikke generer føreren eller kørslen. 

Læs mere: Danske regler om transport af kæledyr (eksternt link)

Værd at vide om brug af transportkasse

Hvis hunden anbringes i hundebur, er det sikrest for hunden, hvis hundeburet står med siden til, så hundens krop vender på tværs af bilens kørselsretning.

Hvis hundeburet i stedet vender sådan, at hundes hoved eller bagkrop er i bilens kørselsretning, er der større risiko for skader på ryg eller hoved.

Det er dog ikke alle hundebure, der kan monteres sidelæns.

Mindre kæledyr som f.eks. fugle, marsvin og kaniner bør også transporteres i specielle transportkasser som spændes fast, så de ikke kan skade de øvrige passagerer ved sammenstød.

Sørg for at der er plads nok omkring buret, så kæledyret har lidt luft omkring sig. 

Illustration af underoverskriftVærd at vide om brug af hundesikkerhedssele

Hunde, der sikres med hundesikkerhedsseler, skal placeres på bagsædet. Derved undgår man, at hunden bliver ramt af frontairbaggen ved et sammenstød.

Har du en bil, hvor det er muligt at montere et hundegitter, som hunden kan sidde bag, er det en sikkerhedsmæssig fornuftig løsning. Dog er det kun passager i bilen og ikke hunden selv, der er sikret med gitter ved en kollision.

Illustration af underoverskriftKan der andre regler om kørsel med kæledyr i udlandet?

Der kan være særlige regler for, hvordan du skal have dit kæledyr med i bilen i andre lande. Undersøg derfor eventuelle regler og krav, inden du tager afsted.

Går turen til Sverige, så vær opmærksom på, at Sverige – ud over regler vedrørende kørsel med kæledyr – også har mange andre regler vedr. indførsel af hunde og katte til Sverige (for at undgå at få rabies til Sverige). Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, og hvilke papirer din hund eller kat skal have, på de svenske myndigheders hjemmeside.

Læs mere: Svenske retningslinjer vedr. hunde og katte (eksternt link)

Hvad er et dyrepas?

Et selskabsdyrspas kan udstedes til hunde, katte og fritter, og udstedes af din praktiserende dyrlæge. Når passet er blevet udstedt, og der er angivet de vaccinationer, behandlinger og test, som er nødvendige for at dyret kan flyttes lovligt rundt i EU, så er passet gyldigt i hele EU.

Du kan på Fødevarestyrelsens hjemmeside læse mere om gældende regler og hvordan, du bestiller pas til dit kæledyr.

Læs mere: Bestil dyrepas (eksternt link)

Skal du have hunden med i bilen på sikker vis?

I FDMshop.dk finder du gode produkter til at transportere din hund i bilen. Her finder du både gitre, seler, bure og ventilationskroge – alt du og din hund har brug for for at køre behageligt og trygt.  

Besøg FDMshop.dk