Kæledyr i bilen

Der findes ikke en lovgivning, når det kommer til at transportere kæledyr i bilen. Men løse kæledyr i bilen kan være farlige for bilens passagerer ved en kollision. Kæledyret risikerer også at komme til skade, hvis det ikke er sikret i bur eller sele.

Kæledyr risikerer at komme til skade, hvis det ikke er sikret i bur eller sele.
Viden

Der er ikke lovkrav til transport af kæledyr i bilen i Danmark. Det kan dog have alvorlige konsekvenser for både mennesker og dyr at lade være med at spænde kæledyr fast i bilen. Ved en kollision kan kæledyret blive slynget gennem bilens kabine og gøre stor skade på både sig selv og bilens øvrige passagerer.

Crashtest illustrerer vigtigheden af at spænde kæledyrene fast, hvis de skal med på køreturen. Derfor lyder rådet fra FDM: Spænd kæledyrene forsvarligt fast. Både af hensyn til dyrenes og bilens øvrige passagerers sikkerhed

Den bedste løsning er at anbringe dyret i en transportkasse. Hvis det er en hund, kan du også bruge en særlig sikkerhedssele til hunde. FDM anbefaler dog et godt hundebur. 

Illustration af underoverskrift Værd at vide om brug af transportkasse

Hvis hunden anbringes i hundebur,  er det sikrest for hunden, hvis hundeburet står med siden til, så hundens krop vender på tværs af bilens kørselsretning. Hvis hundeburet i stedet vender sådan, at hundes hoved eller bagkrop er i bilens kørselsretning, er der større risiko for skader på ryg eller hoved. Det er dog ikke alle hundebure, der kan monteres sidelæns.

Mindre kæledyr som fx fugle, marsvin og kaniner bør også transporteres i specielle transportkasser som spændes fast, så de ikke kan skade de øvrige passagerer ved sammenstød.

Sørg også for at der er plads nok omkring buret, så kæledyret har lidt luft omkring sig. 

Illustration af underoverskrift Værd at vide om brug af hundesikkerhedssele

Hunde, der sikres med hundesikkerhedsseler, skal placeres på bagsædet. Derved undgår man, at hunden bliver ramt af frontairbaggen ved et sammenstød.

Har du en bil, hvor det er muligt at montere et hundegitter, som hunden kan sidde bag, er det en sikkerhedsmæssig fornuftig løsning. Dog er det kun passager i bilen og ikke hunden selv, der er sikret med gitter ved en kollision.

Illustration af underoverskrift Kan der andre regler om transport af kæledyr i udlandet?

Der kan være særlige regler for transport af kæledyr i andre lande. Undersøg derfor reglerne, inden du tager afsted.

I Sverige skal kæledyret være sikret under kørslen, fx ved at anvende transportbur eller speciel sikkerhedssele. Hvis du transporterer hunden eller katten i bur, er der krav til burets størrelse, og det kan medføre en bøde, hvis buret er for småt. Reglerne gælder også selv om du blot er på gennemrejse til fx Bornholm.

I Tyskland betragtes dyr som transport af gods, og de skal derfor sikres forsvarligt under kørslen. Overholdes det ikke, kan det udløse en bøde. 

Læs mere: Regler i udlandet

Skal du have hunden med i bilen på sikker vis?

I FDMshop.dk finder du gode produkter til at transportere din hund i bilen. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat.

Besøg FDMshop.dk