Børn på bagsædet: Sådan gør du bilen mere børnesikker

Gå ikke på kompromis med sikkerheden i din bil. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du gør familiens bil mere sikker, når du kører med børn på bagsædet.

Tablets, mad og drikke, underholdning og hovedstøtter. Hvad har børn brug for på bagsædet?
Viden

Selv små sikkerhedsmæssige ting kan være helt afgørende, hvis ulykken skulle være ude. Derfor er fokus på sikkerhed i biler vigtigt. Det gælder ikke mindst sikkerheden for børnene på bagsædet. En del af sikkerheden i din bil kan du sørge for at få med, når du køber bilen. Står du ikke over for et bilkøb, så læs med og se, hvordan du alligevel kan gøre familiens bil meget mere sikker for dine børn på bagsædet.

Illustration af underoverskriftHvordan skal børn sidde i bilen?

En meget væsentlig del af sikkerheden for børn handler om den autostol, som barnet sidder i. Børn under 135 cm skal ifølge loven sidde i godkendt sikkerhedsudstyr.

Sørg for at børnene sidder korrekt i stolen, og at selerne er ordentligt spændte hen over tøjet – også på de kortere hverdagsture. Ellers beskytter autostolen ikke dit barn så godt, som den skal.

FDM tester hvert år autostole på det danske marked, så du kan finde en god og sikker autostol til dit barn. Læs også vores guides til valg af autostol, sikkerhedsmæssige anbefalinger i forhold til eksempelvis placering af autostol, tip til montering og overblik over regler for, hvordan man skal transportere børn i biler. 

Læs mere: Tests, tips og guides om autostole til børn

Sidder dit store barn ikke længere i autostol eller på selepude med nakkestøtte, kan du selv sætte en nakkestøtte på sædet. Vælg ikke en såkaldt nakkepude, da den ikke holder hovedet på plads, hvis barnet falder i søvn. Overvej i stedet en løsning, hvor nakkestøtten sidder fast på sædet.

Hvor god sikkerhed kommer bilen med?

Der stilles stadig højere krav til bilproducenterne, hvis de vil opnå gode resultater i sikkerhedstest. Det har betydet, at vores biler er blevet sikrere, både for fører og passagerer i den enkelte bil, men også for medtrafikanter. De fleste biler fra 2005 og frem er eksempelvis udstyret med antiudskridningssystem (ESC), og mange nyere biler er udstyret med automatisk nødbremse.  

Læs mere: Sådan er bilernes sikkerhed forbedret

Det er vigtigt med en høj sikkerhed samlet set i bilen, men det sikkerhedsudstyr, som du skal holde særligt øje med, når du skal vurdere om en bil har god sikkerhed for børn på bagsædet, det er antallet af airbags og isofix-beslag til montering af autostole.

Airbags

Airbags minimerer risikoen for voldsomme skader ved en kollision. Hvor mange airbags en bil har, varierer fra bil til bil. Som udgangspunkt har nye biler dog flere airbags end ældre biler. FDM anbefaler, at du går efter så mange airbags som muligt, så også passagerer på bagsædet er beskyttet. Især gardinairbags er vigtige, når det gælder sikkerheden for dine børn på bagsædet.  

Isofix

I dag har nye biler isofix-beslag, som er beslag, der forankrer autostolen til bilens sæde. FDMs autostoletests har gennem årene også vist, at isofix-monterede autostole generelt klarer sig bedst, og derfor anbefaler FDM, at du bruger bilens isofix-beslag, hvis bilen har det.

Læs mere: Dette sikkerhedsudstyr bør din bil have

Sådan kan du hjælpe dit barn med køresyge

Har dit barn tendens til køresyge, kan du overveje et køresygearmbånd. Det er et elastikbånd, der fungerer efter akupressur-princippet, hvor der lægges pres på et bestemt punkt, som skal forhindre kvalme. En del oplever en god effekt men ikke alle. Du skal også sørge for, at bilen er kølig, og der er god udluftning. Det kan også hjælpe mod en spirende køresyge.

Illustration af underoverskriftHvordan opnår du bedst bagsædesikkerhed, når du kører i bilen?

Man kan højne sikkerheden i sin bil ved at have gode vaner og bruge sin bil på en sikkerhedsmæssig klog måde. Det handler kort sagt om to ting: Det gælder om at have fokus på, at der ikke løse genstande i bilen, der kan slynges rundt i kabinen ved kollision, og om at begrænse situationer, hvor førerens opmærksomhed bliver forstyrret.

Det er vigtigt at pakke bilen sikkert, så løse genstande fra bagagerummet ikke bliver slynget fremad i kabinen og rammer børnene på bagsædet i tilfælde af kollision.

Alle løse genstande i biler bliver potentielt farlige i en trafikulykke ikke kun løse genstande i bagagerummet. En ryglænstaske kan være en god løsning til at holde styr på børnenes ting, så de ikke ligger løst i bilen, men stadig er til at få fat på for børnene.

Saft der spildes, eller ting der tabes kan være med til at tage opmærksomheden fra føreren, så hvis der ikke sidder en voksen på bagsædet, der kan hjælpe børnene deromme, kan være en god ide at vælge en drikkedunk eller en spildfri kop, og vælge en ryglænstaske, der er til at nå for børn og nem at anvende.

Sådan får du bedre komfort på bagsædet

Solskærme kan være en både billig og enkelt investering, der hjælper på komforten på bagsædet. De forhindrer solen i at bage for meget ind af sideruden, så børnene på bagsædet får det for varmt og bliver utilpasse.

Er tablets og telefoner farlige for sikkerheden?

Mange børn har en tablet eller en mobiltelefon med sig på bagsædet, som ved kollision vil ryge ud af hænderne på barnet og med høj kraft kunne ramme dem selv eller andre i bilen.

Derfor bør du sikre, at tablets og mobiltelefoner sidder fast under turen. I de fleste butikker der sælger bilprodukter, kan du finde holdere til både tablets og mobiltelefoner. Du finder dem i mange prisklasser og udformninger. Undersøg markedet og vælg den løsning, der er bedst til din bil.

Du skal naturligvis også sørge for at telefoner og tablets, der befinder sig på forsædet heller ikke er løse.

Slå børnelås til på døre og vinduer

I takt med at børn bliver større og kan flere ting, bliver de også mere nysgerrige.

På langt de fleste biler er det muligt at slå en børnesikring til, så de bagerste døre ikke kan åbnes indefra. I de fleste biler gør man dette i bagdøren, hvor en vippearm eller en lås kan aktiveres. På samme måde er det også muligt at slå betjeningen af elruderne fra, så de kun kan betjenes af føreren. Er du i tvivl om, hvordan det gøres, kan du læse om det i bilens instruktionsbog.

Er du i tvivl om sikkerhedsudstyr til bilen?

Husk, du kan som medlem af FDM få hjælp og rådgivning om autostole, selepuder og andet sikkerhedsudstyr til bilen.

Kontakt rådgivningen