Sådan erstattes et tabt eller stjålet kørekort

Har du mistet dit fysiske kørekort, eller er det blevet beskadiget, kan du få erstattet det med et såkaldt duplikatkørekort. Se, hvordan det fungerer.

Kørekort rækkes ud af bilvindue.
Viden

Har du været så uheldig at miste dit kørekort, kan du få et erstatningskort hos kommunen.

Det kræver, at du skriver under på en erklæring om, at du har mistet dit kørekort.

Illustration af underoverskriftHvordan erstattes et tabt eller slidt kørekort?

Du kan få et duplikatkørekort, hvis:

  • Du har mistet dit originale kørekort.
  • Dit kørekort er meget slidt.
  • Du har ændret navn.
  • Du ønsker et kørekort i kreditkortstørrelse.
  • Du har mistet et udenlandsk kørekort, der var gældende i Danmark.

Kan du ikke nå at få et duplikatkørekort, inden du skal bruge det i udlandet uden for Skandinavien, kan du i stedet få et midlertidigt erstatningskørekort. 

Illustration af underoverskriftHvordan får du et duplikatkørekort?

Du skal kunne legitimere dig, når du skal have et duplikatkørekort. Du skal derfor medbringe et gyldigt pas, når du møder op hos borgerservice.

Hvis ikke du har et pas, kan du i stedet medbringe din originale dåbs-, navne- eller fødselsattest samt billedlegitimation.

Skal du blot udskifte dit eksisterende kørekort ud, skal det originale kørekort også medbringes. Husk også at medbringe et nyt billede.

Illustration af underoverskriftHvordan annulleres et mistet kørekort?

Hvis du finder det mistede kørekort igen efter at have fået et duplikatkørekort, skal du aflevere det oprindelige kørekort til borgerservice. 

Du skal være opmærksom på, at det nye kørekort, som erstatter det forsvundne eller beskadigede, udstedes med en gyldighedstid på højest 15 år afhængig af dit kørekorts kategori(er), alder og dit helbred.

Duplikatkørekortet kan derfor højest have en gyldighedstid, som svarer til, hvornår dit oprindelige kørekort udløber. 

Læs mere: Fornyelse af kørekort

Illustration af underoverskriftHvad gør du, hvis kørekortet forsvinder i udlandet?

Mister du dit kørekort i udlandet, skal du henvende dig til en dansk ambassade eller konsulat, som skal kontakte Centralregisteret i København og få bekræftet, at du har et gyldigt kørekort.

Ambassaden/konsulatet kan derefter oprette et dokument, hvor det fremgår, at du ifølge oplysninger fra dansk politi har tilladelse til at køre det pågældende køretøj. Det vil ligeledes fremgå, at dokumentet kan gælde som gyldigt kørekort på hjemrejsen til Danmark.

Har du brug for hjælp? 

Husk, at du som medlem af FDM kan få rådgivning af biltekniske og juridiske eksperter, hvis du har spørgsmål til bl.a. regler for kørekort og dine rettigheder som forbruger.

Få rådgivning