Alfa Romeo Giulietta - når det ydre tæller

Motors vurdering
Alfa Romeo Giulietta
- Motor
- Design
- Bagsædeplads
- Ikke tre års garant
Fabriksdata
-
Motor1.4 liter - 4 cyl.
-
CO2 udledning149 g/km
-
Effekt120 hk
-
Moment206 Nm
-
Topfart195 km/t.
-
Acc. (0-100)9,4 sek.
-
Køreklar vægt1.405 kg
-
Maks. påhængsvægt1.300 kg
-
Bagagerum350 liter
-
Akselafstand263 cm
-
Garanti (bil/lak/rust)2 / 3 / 8
-
MålL:435 cm B:180 cm H:147 cm
Motors tal
- Målt forbrug 13 km/l
- Beregnet økonomi 4,40 kr./km
Der er biler, der er skabt til at løse praktiske opgaver, og så er der biler, der er skabt til at begejstre. Den nye Alfa Romeo Giulietta befinder sig helt klart i sidste kategori. Giulietta er en helt ny bil i Golf-klassen, og den er netop kommet på gaden som fabrikkens gave til Alfa-elskere i anledning af det italienske mærkes 100-års-jubilæum.
Italienerne har valgt at markere dette med en bil, der netop indrammer de elementer, der har været med til at gøre Alfa Romeo til det, mærket er i dag: producent af veldesignede biler med egen identitet og med indbygget teknik, som distancerer de traditionelle bilmærker.
Den øvelse må siges at være lykkedes: Alfa Romeo Giulietta udstråler typisk Alfa-design, den er velkørende, den byder på avanceret teknik, og så peger den også fremad i form af indbygget høj sikkerhed og miljøvenlig teknik.

Energimærke A og B
Giulietta er en femdørs hatchback med en stor bagklap og en traditionel indretning med et bagsæde, der kan foldes frem, hvis man har behov for større bagageplads. De to bagerste sidedøre er søgt skjult i designet, og man skal derfor lede efter dørhåndtagene oppe ved sideruden. Betjeningen er blevet en smule mere besværlig, men detaljen er med til at understrege bilens design. Giulietta findes kun i denne ene karrosseriversion, men den kan leveres med i alt fem forskellige motorer – tre, der kører på benzin, og to dieseldrevne.
Priserne begynder ved 280.000 kr. for en rimelig udstyret udgave af mindste 1.4-liters-benzinmotor med 120 hk. Dyrest i rækken er topversionen 1750 TBi, der med en turbomotor med 235 hk og næsten alt i udstyr fremviser, hvad fabrikken kan, når det virkelig gælder.
Men det er i den anden ende af prisskalaen, vi finder de biler, der skal sælges flest af. Her er det interessant, at begge dieseludgaver er i energiklasse A, idet de kører op til 22,7 km pr. liter. De to mindste benzinmotorer er begge i energiklasse B og kører hhv. 15,6 og 17,2 km pr. liter. Flotte tal, der bringer Giulietta ind på en grøn bane og dermed på linje med de moderne krav til nye biler.
Også på sikkerhedsområdet er Giulietta med helt i front. Bilen er testet af Euro NCAP og fik en bemærkelsesværdig høj karakter – faktisk den højeste, der til dato er uddelt i denne klasse. Det betyder, at Giulietta på fin vis kombinerer en glad livsstil med de fornuftsbetonede områder som miljø og sikkerhed.

Både sport og komfort
På landevejen opleves Giulietta som udgangspunkt knap så sportslig, som man kunne forvente/frygte. Og tak for det! For selvom bilens design udstråler en glad livsstil, så er det i det lange løb trættende, hvis der udelukkende er fokuseret på det sportslige. Affjedringen er herlig komfortabel, og som standard leveres bilen da også på 16-tommer-dæk, der borger for en fornuftig kørekomfort.
Komforten har dog ikke taget overhånd, og det er lykkedes at skabe en undervogn, der sikrer gode køreegenskaber det meste af tiden. Retningsstabiliteten er god, og da vi tog bilen med på en højhastighedsetape på motorvejen ved Flensborg, kunne vi blot konstatere, at stabiliteten bare blev bedre og bedre, jo hurtigere vi kørte. Det er meget flot.
Servostyringen er af den elektriske type, hvor styrehjælpen aftager med hastigheden. Ved lave hastigheder er styrehjælpen herlig stor og som sagt meget lille ved høj fart. Netop denne konstruktion har gjort det muligt for Alfa Romeo at lave en smart indretning, hvor man via en knap ved gearstangen kan vælge mellem tre kørestile. Alfa Romeo kalder det en „DNA-knap”, hvor D er dynamic-stillingen, N er normal, og A er stillingen for vinterkørsel (all weather).
I normal-indstillingen er komforten som beskrevet, men vælger man indstillingen D, ændres styrekarakteristikken, speederresponsen, motorens ydeevne og antiudskridningens indstillinger til et mere sportsligt niveau. DNA-knappen er simpelthen en genial måde at indrette en bil på, for den sørger for, at man kan køre komfortabelt, når man vil det, og sportsligt, når man er mest oplagt til det.

Laaangt 6.-gear
Uanset om man vælger D, N eller A, er bilens egenskaber fine. Ved pludselige vognbaneskift eller ved kraftige nedbremsninger er Giulietta i god balance, og det standardmonterede ESC-antiudskridningssystem, som Alfa Romeo kalder VDC, arbejder overbevisende uden at genere unødigt. Som en lille ekstra finesse er ESC også forsynet med en hill-holder, der modvirker, at bilen ruller baglæns, når man sætter i gang på en bakke.
Vi har både prøvet udgaven med den lille 1.4’er med 120 hk og den kraftigere MultiAir-maskine med 170 hk. Den lille gør faktisk en meget fin figur, og selv ved en sammenligning direkte op mod den store er vi ikke overbevist om, at den kraftige maskine er merprisen på 33.000 kr. værd. Den store er naturligvis hurtigere og mere magtfuld, men ved længerevarende motorvejskørsel virker den lille udgave mest harmonisk. Det skyldes ikke mindst en veludlagt sekstrins-gearkasse, hvor sjette gear er så langt, at man ved 130 km/t. kun kører med 3.500 omdrejninger.
Brændstofforbruget kunne tale for den store med 170 hk, der på papiret kører 17,2 km/l, hvor den lille med 120 hk „kun” klarer 15,6. Men vi kørte hele 13,7 km/l i 120’eren og kun 12,1 km/l i den kraftigere med 170 hk.

Kneben plads på bagsædet
Ligesom resten af Golf-klassen er Giulietta beregnet til fem personer, og bilen har isofix-beslag til barnestole ved bagsædets yderpladser. Fortil sidder man fremragende, og sæderne yder god støtte. Der er elektrisk regulering af lændestøtten, og det er fint. Mindre fint er det, at man kun med besvær kan regulere ryglænshældningen, da hjulet er svært at nå, og fordi det går stramt.
Bagtil er pladsen kneben, og særligt den faldende taglinje stjæler vigtige cm ved loftshøjden. Knæpladsen er heller ikke overbevisende, og sammenligner man med en VW Golf, er der hele ti cm mindre knæplads og hele otte cm mindre loftshøjde over bagsædet. Det er et alvorligt minus, som trækker ned i den samlede bedømmelse af bilen. Bagagepladsen er derimod fin, og med dens 350 liter er normen for klassen nået.

Privatleasing er en mulighed
Ser man på den samlede driftsøkonomi for Giulietta, er den belastet af et noget højt værditab, som af Bilpriser.dk anslås til knap 50 procent over tre år. Det er med til at gøre det noget dyrere at køre Alfa Romeo end f.eks. VW.
I direkte sammenligning med en Golf 1.4 TSi er den årlige merudgift på ca. 10.000 kr. ved at køre Giulietta. Resten af bilbudgettet ser fornuftigt ud, og den danske importør venter at kunne tilbyde serviceaftaler til attraktive priser.
Er man ikke glad for udsigten til et stort værditab, kan man vælge at privatlease bilen. Over en periode på tre år og 60.000 km vil det koste 30.000 kr. i udbetaling og derefter 3.295 kr. pr. måned. Det giver et samlet regnestykke på knap på 3,90 kr. pr. km mod ejerskabets 4,40 kr. pr. km. Det modsvarer en besparelse på ca. 9.000 kr. om året, men det er vel at mærke uden hensyntagen til evt. ekstraudstyr og evt. kontantrabat ved køb af bilen. Om man vil det ene eller det andet, er naturligvis en smagssag, men der er i praksis ikke den store økonomiske gevinst ved den ene model frem for den anden.
Alfa Romeo Giulietta sælges i øvrigt med en noget ringe garanti. Der er kun to år på selve bilen og kun otte års garanti mod gennemtæringer. Det er klart ringere end mange af konkurrenterne, og vilkårene lever ikke op til FDMs mindstekrav på tre år eller 100.000 km.
Alligevel må Giulietta samlet set betegnes som en forfriskende bilnyhed i en verden, hvor de praktiske og fornuftige løsninger let tager overhånd. Tak for det!
