Audi A4 - fornyet og forstærket

Motors vurdering
Audi A4
- Motor
- Gearkasse
- Køreglæde
- Ikke tre års garanti
- Priser på udstyr
Der er hård konkurrence i den luksusprægede del af den store mellemklasse, og med en ny 3-serie fra BMW og stærkt forbedrede modeller fra Volvo og Mercedes har også Audi måttet skærpe sin profil på A4-modellen.
Det er heldigvis sket med blid hånd, og det umiskendelige Audi-look er derfor fastholdt. Alligevel er der sket forbedringer under skallen, hvor nye og opdaterede motorer, gearkasser og styretøj står for de mest markante ændringer.
Trods de mange og hårde konkurrenter er det ubetinget Audi, der styrer denne klasse i Danmark. Og danskernes mest efterspurgte model er netop denne A4 Avant med toliters dieselmotor. Den fås kun med forhjulstræk, men leveres til gengæld i hele fire versioner med 120 hk, 136 hk, 143 hk eller 177 hk. Kun de to sidstnævnte fås med automatgear i form af Audis Multitronic-gear, der er et „milliongear” af CVT-typen.
Merprisen er godt 50.000 kr., og det er helt sikkert pengene værd, når man taler om den samlede køreoplevelse. Til den pris kan man så blot håbe, at Audi har fået så meget styr på teknikken, at gearkassen ikke volder lige så mange problemer, som de første generationer har gjort.

Bliver let tørstig
Vores testbil med dieselmotoren med 177 hk og Multitronic gav en meget komfortabel køreoplevelse. Turboladeren er forfinet, og motorstyringen ændret, og sammen med det velfungerende automatgear giver det en meget fin kørsel, som tilmed kan være økonomisk. Nu går den officielt 20,4 km pr. liter, og det er i hvert fald på papiret et flot tal.
I lighed med andre biler er det faktiske forbrug dog noget højere, og vi kørte således kun 14,4 km/l i snit. Vi prøvede dog at køre etaper med let fod, og så kan man sagtens komme tættere på fabrikstallet. Alle udgaver har nu stop-start-automatik, der standser motoren, når man holder for rødt lys.
Selvom dieselmotoren med 177 hk uden tvivl vil leve op til de flestes forventninger, vil vi ikke undlade at henlede opmærksomheden på den ligeledes opdaterede 1.8-liters benzinmotor med turbo og direkte indsprøjtning. Den yder nu 170 hk og leverer sine kræfter på en så behagelig og sprød facon, at vi ikke vil tøve med at pege på den version som et bedre køb end dieselvarianten. Selvom det officielle forbrugstal på 17,5 km/l er rigtig flot, er der alligevel et stykke vej op til dieseludgaven. I hvert fald på papiret. Under vores test kørte vi i praksis kun marginalt kortere pr. liter end i dieseludgaven, og på den måde mister dieseludgaven i praksis en hel del af sin økonomiske fordel.

Glimrende styretøj
Uanset motorvariant er selve køreegenskaberne til topkarakter. Med til at sørge for den gode køreoplevelse hører også servostyringen, der i denne generation er blevet elektrisk i stedet for forgængerens hydrauliske funktion.
Den elektriske servo kan give en upræcis styring, men det gør den ikke i dette tilfælde, og det er flot lavet. Også bremser og speeder samt kobling og gearstang i den manuelle version er på et meget højt teknisk niveau og gør dermed hele køreoplevelsen ekstra delikat.
Om natten kan man glæde sig over xenonforlygternes fremragende lysudbytte, og vi vil derfor anbefale, at man ofrer 18.000 kr. på den sag. Så får man endda en automatik med i købet, der selv blænder op og ned for det lange lys, når der kommer modkørende, og det er en funktion, man aldrig vil undvære, når man først har prøvet det.

Udstyr skal tilkøbes
I Audis brochurer kan man se mængder af udstyr, som mange næppe anede eksisterede. Det meste er desværre ekstraudstyr til ret høje priser på grund af de danske afgifter, men alt det grundlæggende sikkerhedsudstyr er heldigvis standard.
Det samme gælder desværre ikke for komfortudstyret, hvor man f.eks. skal tilkøbe en businesspakke til 5.000 kr. for at få varme i forsæderne, multifunktionslæderrat, Bluetooth og trezoners klimaanlæg. Det er en rimelig pris, men det burde være standard. Det samme gælder fartpilot, der koster 6.500 kr. ekstra, medmindre det skal være den særlige adaptive fartpilot, der selv holder afstand til forankørende biler. Så koster den 31.300 kr. Man kan på den måde hurtigt få sat krydser for over 100.000 kr., og så er det lige før, bilen rykker op i en anden klasse.
Vi har beregnet den samlede driftsøkonomi for denne testbil til 125.000 kr./år alt inklusive, hvis man kører 20.000 km om året. Det er i den høje ende, og det er endda, før eventuelt tilkøbt udstyr regnes med. Det afskrives gerne noget hurtigere end selve bilen, og derved øges km-udgiften hurtigt markant.
Samlet set er konklusionen, at Audi A4 fortsat står stærkt i „sit” segment. Den presses dog hårdt af BMW’s nye 3-serie, der efter en gedigen prisnedsættelse nu koster omtrent det samme som en A4.