Citroën C3 set forfra
Biltest

Citroën C3 - bybil med himmelkig

Citroën C3 er fornyet fra ende til anden. Borte er forgængerens søde runde former, nyt er bl.a. en kæmpe forrude med himmelkig. C3 byder på fin komfort og sikkerhed, men i denne udgave døjer C3 med en teknisk svag motor og gearkasse.
Citroën C3 set bagfra

Motors vurdering

Citroën C3

17,2 km/l
Benzin
187.570 kr.
  • Udstyr
  • Forrude
  • Komfort
  • Motor/gearkasse
  • Bagsædeplads
  • Ikke tre års garanti
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    1.4 liter - 4 cyl.
  • CO2 udledning
    134 g/km
  • Effekt
    95 hk
  • Moment
    136 Nm
  • Topfart
    184 km/t.
  • Acc. (0-100)
    10,6 sek.
  • Køreklar vægt
    1.201 kg
  • Maks. påhængsvægt
    900 kg
  • Bagagerum
    300 liter
  • Akselafstand
    247 cm
  • Garanti (bil/lak/rust)
    2 / / 12
  • Mål
    L:394 cm B:173 cm H:152 cm

Motors tal

  • Målt forbrug 15 km/l
  • Beregnet økonomi 3,05 kr./km

Sikkerhed

2010
Luk

Der er biler, der primært er skabt med et simpelt transportformål for øje, og så er der biler, der er skabt til også at begejstre blot ved deres fremtoning. Det er i sidste kategori, at den nye Citroën C3 er placeret.

Den skal afløse bilen af samme navn, som siden 2001 har været en storsællert for Citroën i en klasse, hvor man også finder biler som Peugeot 207, VW Polo og Fiat Punto.

Men i modsætning til flere af konkurrenterne er der her skruet op for charmen i en væsentlig grad. Friske former og farver både ud- og indvendigt er sammen med muligheden for at bestille bilen med klassens absolut største forrude noget, der for alvor sætter gang i drømmene hos dem, der godt kan lide biler, der skiller sig ud fra mængden. C3 er en bil, der taler til sanserne.

Citroën C3 kabine
Rattets form og det store speedometer i midten er med til at gøre opholdet bag rattet til en fornøjelse.

Bedst til bykørsel

Teknisk set er bilen dog mere jordnær, og køreegenskaberne er ikke i sig selv imponerende. Bilen fås med to benzinmotorer og to dieselmotorer. Den mindste benzinmotor med 75 hk tør vi dog godt afskrive, eftersom selv denne kraftigere udgave med 95 hk langtfra imponerer. Den mindste dieselmotor yder 70 hk, er uden partikelfilter og er dermed miljømæssigt på det forkerte hold, hvilket udløser regeringens strafafgift på ekstra 1.000 kr. om året.

Tilbage er derfor kun denne testede 1.4-liters benzinmotor med 95 hk eller den kraftige dieselmotor med 90 hk og partikelfilter. Sidstnævnte fås i to udgaver til enten 193.000 kr. i samme udstyrsniveau som denne testbil eller i en særlig luksusvariant med den store forrude som standardudstyr til 233.000 kr.

Til de øvrige udgaver skal forruden tilkøbes for 8.900 kr. – den pris har vi dog valgt fra starten at lægge til vores testbil, da forruden udgør en væsentlig del af oplevelsen.

Når vi ikke er vilde med den tekniske side af bilen, skyldes det ikke selve motorens trækegenskaber – de fejler nemlig ikke noget. Problemet ligger i valget af gearing og selve gearkassen. Gearingen er så kort, at man ved 130 km/t kører med hele 4.000 omdrejninger, og det er med til at gøre køreoplevelsen mindre hyggelig – nærmest stressende. Men et andet minus ved gearkassen ligger i dens noget ringe tekniske niveau. Når man skifter gear, er gearstangens vandring både lang og støjende, og ved kørsel i f.eks. tredje gear er støjen fra tandhjulene med til at gøre køreoplevelsen uskøn.

Det gode ved den korte gearing er dog, at man allerede fra godt 50 km/t kan køre i femte gear, og at bilen trækker fint fra lave omdrejninger. Og så længe man holder sig under 90 km/t, opleves bilen egentlig rar.

Citroën C3 bagsæde
Det er ikke til voksne, når bagsædets plads skal beskrives. Knæpladsen er kneben, og i biler med den store forrude er loftshøjden mindsket af hensyn til det forskydelige indertag.

Lækker førerplads

I forhold til den gamle udgave er den nye C3 vokset en smule, men kan fortsat klemme sig ind lige under de fire meter. Med seks cm større bredde føles bilen rummelig ved forsæderne, mens bagsædepladsen er plaget af den relativt beskedne akselafstand.

Loftshøjden er også begrænset – ikke mindst i biler med den store forrude, hvor det forskydelige indertag stjæler nogle vigtige cm. Derimod er bagagerummet generøst med sine 300 liter, og bagsæderyggen kan foldes frem i to trin, hvis man ønsker sig mere plads.

Bag rattet har man det grundlæggende rigtig godt. Rattet kan justeres i både højde og dybde, og instrumenterne er forbilledligt skarpe med et flot stort speedometer placeret lige i midten.

Fra konsoller bag rattet kan man betjene fartpiloten i den ene side og radioen i den anden. Det er godt og meget intuitivt at betjene. Midterkonsollen er præget af et informationsdisplay i toppen, og et letbetjent varmeanlæg med aircondition, der er placeret over radioen.

Varmeanlægget kan opgraderes til et klimaanlæg med digital udlæsning af den ønskede temperatur, hvis man tilkøber en udstyrspakke til 12.500 kr. Den pakke indeholder desuden et udmærket armlæn mellem forsæderne samt ikke mindst 16-tommer alufælge.

En af de ting, man kan ønske sig bedre ved førerpladsen, er muligheden for at have en flaske vand eller en kaffekop stående. Det er øjensynligt ikke noget, franske bildesignere går op i, for kopholdere findes ganske enkelt ikke. Der er ellers udmærkede fralægningspladser til mobiltelefon, nøgler etc. Et andet generende element er den konsol, der sidder i døren og rummer knapper til elruder og elspejle. Den sidder lige der, hvor venstre ben befinder sig.

Men samlet set er opholdet bag det velformede læderrat et godt møde med en glad bil. Det skyldes ikke mindst det store farvede panel, der smyger sig hen over instrumentbordet.

Citroën C3 bagagerum
Bagagerummet er både stort og regulært i formen. Bagsædets ryglæn kan foldes forover, men gulvet bliver ikke plant. Det rummer 300 liter.

Komfortabel affjedring

På landevejen er C3 letkørt med et letgående styretøj og lette og præcise pedaler. Affjedringen er helt klart i den bløde afdeling, og kører man hen over vejbump og et af de mange huller i vejen, som denne vinter har skabt, glædes man over den komfortable måde, hvorpå undervognen klarer sådanne opgaver.

Mindre sjovt er det, hvis man for alvor giver den gas og lader sig udfordre af små, snoede landeveje. Her bliver den bløde undervogn for upræcis, og man er aldrig helt klar over, om det er forvognen eller bagvognen, der bestemmer mest. Det er dog på ingen måde kritisk, og da vi kørte endnu friskere rundt på FDM Sjællandsringen, greb det standardmonterede antiudskridningssystem lynhurtigt ind og bremsede bilen kraftigt ned. På den måde har Citroën valgt „safety first” – et klogt valg.

På motorvej er bilen velkørende med en god retningsstabilitet og stort set ingen tilbøjelighed til at vige for sidevind.

Sæderne er nærmest at betegne som det modsatte af sportssæder. Man sidder oven på dem i stedet for i dem, og det kan være udmærket, så længe det bare går lige ud. Men ved frisk kørsel er det lige før, man glider ned ad dem.

Udsynet er godt til siderne og skråt bagud, og det gør også bilen velegnet til bykørsel. Vælger man bilen med den store forrude som på testbilen, kan man virkelig glæde sig over et fantastisk udkig fra de forreste pladser.

Er vejret let skyet, er det fantastisk at køre med, og man kan få associationer til et flycockpit, hvilket vi er nogle, der nyder. Men bliver solen skarp, er den store forrude en ulempe. Toningen af den øverste del er ikke nok, og selv om man skubber det forskydelige indertag frem, er det stadig svært at dæmpe solens stråler. De små solskærme er af dårlig kvalitet og har svært ved at skærme de rigtige steder. Og kommer solen fra siden, er man ringe stillet, for skærmene kan ikke drejes, så de dækker sideruderne. Det er en om’er.

Citroën C3 kopholder
Der er nogen hos Citroën, der har sovet i timen: Ingen kopholdere gør det nødvendigt at holde ind til siden, blot man vil have en tår vand.

Vælg bilen med serviceaftale

Driftsøkonomien ved Citroën C3 er grundlæggende gunstig, hvilket ikke mindst skyldes et fornuftigt brændstofforbrug. Ifølge fabrikken kan denne 1.4-liters-udgave køre 17,2 km pr. liter, og vælger man 1.6-liters dieselmotoren med 90 hk og partikelfilter, er der hele 26,3 km i udsigt pr. liter. Det er usædvanlig flot og endnu en grund til netop at vælge dieseludgaven, hvis det skal være en C3. Så er økonomien reddet, og mange af de små minusser, vi har fremhævet, er også elimineret.

For at være helt tryg ved økonomien vil vi dog anbefale, at man husker at tilkøbe en serviceaftale. Det er en sikring, der mod et fast beløb giver adgang til de planlagte serviceeftersyn samt uforudsete reparationer i en valgt periode. Vælger man for eksempel en dækning over tre år og 65.000 km, koster det 429 kr. om måneden. Det er givet rigtig godt ud og kan i betydelig grad kompensere for det kedelige faktum, at Citroën fortsat sælger biler med kun to års garanti.

I vores beregninger af de samlede omkostninger ved at holde bil lander C3 i denne udgave med en samlet km-pris på lige over tre kr. Det er i den pæne ende af skalaen for en benzinbil og bestemt noget, der taler for køb af Citroën C3.