Fiat Panda - italiensk livsstil

Motors vurdering
Fiat Panda
- Udsyn
- Indretning
- Plads
- Motorens bundtræk
- Testforbrug
- Ikke 3 års garanti
Danmark er i virkeligheden for lille til egentlige bybiler – så store byer har vi heldigvis ikke. Men ikke desto mindre er de små biler yderst populære herhjemme. Ikke så meget på grund af at bilerne er lette at manøvrere, men fordi de ganske enkelt er til at betale med selv danske afgifter indregnet i prisen.
Læs også: Fiat Panda dumper i Euro NCAP-sikkerhedstest i 2018
Den nye Fiat Panda lander derfor lige der, hvor danskerne flokkes for at købe bil. Og så trækker det bestemt ikke fra, at bilen modsat flere af konkurrenterne ikke forsøger at „snobbe opad” og ligne en stor bil, der blot er gjort mindre. I stedet går Panda sin egen vej i bestræbelsen på at skabe sin helt egen biltype, hvor det pulserende byliv kan leves videre inde i bilen.
Det mærkes bl.a. ved ind- og udstigning, hvor man let hopper ind i og ud af den høje bil. Det mærkes også ved indretningen, hvor fralægningspladsen nærmest dominerer instrumentbordet, så man altid kan komme af med en taske, en bagerpose eller et sæt nøgler og en mobiltelefon. Og det ses ved bilens former både ind- og udvendigt. Panda er godt tænkt.

Fås fra godt 100.000 kr.
Til sommer, når det danske modelprogram er fuldendt, vil Panda kunne fås i en række tocylindrede udgaver til priser fra godt 100.000 kr. Indtil de dukker op, har vi prøvet topudgaven i form af denne turboudgave af den tocylindrede 0.9-liters TwinAir-motor med 85 hk. Og det er en noget blandet oplevelse.
Kører man bilen uden hensyntagen til omdrejningstallet og bilens indbyggede anbefaling af, hvornår man skal skifte gear, begejstres man af motorens omdrejningsvillighed og den moderate støj. Motoren pisker derudad, og når motorvejshastigheden er nået, falder den til ro. Det virker rigtig godt, men desværre kører man kun omkring halvt så langt pr. liter, som fabrikken stiller i udsigt.
Kører man i stedet økonomisk, træder ECO-mode til og skifter gear ved de ca. 2.300 omdrejninger, som bilen selv anbefaler, og så lyder motoren ukultiveret og har svært ved at trække rent. Så kan det godt være, at man kører langt på literen, men en fornøjelse bliver det aldrig.
Vi glæder os derfor til at afprøve udgaven uden turbo. Bliver det ikke bedre, må vi bare konstatere, at konkurrenternes trecylindrede udgaver er en bedre løsning end de små motorer med kun to.

God brugsværdi
Fiat Panda er ellers i bund og grund en velfungerende bil med høj brugsværdi. Der er plads til fem personer, og den må i denne udgave trække en påhængsvogn på op til 800 kg med bremser, ligesom den har et brugbart bagagerum på 206 liter.
Derudover er kabinepladsen faktisk fin, fordi man sidder oprejst, hvilket ikke kræver så megen benplads som i andre lavere biler.
Panda har et lille problem i form af et crashtestresultat fra Euro NCAP på kun fire ud af fem stjerner. Det er ikke en katastrofe, men det undrer alligevel, at Fiat ikke har satset hårdt på at opnå samme høje niveau som hos mange af konkurrenterne. Udstyret er der i form af seks airbags og andre fine detaljer, men det hele skal nok lige fintrimmes, før et bedre resultat kan nås.