Kia Picanto - bedst i klassen

Motors vurdering
Kia Picanto
- Komfort
- Udstyr
- Garanti (7 år)
- Styretøj går stramt
Picanto har altid haft det godt på det danske marked. Da bilen kom frem i 2003, fik det nuttede design hurtigt en fanskare, og efter faceliftet i 2007 fastholdt bilen sin populære position indtil for nylig. En ikke særlig god crashtest har dog hele tiden holdt lidt igen på begejstringen for bilen.
Nu er der i den grad sket ændringer med den lille bil. Væk er det lidt pigede design, nu er det skarpe linjer og friske former, der tegner billedet, og hvor sikkerheden før i bedste fald var til en middelkarakter, har fabrikken nu lagt op til det helt store. Syv airbags, aktive hovedstøtter, selealarmer og et aktivt styretøj, der hjælper med at rette bilen op ved ustabil nedbremsning, er blot nogle af nyhederne.
I forhold til den gamle udgave er længden øget med seks centimeter, hvoraf den vigtige akselafstand er øget med halvanden. Højde og bredde er uændrede, og på den måde er Picanto stadig en kompakt bil. Der er dog blevet en del bedre plads ved bagsædet. Det rummer i øvrigt – modsat hos Toyota Aygo – tre personer, hvilket kan have betydning for børnefamilier.

Stor brugsværdi
Bagagerummet er øget til 200 liter og virker nu langt mere brugbart end før. I forhold til Aygo/107/C1 er det nærmest kæmpestort, men også Spark må se sig slået i denne egenskab. Bagsædet i Picanto er delt nedfældeligt, og man kan lægge ryglænet ned, når man har rejst sædehynden op. Det er ikke pærelet, men det går an, og i hverdagen er det med til at øge brugsværdien.
På landevejen kan man glæde sig over en meget komfortabel bil med en velafstemt undervogn. Kun styretøjet er generende ved ligeudkørsel. Det går lidt stramt omkring midterstillingen, og det kræver i hvert fald lidt tilvænning.
Bremserne er lette at dosere, og Picanto er forsynet med nyeste generation, hvor der ud over en bremseassistent også er hillholder, så bilen ikke ruller baglæns, når man sætter i gang på en bakke. Der er også særlige bremselys, der blinker, hvis man bremser med maksimal kraft. Det advarer bagvedkørende om, at her er en, der virkelig bremser.
Vi målte støjen i de tre biler, og Picanto og Spark lå på samme lave niveau på 73 dB(A) ved 130 km/t., mens Toyota Aygo lå to betydningsfulde decibel højere.
Alle tre biler kører på 14-tommer-hjul i de anførte udgaver, men man skal holde øje med dette punkt. Picanto og Aygo har altid mindst denne størrelse, mens andre udgaver af Spark sælges med de mærkbart ringere dæk på 13 tommer.
Fornem garanti
På udstyrssiden findes Picanto i fire niveauer: Motion, Motion Plus, Active og Exclusive. Vi peger på et af de to højeste niveauer som bedste køb, da der her er tale om fuld sikkerhedspakke med bl.a. knæairbag og aktive hovedstøtter.
På motorsiden er der valg mellem enten denne trecylindrede motor på 1.0 liter eller en firecylindret 1.2’er. Vi peger på mindste motor som et tilstrækkeligt valg, men kan man ikke lide den særlige motorlyd fra den trecylindrede, er det rart at vide, at merprisen mellem de to størrelser kun er 8.000 kroner.
Generelt virker Picanto som en velbygget bil med god finish og mange gode detaljer. Modsat andre koreanske biler er der endda mulighed for at tilkøbe udstyr, så man får lige det, man ønsker. Vi kan f.eks. pege på pakken med LED-kørelyslygter og tilsvarende baglygter til 5.000 kroner eller muligheden for at vælge topudgaven med nøglefri betjening, klimaanlæg, LED-pakken og 15-tommer-alufælge. Den koster 20.000 kroner mere end denne testede udgave.
Sammen med en omfattende garanti på bilen på syv år og en gennemtæringsgaranti på nu 12 år mod tidligere syv år er Picanto en naturlig vinder af denne test og på længere sigt en oplagt kandidat til salgslistens øverste del.