Nissan Micra - hele verdens Micra

Motors vurdering
Nissan Micra
- Motor
- Udstyr
- Garanti
- Design
E ngang var Nissan Micra blandt de mest populære biler i Danmark, men gennem de senere år er salget gået tilbage, i takt med at konkurrenterne har skruet ned for priserne og op for antallet af modeller. Den udvikling vil Nissan nu ændre, og midlet er en helt ny Micra, der skal sælges med masser af udstyr og til gunstige priser. Billigste udgave med fem døre, en ganske kraftig motor og et pænt udstyrsniveau koster således lige under 130.000 kroner, og det er yderst attraktivt.
At det kan lade sig gøre at bringe en så konkurrencedygtig bil på banen, skal ses i den produktionsændring, fabrikken har foretaget. Den gamle Micra blev produceret i England, og selvom det kastede en udmærket bil af sig, blev den samtidig dyr på grund af de høje omkostninger i EU. Nu er produktionen flyttet til Indien, Thailand, Kina og Mexico. De biler, vi får til Danmark, kommer fra Indien.
Uanset produktionsstedet er bilerne helt ens. Indtil videre er der også kun en enkelt karrosseri- og motorvariant, og det er derfor kun udstyrsniveauet, der varieres. Det gør det enkelt og billigt for fabrikken at bygge Micra.

Masser af udstyr
Netop fordi alle udgaver teknisk set er ens, har vi valgt at kigge nærmere på topudgaven, der viser, hvilke muligheder man har for at få sin bil godt udstyret.
Topmodellen hedder Tekna og koster 180.000 kroner, men byder til gengæld på udstyr, man sjældent møder i denne klasse. Indbygget navigationsanlæg, elektronisk styret klimaanlæg, elfenbensfarvet interiør, glassoltag, nøglefri adgang til bilen og letmetalfælge er med til at få oplevelsen på højde med langt dyrere biler.
Men selv grundudgaverne er godt udstyret med bl.a. Blue-
tooth-forbindelse for håndfri betjening af mobiltelefonen, og på nær billigste udgave er aircondition altid standard.
På motorsiden møder man i alle udgaverne en nyudviklet trecylindret benzinmotor med 80 hk. Den gør det forbløffende godt, og man har ikke problemer med trækkraft i Micra. Som standard er der en manuel femtrins-gearkasse, men til to af udgaverne kan man tilkøbe en automatgearkasse af million gear-typen (CVT), og den koster 23.000 kr. ekstra. Også den fungerer fint, omend nogle nok vil finde CVT-gearkassen en del anderledes, da den får motoren til at arbejde ved konstante omdrejningstal, mens hastigheden stille og roligt stiger.

Kun fire crash-stjerner
Sikkerhedsudstyret i Micra er på et meget højt niveau. Antiskridsystemet ESC er standard i alle udgaver, og der er seks airbags, bremsesystem med bremseassistent og isofix-beslag til autostole på bagsædet.
Desværre har Nissan småsovet i timen, da specifikationerne for selealarmer skulle på plads, for der er kun selealarm for føreren, og det er et stort problem. Sagen er nemlig den, at havde Micra også haft alarm på blot et sæde ekstra, havde bilen opnået point nok i bedømmelsen hos Euro NCAP til, at den kunne opnå fem stjerner og dermed få andel i det sikkerhedsfradrag, sådanne biler belønnes med herhjemme.
Og faktisk er Nissan tættere på de fem stjerner end som så, da mange af udgaverne allerede har en fartpilot med fartbegrænser som standard. Havde alle udgaver haft dette udstyr, ville de fem stjerner også have været hjemme. Det fortæller også noget om bilens kollisionssikkerhed, der faktisk er på den gode side, og Micra kan derfor ikke betragtes som væsentlig ringere end tilsvarende biler med fem stjerner.

Kører glimrende
Brugsværdien i Micra er generelt god. Der er fem døre og et bagagerum på 265 liter, der virker godt indrettet, og bagsæderne kan foldes frem i to trin, så lastefladen bliver ganske stor.
Pladsen ved forsæderne er rigelig til voksne, og ved bagsædet er der plads til tre børn eller to voksne. I denne version med glastag er loftshøjden dog lige i underkanten for høje personer, men i versionerne uden går det an.
Køreegenskaberne virker overordnet meget komfortable, og Micra er en letkørt bil, man bliver glad for i hverdagen. Vendediameteren er usædvanlig lille, og servostyringen er letgående, og som en særlig gimmick for dem, der har svært ved at afgøre, om der er plads nok, når man skal parkere på langs af vejen mellem to biler, er denne udgave udstyret med en sensor, der kan opmåle afstanden mellem de to biler og dermed afgøre, om det er muligt at parkere bilen der. Resten af øvelsen skal man dog selv stå for, men bilen er overskuelig, så det går nok.