Opel Insignia set forfra
Biltest

Opel Insignia - overraskende Opel

Den er nyligt kåret til „Car of the Year 2009” i Europa, og nu er det danskernes tur til at stifte bekendtskab med Opel Insignia – og efterfølgeren til Vectra ser lovende ud.
Opel Insignia set bagfra

Motors vurdering

Opel Insignia

13,0 km/l
Benzin
318.980 kr.
  • Kørekomfort
  • Sikkerhed
  • Plads
  • Brændstoføkonomi
  • Ikke tre års garanti
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    1.8 liter - 4 cyl.
  • CO2 udledning
    184 g/km
  • Effekt
    140 hk
  • Moment
    175 Nm
  • Topfart
    207 km/t.
  • Acc. (0-100)
    11,5 sek.
  • Køreklar vægt
    1.503 kg
  • Maks. påhængsvægt
    1.400 kg
  • Bagagerum
    520 liter
  • Akselafstand
    273 cm
  • Mål
    L:483 cm B:186 cm H:150 cm

Motors tal

  • Målt forbrug 12 km/l
  • Beregnet økonomi 4,75 kr./km

Sikkerhed

2009
Luk

Opel er inde i en god udvikling. Det tyske bilmærke har i årtier været blandt danskernes foretrukne, men de seneste 10-15 år har mærket tabt marked. Lidt kedelige biler i den dyre ende af skalaen har skræmt kunderne bort. De senere år har dog budt på den ene fine model efter den anden, og den udvikling fortsætter med Insignia. Væk er det kedelige og det utiltrækkende image – nu er det frisk design, lækker teknik og masser af udstyr til gode priser.

Insignia erstatter Vectra og kommer i første omgang som firedørs sedan og en femdørs hatchback. Til maj kompletterer en stationcar modelfamilien.

I forhold til Vectra er Insignia vokset på næsten alle områder. Den afgørende akselafstand – afstanden mellem for- og bagakslen – er øget fra 270 cm til næsten 274 cm. Længden er øget med 22 cm til 483 cm, og bredden er øget med en lille cm. Dermed er der blevet rigtig god plads i bilen, og også bagagerummet er vokset en smule – det var allerede i Vectra ganske pænt. Designet med den svagt faldende taglinje har dog haft en negativ indflydelse på loftshøjden ved bagsædet – er det et problem, må man vente på stationcaren.

Førerpladsen er velindrettet i Opel Insignia.
Førerpladsen er velindrettet, og man føler sig godt til rette. Et stort rum til venstre for rattet giver sammen med midterkonsollen gode aflægningsforhold. Rattet er naturligvis multijusterbart.

God startpris

Modelprogrammet består af fem motorvalg, som kan kombineres med op til tre udstyrsniveauer. Billigste udgave er en 1.8-liters benzinmotor med 140 hk. Den koster på papiret lige under 300.000 kr. Hertil kommer dog først leveringsomkostninger (3.580 kr.) og så 5.500 kr. for en radio. Den er af hensyn til registreringsafgiften ikke med i grundudstyret, men eftermonteres herhjemme. Den er dog et must, idet informationsdisplay og lignende ikke fungerer uden.

Firedørs- og femdørsudgaverne koster det samme. Billigste dieseludgave er en toliters-motor med 110 hk til 343.000 kr. med radio og levering.

Vi har prøvet både 1.8-liters motoren, 2.0 Turbo med 220 hk og dieseludgaven med 130 hk, og generelt er der tale om meget positive køreoplevelser. Insignia giver et godt førstegangsindtryk, men er frem for alt en bil, man bliver mere og mere glad for, jo mere man kører i den.

Bagsædepladsen er fin i Opel Insignia.

Lille motor bedste køb

1.8eren har rigeligt med kræfter. Den kan man sagtens vælge, hvis det er basis, man går efter. Motoren lever op til de fleste behov og leverer kræfterne på en flot måde.

Mest bemærkelsesværdigt er den langbenede gearing, der betyder, at man kører lige over 40 km/t ved 1.000 omdrejninger i 6. gear. Ganger man det op, kan man se, at man ved 110 km/t ikke engang kører 3.000 omdrejninger, og det er med til at holde støjniveauet dejlig lavt.

Motoren trækker også godt fra lave omdrejninger og er i det hele taget nem at køre. Vi peger på denne udgave som bedste køb, hvis det skal være en økonomisk benzinmotor. Dieseludgaven med 130 hk er ligeledes en meget fin løsning. Motoren er en videreudvikling af den motor, der stammer fra samarbejdet med Fiat, men den er nu på to liter, og alt er optimeret med hensyn til miljø, så den opfylder den kommende Euro 5-norm.

Man hører tydeligt, at det er en dieselmaskine, men den trækker formidabelt, og med en meget langbenet gearing – ca. 60 km/t ved 1.000 omdrejninger – er både støjniveau og brændstofforbrug minimeret kraftigt. Om man vil vælge diesel i stedet for benzin, er et spørgsmål om temperament. Vi har beregnet, at man skal køre ca. 35.000 km om året, før det kan betale sig at gå fra en 1.8 benzin til en 2.0 diesel med 130 hk. Vælger man at sammenligne med mindste dieselmotor med 110 hk, skal man kun køre ca. 25.000 km om året, før økonomien balancerer. Vi kørte 11,7 km/l i 1.8eren og 15,7 i dieseludgaven med 130 hk.

Bagagerummet i Opel Insignia er på flotte 520 liter.
Bagagerummet i Opel Insignia er på flotte 520 liter.

Komfort og balance

På banen er Insignia i sit es. Bilen er i fin balance, og både bremser og styretøj er yderst velproportionerede. Der er naturligvis bremseassistent og ESC, og bilen virker meget sikker i sin opførsel. På lande- og motorvej er Insignia helt klart afstemt til den komfortable side. Affjedringen er meget behagelig, og støjniveauet er lavt. Der er ikke nogle påfaldende svagheder ved retnings- eller sidevindsstabiliteten, men servostyringen kan måske virke en anelse følelsesforladt. Til gengæld er den dejlig komfortabel ved længere køreture.

Sportsversionen 2.0 Turbo er et herligt køretøj, når man skal have det sjovt. Motoren er takket være sin turbolader yderst hurtigt oppe i omdrejninger, og i det hele taget er bilen underholdende. Men prisen runder hurtigt 500.000 kr. med lidt udstyr, og så er det, som om Insignia er vokset ud af sine naturlige rammer. Er man interesseret i denne udgave, vil vi anbefale, at man vælger den med automatgearet Active Select, som koster 32.000 kr. ekstra.

Indvendigt er Insignia opbygget med lækre materialer og meget gode sæder fortil. Bagsæderne er også solide, og skal de foldes forover, foregår det pærelet. Pladsen i bilen er overordentlig fin, hvis man lige ser bort fra loftshøjden ved bagsædet.

Udstyrsniveauet er grundlæggende højt, men Opel har alligevel valgt at tilbyde forskellige udstyrspakker, der på hver sin måde øger komforten. Sædevarme er standard, men man skal tilkøbe en pakke til 1.300 kr., der gør førersædet multijusterbart med elektrisk regulering af højden. Det er en god idé.

I grundudgaven, Essentia, er aircondition standard, men går man et udstyrsniveau op (+10.000 kr.), får man bl.a. automatisk klimaanlæg og læderrat med i prisen. Derudover findes en lang række udstyrsdetaljer, som man kan tilkøbe i løs vægt.

De meget fine xenonforlygter med automatisk regulering (se boks) til 14.900 kr. er alle pengene værd. Derudover kan man overveje en fabriksmonteret bluetooth-løsning til 9.500 kr., hvoraf staten tager de 6.000 kr. i afgift. Et fabriksmonteret, foldbart anhængertræk til 15.000 kr. er også interessant.

God samlet økonomi

Motor har beregnet de samlede omkostninger ved at købe og eje en Insignia over en periode på tre år og 60.000 km. I alt lander km-prisen på 4,75 kr. Regnestykket dækker over en udgift på 5.000 kr. om året til en anbefalelsesværdig serviceaftale. Den pris kan variere fra forhandler til forhandler.

Insignia kommer som standard med meget store dækstørrelser. Grundudgaven kører på 16 tommer, næste trin kører på 17 tommer, og topudgaven kører på 18 tommer. Og for at det ikke skal være nok, kan den bestilles med fabriksmonterede dæk på 19 eller 20 tommer. Det giver en noget høj dækudgift.  Brændstofudgiften er høj qua det noget skuffende brændstoftal. Vi har regnet med fabrikstallet, men i praksis vil man næppe kunne køre helt så langt. Værditabet er dog klart den største udgift – vi har i samarbejde med bilpriser.dk indregnet en post på godt 50.000 kr. om året de første tre år. Forhåbentlig er det lige i overkanten, men som det ser ud nu, er det næppe urealistisk.

Insignia sælges med en garanti på kun to år, hvilket ikke er tilfredsstillende.