Peugeot 208 fra siden
Biltest

Peugeot 208 - den lille families favorit

Peugeot 208 afløser både 207 og 206+ og tilbyder nye løsninger inde i bilen og under motorhjelmen. Som modelfamilie er den nye 208 et godt bud på en brændstoføkonomisk og letkørt familiebil til under 200.000 kr.
Peugeot 208 bagfra

Motors vurdering

Peugeot 208

26,3 km/l
Diesel
198.670 kr.
  • Førerplads
  • Køreegenskaber
  • Forbrug
  • Støj fra gearkasse
  • Pris/udstyr
  • Ikke 3 års garanti
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    1.6 liter - 4 cyl.
  • CO2 udledning
    98 g/km
  • Effekt
    92 hk
  • Moment
    230 Nm
  • Topfart
    185 km/t.
  • Acc. (0-100)
    10,9 sek.
  • Køreklar vægt
    1.265 kg
  • Maks. påhængsvægt
    970 kg
  • Bagagerum
    325 liter
  • Akselafstand
    254 cm
  • Garanti (bil/lak/rust)
    2 / 3 / 12
  • Mål
    L:397 cm B:174 cm H:146 cm

Motors tal

  • Målt forbrug 20 km/l
  • Beregnet økonomi 2,70 kr./km

Sikkerhed

2012
Luk

Peugeot er virkelig på hjemmebane, når det drejer sig om at producere biler i den størrelse, hvor den nye 208’er befinder sig. Arven går længere tilbage end den legendariske Peugeot 205, og både 206 og 207 har i Danmark været meget populære modeller.Men mens 207 voksede i både størrelse og vægt i forhold til 206, er den nye 208 nu på vej tilbage til rødderne i form af en lavere vægt samt et kortere og lavere karrosseri.

Kun bredden er øget i forhold til 207 til gavn for en bedre beskyttelse ved sidekollisioner og en bedre plads i kabinen. Dermed er 208 størrelsesmæssigt at finde lige midt i det interessante segment, hvor vi bl.a. finder Ford Fiesta, VW Polo og søsterbilen Citroën C3.

Biler i denne klasse er i Danmark i 2011 faktisk de mest solgte – tæt forfulgt af de helt små 100.000-kr.’s-biler. Peugeot 208 skal derfor nok blive en af danskernes mest foretrukne bilmodeller.

Peugeot 208 kabine
Instrumentbordet er præget af et lille rat og gruppen med instrumenter, der er placeret, så man ser dem hen over rattet. Den store skærm i midten er standard i de to højeste udstyrsniveauer.

Også til den enlige pendler

I lighed med de tidligere modeller kommer 208 både som tre- og femdørs. Senere dukker der endda yderligere udgaver op i form af en cabriolet og en mere fritidsorienteret udgave. Priserne begynder ved 130.000 kr. for en grundudstyret tredørsversion og går op til små 280.000 kr. for en topudstyret sportslig udgave, ligeledes med tre døre.

De mest familievenlige udgaver er en femdørs udgave med en nyudviklet trecylindret benzinmotor med 82 hk til 165.000 kr. eller en femdørs 1.4-liters dieseludgave med 68 hk til 180.000 kr., samt denne testede version.

Netop fordi pladsforholdene er rimelig generøse, kan Peugeot 208 godt benyttes som en bil for en mindre børnefamilie. Fire sidedøre giver let adgang til kabinen, og fem pladser med mulighed for at montere autostole i isofixbeslag er et godt udgangspunkt. Et bagagerum på 325 liter er også rimeligt og med til at gøre brugsværdien acceptabel.

Peugeot 208 er dermed en fleksibel bil, der kan tilfredsstille såvel den mindre families kørselsbehov som den enlige pendler, der sætter pris på bedre sikkerhed og komfort end det, man kan opnå i de helt små biler, uden at brændstoføkonomien sættes over styr.

Peugeot 208 soltag
Et stort glastag kan tilkøbes for 12.000 kr. Det kan ikke åbnes, men et inderloft kan manuelt trækkes for, hvis solen generer.

Gearkassen synger med

Motorprogrammet i Peugeot 208 er blevet opdateret med helt nye motorer i den lille afdeling. Her er det trecylindrede benzinmotorer på 1.0 og 1.2 liter, der udgør drivkilden i de mindste modeller.

Vi har prøvet 1.2’eren, og den gør det overraskende godt og efterlader på ingen måde et indtryk af, at man her er gået på kompromis med trækkraften. De små motorer er kombineret med nye femtrins-gearkasser, og de fungerer godt sammen.

Helt så godt ser det ikke ud i de større udgaver, der er forsynet med de snart klassiske femtrins-gearkasser, vi kender fra de tidligere modeller. Selvom et sjette gear havde været med til at sænke støjniveauet på motorvej, er det ikke dette punkt, der er det store problem. Det, der generer mere, er, at gearkasserne har en kedelig tendens til at „synge” i gearene. Det giver en sporvognsagtig transmissionsstøj, som man næsten ikke kan holde op med at lytte på, når først øret har fanget tonen.

I den kraftigste og dyreste udgave er der en sekstrins-gearkasse, og her er støjen stort set væk. Til gengæld må man her leve med generende klonklyde fra gearstangen, hver gang man skal skifte gear. Der er helt klart behov for, at Peugeot afsætter penge og mandskab til at få forfinet gearkasserne, så de ikke trækker det ellers fine helhedsindtryk ned.

Denne testede dieseludgave har den velkendte 1.6-liters dieselmotor, som kendes fra både Citroën og Ford. Den gør det glimrende, og man savner ikke mere trækkraft end det, der leveres i udgaven med 92 hk. Den går på papiret 26,3 km pr. liter, og vi opnåede at køre godt 20 og på enkelte delstrækninger helt op mod 22-23 km pr. liter.

Vi peger på den trecylindrede 1.2’er som bedste køb, hvis det skal være en benzinmodel, og ellers denne testede 92-hk-udgave af 1.6’eren, hvis det skal være en dieseludgave. Ønsker man en udgave med det selvskiftende gear, ESG, må man vælge dieseludgaven på 1.4 liter med 68 hk. Den kan være en god løsning for dem, der enten gerne vil slippe for besværet med at skifte gear, eller som kører meget køkørsel.

Både den udgave og denne testede version er udstyret med stop-start-teknologi. I den manuelle version standses motoren, allerede når hastigheden er kommet ned under 20 km/t., hvis man sætter bilen i frigear og derefter slipper koblingen. Når koblingen igen trædes ned, starter motoren igen, og man kan køre videre.

Peugeot 208 knapper
Manuel aircondition er standard, men klimaanlæg kan tilkøbes. Det er let at betjene, men symbolerne kan være svære at aflæse under kørslen.

Instrumenthus i højden

En af de helt store nyheder i 208 finder vi ved førerpladsen. Man ser med det samme, at rattet er blevet meget lille, og at instrumenterne er flyttet op oven på instrumentbordet, så man skal se på dem hen over rattet i stedet for gennem rattet, som man normalt gør.

Det er faktisk en udmærket løsning, og de store digitale tal, der er placeret mellem de to analoge instrumenter, og som viser hastigheden, ligger nærmest som et „head-up-display” i underkanten af øjets synsfelt, når man kører.

Også det lille rat er en god løsning, for det giver en mere sportslig kørestilling og en god føling med bilens placering på vejbanen. Vi havde dog gerne set, at man havde valgt et lækkert læderrat i stedet for det plastikrat, der er monteret. Det er trods alt en bil til små 200.000 kr., vi taler om.

En anden nyhed findes ved midterkonsollen, hvor en syvtommers trykfølsom farveskærm lyser op. Den giver informationer fra bilens kørecomputer, radioen, mobiltelefonen, der er tilkoblet via Bluetooth, og det fabriksmonterede navigationsanlæg.

Sidstnævnte er modsat de øvrige funktioner noget, man skal betale ekstra for – helt præcist 15.000 kr. Peugeot er også på vej med en række apps, så man kan finde restauranter, gå på nettet etc., men de er endnu ikke klar i Danmark, så dem vender vi tilbage til, når vi engang får set dem i virkelig brug.

Peugeot 208 bagagerum
Bagagerummet rummer 325 liter, og bagsæderyggen kan let foldes forover i to dele, uden at sædehynden skal rejses. Under gulvet er der et lappekit.

Sikker og komfortabel

Vi har prøvet 208 på en længere tur på det danske vejnet fra FDMs hovedkvarter i Kongens Lyngby til FDM Jyllandsringen ved Silkeborg og derfra videre til de tyske motorveje. På snoede landeveje er 208’eren i sit es. Den er let at styre, let at placere på vejen og meget komfortabelt affjedret. Det er virkelig godt.

På motorvejen er bilen sporstabil, men servostyringen kan til tider virke lidt nervøs omkring midterstillingen. Det er ikke noget stort problem, og efter en lang køretur korrigerer man nærmest uden at tænke over det, men vi foretrækker biler, hvor man kan holde rattet i ro. På de tyske motorveje prøvede vi kortvarigt topfarten, og den er, helt som fabrikken stiller i udsigt. En rejsehastighed på op til 150 km/t. virker dog en del mere afslappende. Det virker nærmest, som om bilen bliver mere stabil ved 150 km/t. end ved f.eks. 100 km/t. Det gør 208 til en tryg bil at køre langt i.

På FDM Jyllandsringen afprøvede vi bilens evne til at klare en pludselig undvigemanøvre, og den øvelse er bestemt godkendt. Bilen er i fin balance, og det indbyggede antiudskridningssystem nedbremser øjeblikkelig det eller de hjul, der er med til at modvirke en begyndende udskridning, allerede inden den er opstået, og det er både flot og betryggende.

Bremseegenskaberne er også overbevisende, og bilen bremser stabilt ned fra 100 km/t. flere gange i træk. Når man virkelig hugger til bremserne, går havariblinket automatisk i gang for at advare bagvedkørende om, at her er virkelig en, der bremser! Det er en rigtig god indretning.

Denne udgave kører på 15-tommer-dæk fra Michelin, men vælger man udstyrsniveauet Allure, er bilen standardudstyret med 16-tommer-dæk. I begge tilfælde er komforten dog glimrende. De standardmonterede Michelin Energy Saver-dæk er med til at forbedre brændstoføkonomien, idet de har særlig lav rullemodstand.

Da Peugeot 208 strækker sig fra den billigste udgave til knap 130.000 kr. til versioner, der med udstyr etc. koster langt over 300.000 kr., er vurderingen af bilens samlekvalitet præget af, hvilken ende af prisskalaen man betragter.

Ser man på vigtige dele som f.eks. finish inde i bilen og inderskærme, fremstår 208 som en velbygget bil. Der er plastinderskærme ved alle fire hjul, og bilens interiør virker flot monteret. Også sædernes opbygning og justeringsmuligheder virker godt konstrueret. Mindre godt er f.eks. tætningerne ved dørene, der kun er af enkeltlags-typen, ligesom lyden af dørenes smækken ikke altid står mål med bilens pris. Også bagklappens elektriske trykknap kan drille mere, end man forventer.

På økonomisiden kan man glæde sig over en god brændstoføkonomi, en deraf følgende lav ejerafgift, en rimelig forsikringspræmie og en fornuftig afskrivning. Service- og vedligeholdelsesomkostningerne er ikke i den billige ende, og Peugeots service- og reparationsaftaler er ikke længere helt så omfattende, som de har været. Men da der kun er to års garanti på bilen, kan det alligevel være værd at overveje en sådan, da man ellers står med alle udgifterne selv, hvis noget går i stykker, efter at bilen er blevet to år gammel. En motorgaranti dækker dog visse vitale dele af motor og gearkasse op til 200.000 km, hvis man får foretaget alle sine eftersyn hos Peugeot og får skiftet tandremmen hvert femte år i stedet for de normale 10 år.

Vi har regnet på den samlede driftsøkonomi over en periode på fem år og 100.000 km. Her skal man påregne en km-udgift på 2,70 kr. alt iberegnet – eller hvad der svarer til en årlig udgift på små 54.000 kr. Det er i den økonomiske ende og en egenskab, der helt klart peger på, at 208 sagtens kan ende som familien Danmarks nye favorit.