Peugeot RCZ - en rigtig løveunge

Motors vurdering
Peugeot RCZ
- Design
- Forbrug
- Køreegenskaber
- Værditab
- Ikke 3 års garanti
Fabriksdata
-
Motor1.6 liter - 4 cyl.
-
CO2 udledning155 g/km
-
Effekt156 hk
-
Topfart217 km/t.
-
Acc. (0-100)8,0 sek.
Motors tal
- Målt forbrug 14 km/l
- Beregnet økonomi 6,10 kr./km
D
et er umuligt at starte beskrivelsen af RCZ med andet end designet. Forenden er umiskendeligt Peugeot, men hajgabet er mere elegant end på mærkets øvrige modeller, og så er der taget med de to bobler, som fortsætter ned over bagruden til en kæk popo.
Peugeots nye lille sportsvogn med det underfundige navn RCZ er et designmæssigt hit på linje med Audi TT, da sidstnævnte blev lanceret i 1998. Og det er især, fordi Peugeot er gået hele vejen med den specialfremstillede bagrude med pukler, at det hele lykkes. Eneste lille anke vil for nogle være proportionerne set fra siden, da RCZ har en relativt kort forende.
Inde i kabinen fortsætter det specielle også. Instrumentbrættet er placeret så langt fra de forreste passagerer som muligt, hvilket puster til illusionen om, at man befinder sig i en superbil som Lamborghini Gallardo. Selve instrumenterne er også specielt lavet til RCZ og har en lækker grafik. Men der er også ting, der virker mere ordinære: I basismodellen, som vi testede, virker rattet ordinært, og blinklyskontakterne samt radiodisplays kan genkendes fra blandt andet 308. Men det er den pris, man betaler for, at udsalgsprisen ikke ryger helt op i superbilsligaen.
På motorfronten findes to modeller herhjemme, begge er 1.6-liters-benzinmotorer med turbo, og ydelsen er henholdsvis 156 og 200 hk. Vi testede den 50.000 kr. billigere indgangsmodel, og selvom kræfterne ikke er vilde og voldsomme, så er der mere end rigeligt med muskler til at få en god køreoplevelse på danske landeveje.
Motoren er utrolig smidig og trækker fint fra lidt over 1.000 o/min., og helt op til omdrejningsbegrænseren slår tændingen fra kort før den når 7.000 omdr. Faktisk beder gearskifteindikatoren om næste gear allerede ved 1.600 o/min. i nogle situationer, hvilket kan forekomme en kende sært i en sportsvogn. Men resultatet er, at man lærer at køre længere på literen. Gearskiftepåmindelsen forsvinder dog under kraftig acceleration.

Langt på literen
RCZ er en 2+2-bil, det vil sige to voksne og to børn. Der er endda isofix-beslag på bagsædet, og der er plads til at montere en autostol, omend placeringen af forsædet skal afstemmes, for at der reelt er nok benplads. Over kortere stræk kan voksne godt være på bagsædet, men noget bekvemt sted er det ikke.
Til gengæld er bagagerummet meget praktisk, adgangen er fortrinlig, og alle 387 liter er nemme at udnytte. Testbilen havde nappa-lædersæder, og de støtter udmærket, omend lårstøtten ikke er lige så god som i eksempelvis 308-modellen. Dertil kommer, at læderet ikke virker specielt eksklusivt. Her kan man være bedre tjent med standardsæderne.
De officielle forbrugstal er på 14,9 km/l, og vi kørte kun en kilometer kortere under vores testkørsel. Det er flot, set i forhold til hvilken biltype der er tale om, og vil nok overraske de fleste.

Styr på undervognen
Peugeot RCZ har sportslige rødder tilbage til Peugeots mange glade sportsbiler gennem tiderne. Men modsat bilerne dengang er RCZ konstrueret, så man ikke behøver særlige kvalifikationer for at køre bilen.
Dels har RCZ i lighed med Peugeots øvrige biler antiudskridningssystem (ESC) som standard, dels er undervognsfilosofien ændret fra rally til landevejskørsel. Mange af forgængernes løse bagender, som let skred ud ved speederslip, er erstattet af en let understyring og stabile egenskaber ved hurtig kurvekørsel.
Dermed ikke sagt, at køreglæden er væk. Heldigvis. Men fokus ligger et andet sted i dag, så man i stedet for vild overstyring nu har glæden ved total kontrol. Og selvom styretøjet ikke er helt så kommunikerende som i gamle dage, så virker RCZ køreglad i en grad, så man gerne tager en omvej på vej hjem fra jobbet.
Tilbage står vi med prisen, som starter ved 450.000 kr. for basismodellen her. For yderligere 50.000 kr. får man mere motor og lidt mere udstyr, men dermed nærmer man sig prismæssigt den faceliftede Audi TT, der starter ved 540.000 kr.
Derfor fremstår basismodellen som det gode tilbud, især fordi motoren trækker så overbevisende både ved høje og lave omdrejninger. Og den billige udgave har alligevel det mest basale: et smukt og unikt ydre.
