Range Rover Evoque forfra
Biltest

Range Rover Evoque - design, styrke og stil

Range Rover Evoque indeholder Land Rovers offroad-dyder, men tilbyder desuden fremragende køreegenskaber på vejen. Den er dyr, men markant mere økonomisk end sine storebrødre.
Range Rover Evoque bagfra

Motors vurdering

Range Rover Evoque

15,4 km/l
Diesel
852.680 kr.
  • Design
  • Indretning
  • Transmission
  • Pris
  • Udsyn bagud
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    2,2 liter - 4 cyl.
  • CO2 udledning
    174 g/km
  • Effekt
    190 hk
  • Moment
    420 Nm
  • Topfart
    195 km/t.
  • Acc. (0-100)
    8,5 sek.
  • Køreklar vægt
    1.685 kg
  • Maks. påhængsvægt
    1.800 kg
  • Bagagerum
    575 liter
  • Akselafstand
    266 cm
  • Mål
    L:437 cm B:190 cm H:164 cm

Motors tal

  • Målt forbrug 13 km/l
  • Beregnet økonomi 10,20 kr./km

Sikkerhed

2011
Luk

Her er bilen for dem, der vil have lækre materialer, flot design og avanceret teknik med gode køreegenskaber. Og som vel at mærke ikke har et hårdt afgrænset bilbudget.

Hører du ikke til den gruppe, er Range Rover Evoque alligevel værd at læse om. For den er en af de mest interessante biler af sin art i lang tid. Evoque gør nemlig på den ene side op med idéen om, at vi alle skal køre i små, økonomiske biler, mens bilen på den anden side retter ind i en kommende version, der kan køre over 20 km pr. liter og måske endda forsynes med energimærke A.

Det er da overraskende, når familiemedlemmerne – der alle er ret store brødre – ikke kører meget over 10 km/l!

Range Rover Evoque kabine
Instrumentbordet er præget af udsøgte materialer. Bemærk, hvordan den store vandrette linje brydes af de to lodrette søjler, der omkranser midterkonsollen. Flot og meget typisk for Range Rover.

Mest til landevejen

Land Rover bygger Range Rover-modellerne, så den hedder reelt Land Rover Range Rover Evoque. Men Range Rover-navnet er forbeholdt de mere eksklusive biler fra Land Rover. Så i daglig tale kalder vi derfor blot bilen Range Rover Evoque.

Teknikken stammer dog i høj grad fra Land Rover Freelander, som har lagt grunden for Evoque. Målet har været, at Evoque skulle have samme gode terrænegenskaber som Freelander, ligesom formen er designet til at rumme fire voksne.

Teknisk set er de første versioner opbygget med samme permanente firehjulstræk. Udgaverne, der kan køre langt på literen, og som kun har forhjulstræk, dukker først op til foråret. Firehjulstrækket er avanceret, og fra en omskifter mellem sæderne kan man fortælle bilen, hvilken type underlag man kører på, og så indstiller bilen sig automatisk efter dette. Man kan vælge mellem motorvej, almindelig vej, sne, sand og råt terræn.

Evoque kan det hele, men der er ingen tvivl om, at det er motorvejen, der især har været i tankerne, da Evoque blev bygget. Her kører bilen yderst komfortabelt, og man har på ingen måde oplevelsen af at køre i en offroader. Styreegenskaberne er præcise med en overraskende god respons, og Evoque kører smukt ligeud på en meget afslappende facon. Det er en bil, man kan holde ud at køre langt i uden at blive træt.

Stiller man meget store krav til bilens egenskaber i sving, kan den bestilles med støddæmpere med elektronisk styret dæmpning. De hedder MagnaRide og er baseret på en teknologi, hvor et magnetisk felt ændrer karakteristikken af væsken i støddæmperen. Et system, vi første gang så i Audi TT. Til Evoque koster de 26.600 kroner.

Evoque rat
Normalt er alle displays i instrumentbordet på dansk, men denne udgave var endnu ikke stillet om til det danske marked.

Imponerende interiør

Selvom bilen ser noget presset ud udefra p.g.a. den lave højde og den store frihøjde, er det lykkedes at lave en rummelig kabine til fire voksne. Bagagerummet rummer 575 liter og giver dermed bilen en god brugsværdi.

En af bilens gode sider er den høje siddeposition. Overblikket i trafikken er stort, og det har både en afslappende effekt og en trafiksikker funktion, idet man ser meget længere frem i trafikken.

Inde i bilen mødes man af et interiør, hvor der ikke er lagt vægt på bløde, moderne linjer. I stedet er det helt vandrette instrumentbord smukt opdelt af den lodrette midterkonsol – smukt, fordi materialerne er holdt i aluminium, læder og andre overbevisende materialer. Her er ikke noget med brug af billig plastik.

Midterkonsollen fylder en del mellem forsæderne og giver god plads til kopper, flasker og andet godt. Parkeringsbremsen er minimeret til en lille kontakt, og gearvælgeren er en drejeknap, der automatisk skyder op, når man trykker på startknappen. Det er både godt tænkt, lækkert at betjene og en god gimmick.

Evoque fås også med manuelt gear – så sparer man 50.000 kroner – men det er ikke vores anbefaling at gå den vej.

Evoque gear
Gearvælgeren popper op fra midterkonsollen, når bilen startes. Den er let at betjene. Lige under sidder betjeningen af firehjulstrækket.

Udstyr i lange baner

Evoque fås i tre udstyrsniveauer: Pure, Dynamic og Prestige. Og der er godt nok noget af en forskel mellem dem – både i pris og i indhold. Går man fra Pure til Dynamic, koster det 115.000 kroner, og yderligere 30.000 kroner, hvis man vil op i en Prestige.

Ser man på udstyrslisterne for de tre niveauer, er der glimrende valuta for pengene. Men om indholdet så også lige er noget, man savner, må man gøre op med sig selv. Der er ingen tvivl om, at det er blandt de to højeste udstyrsniveauer, man opnår den helt store oplevelse af komfort og luksus: eljusterbare sæder med „Oxford”-læder, xenonforlygter med LED-signaturlys, super lydanlæg og betjeningspaneler med dansk tekst. Derudover kan man tilkøbe næsten alt, hvad hjertet kan begære.

En udstyrspakke med bl.a. navigationsanlæg, klimaanlæg og bakkamera koster sammen med en motorvarmer godt 100.000 kroner!

Motorprogrammet omfatter enten en firecylindret benzinmotor med 240 hk eller en 2.2-liters dieselmotor, der fås i en udgave med enten 150 hk eller 190 hk. Vi peger på denne dieseludgave som bedste køb. Dels er økonomien noget bedre – benzinudgaven går kun 11,5 km pr. liter – dels er kørekomforten uovertruffen i dieseludgaven sammen med automatgear. Motoromdrejningerne er hele tiden holdt nede, og det kaster et dejlig lavt støjniveau af sig og deraf et dejlig lavt stressniveau.

Der er ikke noget at sige til, at Evoque tegner til at blive den mest solgte model nogensinde fra Range Rover. Årsproduktionen overstiger 60.000 biler om året – et helt uvant antal fra den lille engelske bilfabrik.