Skoda Octavia - plads, komfort og køreglæde

Motors vurdering
Skoda Octavia
- Plads
- Motor/gear
- Komfort
- Ikke tre års garanti
- Bagagerum bliver ikke plant
Under tiden dukker der biler op, hvor man bare kan fornemme, at de bliver en succes. Sådan en bil er den nye Skoda Octavia Combi – en stationcar bygget på basis af den nye Octavia, som igen er en søsterbil til VW Golf. Ikke noget ringe udgangspunkt.
I lighed med den almindelige Octavia er både længden og akselafstanden gjort betydelig større. Det kan lade sig gøre, fordi de alle er bygget på koncernens nye fleksible platform. Resultatet er blevet en yderst rummelig og meget velkørende bil, der tilbyder de fleste af de faciliteter, som var med til at sikre VW Golf titlen „Car of the Year 2013”.
Skoda Octavia kommer i et hav af motorversioner og udstyrsvarianter. Billigste udgave er en 1.2-liters benziner med 86 hk i laveste udstyrsniveau, Active, til 218.000 kr. Den byder på samme rummelighed og samme gode køreegenskaber som de dyrere varianter, men det er egentlig synd at vælge den, for Octavia har så meget andet spændende at byde på, som man ikke får adgang til i den version.

Masser af udstyr
Vi har derfor valgt at se nærmere på udgaven med en toliters dieselmotor i mellemste udstyrsniveau, Ambition. Og for at gøre det hele lidt lækrere har vi valgt udgaven med dobbeltkoblingsgearkassen DSG. Så er prisen ganske vist røget op på 318.000 kr., men så får man også en fantastisk bil. Der er naturligvis stadig flere muligheder for ekstraudstyr, og vil man gå den vej, vil vi særligt anbefale læderpakken med læderrat med knapper, der styrer radio, telefon m.m. Den koster 9.000 kr.
Ellers er bilen flot udstyret med bl.a. aircondition, fartpilot, elruder for og bag samt radio med CD og USB-indgang. På sikkerhedsområdet er der hele ni airbags, ESC samt en særlig multikollisionsbremse, der aktiverer bremserne i tilfælde af en påkørsel, så ulykken ikke udvikler sig yderligere.
Også på sikkerhedsområdet kan man tilkøbe mere udstyr såsom en fartpilot, der selv holder afstand til forankørende til 18.000 kr. inkl. læderrat. Man kan også tilkøbe et system, Skoda kalder Vejbaneassistent, som indeholder et kamera i forruden, der holder øje med vejens kantstriber. Signalerne herfra styrer servostyringen, så bilens rat drejer af sig selv, hvis man er på vej ud over linjerne. Det lyder smart, men i Skodas tilfælde er det ikke værd at investere i. Det virker for anmassende, og det kan ikke slås fra. Så spar de 5.000 kr., eller brug dem på noget af det andet udstyr, man kan tilkøbe.

Oceaner af plads
Octavia Combi er en sjældent rummelig bil. Ved forsæderne er der naturligvis god plads, men det er ved bagsædet, at man virkelig imponeres. Her er der bedre plads end i selv større og dyrere biler, og vi spår derfor, at Octavia Combi ikke blot vil hente glade købere hos konkurrenterne, men også hos den endnu mere rummelige Skoda Superb, som i nogle tilfælde næsten føles for stor.
Med bagsædet i brug er bagagerummets længde på én meter, mens det med ryglænet nedfældet er på hele 172 cm. Det er langt, og da bredden mellem skærmkasserne er mindst 102 cm, giver det mulighed for at fragte næsten hvad som helst.
En ulempe er dog, at bagagerummets gulv ikke bliver helt plant, når ryglænet foldes fremover. Det er lidt uskønt og et område, hvor VW Golf Variant klarer sig bedre. Til gengæld overgår Skoda Octavia med sit 610-liters bagagerum netop VW Golf Variant, der kun kan mønstre 605 liter.

Kører solidt
Dieseludgaven med 150 hk er noget af en muskelbil, og i kombination med det velfungerende DSG-gear bliver køreoplevelsen yderst delikat. Det er en bil, man hurtigt bliver dus med, og ser man bort fra den irriterende Vejbaneassistent, er der kun gode ting at sige om bilens evner på landevejen.
Har man ikke behovet for den store motors trækkraft, kan man med fordel vælge 1.6-litersdieselmotoren med 105 hk. Den er 30.000 kr. billigere, men byder så heller ikke på samme overbevisende køreglæde. Tolitersmotoren må trække 1.600 kg, mens 1.6-litersdieseludgaven kun må trække 1.500 kg.
Samlet set må vi konstatere, at Skoda har ramt plet på det danske marked med denne bil. Eneste malurt i bægeret er den noget pauvre garanti. Den danske importør har skåret den ned til et minimum på to år. Man kan dog tilkøbe mere i form af en Tryghedsaftale, og vælger man f.eks. en dækning på bilen, til den bliver fem år, eller til den har kørt 150.000 km, koster det 7.000 kr. én gang for alle.
En service- og reparationsaftale koster 8.315 kr. pr. år for en periode på fem år og 100.000 km, men den nedsættes til 7.915 kr. pr. år, hvis man også har tegnet den omtalte Tryghedsaftale. Det er mange penge, men alligevel noget, man bør overveje, da både DSG-gear, dieselmotor og øvrigt udstyr godt kan kaste ganske høje reparationsomkostninger af sig, hvis det går i stykker. I så fald er man dækket af service- og reparationsaftalen.
