Skoda Rapid - genbrugsbil

Motors vurdering
Skoda Rapid
- Bagageplads
- Motor
- Forbrug
- Udstyrsmuligheder
- Kun to års garanti
Fabriksdata
-
Motor1.6-liter - 4 cyl.
-
CO2 udledning104 g/km
-
Effekt105 hk
-
Moment250 Nm
-
Topfart190 km/t.
-
Acc. (0-100)10,4 sek.
-
Køreklar vægt1.265 kg
-
Maks. påhængsvægt1.200 kg
-
Bagagerum550 liter
-
Akselafstand260 cm
-
Garanti (bil/lak/rust)2 / 3 / 12
-
MålL:448 cm B:171 cm H:146 cm
Motors tal
- Målt forbrug 20 km/l
- Beregnet økonomi 3,10 kr./km
Navnet Rapid stammer dels fra en af Skodas førkrigsmodeller, dels fra coupéudgaven af den berygtede „tjekkoslovakiske Porsche” fra midten af 1980’erne. Og mens den første Rapid vækker stolthed overalt hos Skoda, er 80’er-Rapiden en af de biler, der ikke vækker begejstring. Bilen er simpelthen for ringe. Det er derfor modigt, når Skoda vælger at genanvende Rapid-navnet.
På den anden siden giver navnegenbruget mening, når man ser bilen. For der er i høj grad tale om genbrug, når man går den efter i sømmene. Nu er genbrug naturligvis ikke det samme, som at det er dårligt. F.eks. er det helt fint, at vi kan nikke genkendende til VW-motorerne, der hovedsageligt stammer fra den netop udgåede Golf. Men andre steder er vi mindre begejstrede.
Platformen er en forlænget udgave af Skoda Fabia, og indvendigt finder vi et interiør, der består af dele, der er designet år tilbage. Det er tydeligt at se og mærke, at de genbrugte komponenter er hentet på lageret for ældre eller udgåede modeller, og det gør, at Skoda Rapid ikke fremstår helt så lækker og moderne, som man kan forvente af en ny bilmodel. Der er desværre ikke hentet dele fra de øverste hylder på VW’s komponentlager, og vi må derfor lede forgæves efter moderne sikkerhedsudstyr som f.eks. automatisk nødbremse og multikollisionsbremsen, som VW-koncernen ellers er ved at introducere i sine andre nye modeller.

Rig på brugsværdi
Men hvad Skoda Rapid savner teknisk, har den til rigeligt af i brugsværdi. Bagagerummet er enormt, og adgangen gennem den store tophængslede bagklap er fin. Bagagerummet rummer hele 550 liter, og bagsæderyggen kan foldes frem, og så er der mulighed for at stuve næsten 1,5 kubikmeter ind i bilen. Bagagerummet bliver dog ikke plant, for selve foldemekanismen er simpel i sin funktion, og det er ikke godt nok målt med dagens standard.
Ved bagsædet er der god plads i længden til knæene, mens loftshøjden og kabinebredden er mere gennemsnitlige. Den gode knæplads kan tilskrives det forhold, at akselafstanden i Rapid er øget med 15 cm sammenlignet med udgangspunktet Skoda Fabia.
Kabinen rummer mange praktiske løsninger i form af god fralægningsplads ved førerpladsen, men man skal desværre op i topudgaven, Elegance, før der for alvor er strøet rundt med smarte detaljer.
Der er plads til fem personer i alle versionerne af Skoda Rapid, og ved de to yderste bagsædepladser er der monteret isofix-bøjler, så bilen er forberedt til isofix-autostole.
Billigste udgave af Skoda Rapid koster små 180.000 kr. og er som eneste variant udstyret med en trecylindret 1.2-liters motor med 75 hk. Den vurderer vi ikke er rigtig interessant, al den stund at motoren er for tørstig, og udstyrsniveauet er lige skrabet nok. Det koster 10.000 kr. at gå en motorstørrelse op og yderligere 10.000 kr. at gå fra laveste udstyrsniveau, Active, og op til mellemste niveau, Ambition. De penge er givet godt ud, da merprisen omfatter fartpilot, elruder, elspejle og varme i sæderne. Dermed er det den firecylindrede udgave af 1.2-litersmotoren med 86 hk, der er billigste udgave til små 200.000 kr.
Vil man have dieseludgaven i samme udstyrsniveau, er prisen små 240.000 kr., og så virker det, som om Rapid er hastigt på vej ud af sit naturlige prisleje. Vi vurderer derfor, at Rapid er prissat op mod 20.000 kr. for højt, når man sammenligner pris, kvalitet og udstyr med konkurrenterne. Det er med til at holde vores vurdering af bilen nede, og vi uddeler derfor kun tre stjerner.

Kører godt og sikkert
Bag rattet kommer man næsten til at smile ved gensynet med instrumenter, radio og varme- og ventilationsanlæg, der er som hentet ud af en 10 år gammel VW. Det betyder, at man ikke har de nyeste funktioner, hvor indstillingerne af temperatur, sædevarme og meget andet bliver præsenteret i det store display. I stedet skal man følge med i de lidt gnidrede drejeknapper, og det er ikke godt nok anno 2013. Men hvad der er endnu værre, er, at varme- og ventilationsanlægget ikke synes at være tilstrækkeligt dimensioneret til bilen. Ved kørsel i frostgrader kan bilen ikke holde ruderne fri for dug, selvom airconditionanlægget er tændt, og det er for ringe. Der er ganske vist luftkanaler ved fødderne ved bagsædet, men der er ikke luftkanaler længere oppe, og det er et problem i denne bil.
Ellers kører Skoda Rapid udmærket, og man har let ved at fornemme bilens position på vejen og placere den korrekt gennem sving og kurver. Ved motorvejskørsel kører bilen pænt ligeud, og en pludselig undvigemanøvre klarer den upåklageligt. Også ved bykørsel virker bremser og styretøj godt konstrueret. Ved igangsætning på stejle bakker savner man indbygget „hill-holder”. Det er normalt standard på de nye VW-biler, men i Skoda Rapid koster det 2.400 kr. ekstra, og det er for ringe.
Motoren er ikke særlig godt afskærmet, og under acceleration høres en tydelig knurren ude fra motorrummet. Ved stabiliseret motorvejsfart falder støjniveauet, men det er tydeligt at mærke, at støjisoleringen ikke har været prioriteret helt så højt, som vi er vant til.

Kendte motorer
Hvis vi ser bort fra den mindste trecylindrede 1.2-liters motor, står valget mellem en firecylindret 1.2-liters benzinmotor og denne testede 1.6-liters dieselmotor. Benzinmotoren fås i to udgaver med hhv. 86 hk og 105 hk.
Det Motors vores opfattelse, at mindste motor er tilstrækkelig. Dieselmotoren fås kun i én og samme udgave med 105 hk, og den er også så rigelig stærk til bilen.
Ifølge fabrikken kan den køre 25,6 km pr. liter, men som vanlig er det tal næsten umuligt at nå i praksis. Under vores testkørsel i vintervejr og på vinterdæk kørte vi i gennemsnit lige under 20 km pr. liter. Det er rimeligt uden at være imponerende. Et tredje alternativ finder man, hvis man bestiller bilen med det syvtrins DSG-automatgear, vi også kender fra andre biler i VW-koncernen. I så fald er det den kendte 1.4-liters turboladede benzinmotor med 122 hk, der er installeret i motorrummet. Og set i lyset af at man så både får automatgear og en større motor, virker merprisen på 30.000 kr. attraktiv. Men igen kommer Rapid hurtigt til at vokse ud af sin naturlige prisramme.
Udgaven med det manuelle gear har en femtrins gearkasse. Den fungerer fint og virker harmonisk. I dieseludgaven kører bilen små 50 km/t. ved 1.000 omdrejninger i femte gear, og det holder omdrejningerne i ave.

Forlæng selv garantien
Ser man på den samlede økonomi ved Rapid, kommer vi frem til et andet af bilens fornuftige punkter. Skoda giver som udgangspunkt en fabriksgaranti på to år. Det er ikke imponerende og lever ikke op til FDMs mindstekrav. Men man kan dog tilkøbe en garantilignende tryghedsaftale på enten to eller tre år, så den samlede dækningsperiode kommer op på fire eller fem år. F.eks. koster det 5.000 kr. ekstra at tegne en dækning på fem år og 100.000 km. Det er værd at overveje, da bilen trods alt indeholder avanceret teknologi, der kan være dyrt at reparere, når garantien er udløbet.
Et alternativ kan være at tegne en service- og reparationsaftale. Over samme periode koster den 7.065 kr. pr. år, eller godt 35.000 kr. for de fem år. Merprisen på 30.000 kr. i forhold til tryghedsaftalen giver ret til alle serviceeftersyn i perioden og svarer altså til en årlig serviceudgift på 6.000 kr.
Det kan være en god idé, hvis man vil kende sine udgifter præcist, men er næppe meget billigere, end hvis man blot betaler serviceudgifterne løbende og i stedet alene tegner tryghedsaftalen. Skoda tilbyder også forsikring og finasiering til attraktive priser og har endda et produkt – Skoda Rapid All Inclusive – der kombinerer finansiering, forsikring, tryghedsaftale og service- og reparationsaftale, så man kun skal betale ét fast beløb hver måned for det hele. Prisen herfor afhænger af bilejerens alder og bopæl samt den valgte finansieringsmodel.
I vores beregning har vi indregnet alt, hvad der har med bilejerskabet at gøre, og her lander prisen på rimelige 3,10 kr. pr. km, eller små 32.000 kr. pr. år. Det er et attraktivt beløb og i sig selv et argument for at se nærmere på den nye Rapid. Der er dog – som det fremgår af testen – også mange gode grunde til at slå koldt vand i blodet og vente på, at den nye Skoda Octavia dukker op om få uger. Den vil nok være omkring 20.000 kr. dyrere, men vi ved allerede nu, at man her har været oppe på netop den øverste hylde for at hente komponenter. Den vil derfor være en hel del bedre, og det kan du læse mere om på side 28.
