Suzuki Swift - sjov minibil

Motors vurdering
Suzuki Swift
- Pris
- Interiør
- Køreglæde
- Bagageplads
- Bagageplads Støj ved motorvejskørsel
Fabriksdata
-
Motor1.2 liter - 4 cyl.
-
CO2 udledning113 g/km
-
Effekt94 hk
-
Moment118 Nm
-
Topfart165 km/t.
-
Acc. (0-100)12,3 sek.
-
Køreklar vægt1.035 kg
-
Maks. påhængsvægt1.000 kg
-
Bagagerum211 liter
-
Akselafstand243 cm
-
Garanti (bil/lak/rust)3 / / 12
-
MålL:385 cm B:170 cm H:151 cm
Motors tal
- Målt forbrug 16 km/l
- Beregnet økonomi 2,70 kr./km
Swift er Suzukis bedst sælgende bilmodel nogensinde, så hvorfor lave om på det koncept? Det er tydeligvis denne indfaldsvinkel de japanske ingeniører har haft, da de fik opgaven med at opgradere den nu fem år gamle minibil. Det er derfor mere end almindeligt svært at skelne den gamle fra den nye, når man betragter bilen i første omgang. Men der er forskel.
Den nye Swift er vokset i længde og akselafstand, og teknikken under motorhjelmen er helt ny. Og går man designet efter på tæt hold, ser man forskelle både ud- og indvendigt. Samtidig er den indbyggede kollisionssikkerhed forbedret betydeligt, og da prisen ikke er steget, er der tale om en markant forbedring. Billigste udgave af Swift koster 131.670 kr. som tredørs og 138.670 kr. som femdørs.

Kun én motorvariant
Swift kommer i to karrosseriversioner med enten tre eller fem døre. Der er to udstyrsniveauer, men alle versioner fås indtil videre kun med en og samme motor i form af en 1.2-liters-benzinmotor med 94 hk. Det er en nyudviklet maskine, som helt erstatter den gamle 1.3’er.
Effekt og moment er på stort set samme niveau, men brændstoføkonomien er stærkt forbedret. 20 km pr. liter er udgangspunktet for de billigste udgaver, og vælger man udgaven med aircondition, får man også et stop-start-system med i købet. Det er en løsning, der selv standser motoren, når man holder for rødt, og som derved kan forbedre benzinøkonomien en smule, så bilen på papiret kan køre hele 20,4 km pr. liter. Så langt nåede vi dog ikke i praksis. Kun 16,1 km pr. liter blev det til, og det var endda med en pænt afslappet kørestil uden kraftige accelerationer eller høj fart. En fordel ved det på papiret lave forbrug skal man dog ikke kimse af: Ejerafgiften er så lav som 520 kr. om året. Senere næste år dukker en udgave op med en 1.3-liters-dieselmotor – den vender vi tilbage til.
Allerede nu fås Swift også i en automatgearsversion til 182.000 kr. – men så er prisen ved at krybe ud af Swifts naturlige rammer.

Kører fremragende
På trods af Suzukis udgangspunkt som producent af relativt billige biler er det ikke muligt at sætte en finger på fabrikkens evne til at sætte undervognen op på en overbevisende måde. Den nye Swift kører mægtig godt både på motorvej og på de mindre, snoede landeveje. Også på FDM Jyllandsringen oplevede vi bilen i fin balance, da vi kørte den gennem kritiske manøvrer. Bilen var faktisk rigtig sjov at køre rundt på banen – her er Swift en herlig bil, hvor der er en fin sammenhæng mellem førerens aktioner og bilens reaktioner. Mange langt dyrere biler byder på væsentlig dårligere underholdning i den afdeling.
Tilbage på landevejen glæder man sig over de fint udlagte gear. Det næste gear tager smukt over, hvor det forrige slutter, og på den måde får man en lækker kontinuerlig acceleration. Gearskiftet er ikke verdens lækreste, men det fungerer til trods for en tydelig støj fra skiftemekanismen. Femte gear er udlagt, så man kører godt 3.100 omdrejninger ved 110 km/t. og omkring 3.700 ved 130 km/t. Rent kraftoverskudsmæssigt er der ingen problemer ved de hastigheder, men støjniveauet føles overraskende højt, og på det område er Swift ikke helt så god som flere af konkurrenterne. Ved op til 100 km/t. er der dog ingen generende støj.

Samme plads som i forgængeren
Den nye generation af Swift er vokset på alle ledder. Den er blevet ni cm længere og måler nu 3,85 meter. Akselafstanden er øget med fem cm til 243 cm, og det burde alt andet lige give mere plads i kabinen. Men hverken den subjektive fornemmelse eller den objektive opmåling vidner om mere plads. I stedet er det komforten, der er tilgodeset, idet man sidder mere oprejst end før, ligesom sæder og hynder er forbedret. Bagagepladsen er heller ikke blevet væsentlig ændret – på mål er den blevet 10 liter større.

Syv airbags er standard
Der hvor der til gengæld er sket en masse, er under skallen. Hjulophængene er ændret, og bøsningerne er strammet op, og det er forklaringen på de gode køreegenskaber. Servostyringen er fortsat af den elektriske type, men selve mekanikken er ændret, så styreresponsen er blevet bedre. Det er den egenskab, der gør bilen til en fornøjelse at køre på FDM Jyllandsringen og på små, snoede veje.
På sikkerhedssiden er Swift også blevet markant bedre. Nyt er, at alle udgaver har hele syv airbags som standard. Den syvende er en særlig knæairbag, der er placeret under ratstammen. Den giver god funktion ved en kollision (se sikkerhedsboks).
Alle udgaver har også det uundværlige antiudskridningssystem ESC. Det træder i funktion ved en eventuel begyndende udskridning og nedbremser et eller flere hjul og modvirker udskridningen. For børnefamilier er det også interessant at bemærke, at der er to isofix-beslag til barnestole ved bagsædet, som i øvrigt rummer tre seler.

Fornuftig økonomi
Den samlede driftsøkonomi for Suzuki Swift bliver holdt i ave af flere ting: en lav ejerafgift, en rimelig anskaffelsespris – og et deraf lavt værditab – plus en yderst pæn benzinøkonomi. Det kaster en samlet driftsudgift af sig på lige omkring 2,70 kr. pr. km.
Det beløb ligger i den bedste ende af skalaen for denne biltype. Til sammenligning koster mange af konkurrenterne tæt på tre kr. pr. km. Suzuki Swift sælges i øvrigt med en fin garanti. På selve bilen er der garanti på tre år eller 100.000 km, og der er 12 års garanti mod gennemtæringer. Det er klart bedre end mange af konkurrenterne, og Suzukis garanti lever fint op til FDMs mindstekrav.
Trods et udseende, der ikke sender mange signaler om fornyelse, kan vi konstatere, at bilen reelt er fornyet hele vejen rundt. Og det bør give grobund for en fortsat succes for det lille, japanske bilmærke.
