Toyota Auris forfra
Biltest

Toyota Auris - moderat fornyelse

Toyota Auris er på mange måder en god bil, der leverer varen. Den byder også på nyheder, men ikke nok til at tage førertrøjen i klassen.
Toyota Auris bagfra

Motors vurdering

Toyota Auris

23,3 km/l
Diesel
285.670 kr.
  • Komfort
  • Aut. parkering
  • Tre års garanti
  • Forbrug
  • Sparsomt sikkerhedsudstyr
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    2.0 liter – 4 cyl.
  • CO2 udledning
    99 g/km
  • Effekt
    124 hk
  • Topfart
    200 km/t.
  • Acc. (0-100)
    10,0 sek.
  • Bagagerum
    360 liter

Motors tal

  • Målt forbrug 17 km/l
  • Beregnet økonomi 3,45 kr./km

Sikkerhed

2013
Luk

Min passager var nærmest i choktilstand, da jeg slap rattet og overlod det til bilen under en parallelparkering. Men få sekunder senere holdt vi pænt i forhold til de andre biler og fortovet og kunne konkludere, at automatisk parkering er en gave til nogle bilister, og så er det endda standard på den nye Toyota Auris med T2+-udstyr.

Ellers er det småt med overraskelserne. Anden generation af Toyotas mellemklassebil leverer præcis det, man forventer: komfortable og entydige køreegenskaber, et støjniveau, der er pænt lavt uden at være klasseledende, bagagerum på 360 liter, hvilket også er gennemsnitligt i klassen i dag, og pladsforhold i kabinen, der rækker til fem voksne.

Benpladsen er også gennemsnitlig, så pladsmæssigt er det eneste sted, Auris skiller sig ud, at gulvet foran den midterste passager er næsten helt fladt, hvor stort set alle konkurrenter har en generende kardantunnel.

Toyota Auris kabine
Toyota Auris har kørelys, og det betyder, at instrumentbelysningen er slukket i dagslys. Men instrumenterne er så mørke, at de kan være svære at aflæse. Klimaanlæg er standard fra T1+-udstyrsniveauet.

Stor dieselmotor bedst

Tolitersdieselmotoren er den stærkeste motor i Auris-familien. Den yder moderate 124 hk og har et moment på 310 Nm, men først fra 1.600 o/min. Det er således ikke klassens stærkeste tolitersmotor, og den er heller ikke særlig glad for at køre med lave omdrejninger.

Der skal over 1.500 o/min. til, før motoren trækker rent. Ved lavere omdrejninger beder den i stedet pænt om et lavere gear. Det betyder, at du ikke kommer i sjette gear, før du kører 90 km/t., og at man generelt kører i relativt lave gear. Måske var det en medvirkende årsag til vores gennemsnitsforbrug på blot 16,6 km/l. På en deletape med både landevej og motorvej kom vi op på 19 km/l. Der er dog stadig lidt op til de opgivne 23,3 km/l.

Tolitersmaskinen er det bedste dieselvalg, da merprisen er beskedne 20.000 kr. i forhold til den mindre 1.4 D-4D med samme udstyrsniveau. Bemærk dog, at du ikke kan vælge basisudstyret T1 i kombination med den store motor. Den lille dieselmotor er ikke rigtig kraftig nok, og i de to benzinvarianter på henholdsvis 1.3 og 1.6 liter savner vi en turbolader.

Køreegenskaberne er afstemt med fokus på komfort – dog uden at bilen bliver duvende og svampet, når man kører over ujævnheder. Styretøjet er godt vægtet og behageligt både ved parkering og på motorvej. Ligesom den større Avensis er Auris en rigtig kilometeræder.

Toyota Auris bagagerum
Med 360 liter er Auris’ bagagerum vokset. Dobbelt bund er en del af T2+-udstyret.

T1, T2 og T3

Udstyret på Auris er opdelt i basisudstyret T1, den lidt smartere T2 med titanium-finish i kabinen og luksusudgaven T3. Vi vil pege på T2 som bedste udstyrsvariant. Her får du klimaanlæg, læderrat, kørecomputer, bakkamera og en berøringsfølsom skærm med håndfri tale. Den testede T2+-variant har yderligere elruder på bagdøre, fartpilot, følg mig hjem-lys og den automatiske parkeringsassistent. Det lille plus koster 10.000 kr.

De forskellige udstyrsniveauer har også forskellig plast i kabinen, og her byder T2-udgaven på titaniumlignende plast, hvor temaet er kulfiber i den dyrere T3, og T1 slet og ret byder på sort plast. Generelt er finishen i kabinen god, men materialevalget lever ikke helt op til bilens pris.

Betjeningen af bilen er logisk, og Toyota-ejere vil føle sig hjemme. Touchskærmen fungerer godt også med den håndfri tale. Selvom det koster 6.395 kr. at opgradere enheden til navigation, og opdatering af kortene efterfølgende skal betales separat, vil vi anbefale det. Det er dyrere end at købe navigation på en sugekop, men en integreret enhed er en bedre løsning.

Auris har antiudskridningssystemet ESC og syv airbags i kabinen. Isofixbeslag på bagsædet er også standard, og i modsætning til en del andre mærker er der god plads til at spænde sikkerhedsselen, når stolen er forankret.

Men netop på sikkerhedsområdet har Toyota holdt lidt igen. I en tid, hvor en mikrobil til godt under 100.000 kr. har et automatisk bremsesystem, der kan undgå ulykker med op til 30 km/t., er det for dårligt, at Toyota ikke engang tilbyder et tilsvarende system som ekstraudstyr.

Når udsynet skråt bagud tillige er hindret af en stor C-stolpe og af en bagrude, der er meget lav, så koster det i stjernevurderingen.

Det kan selv en automatisk parallelparkering og et bakkamera ikke kompensere for.

Toyota Auris skærm
Den berøringsfølsomme skærm er standard på T2-varianterne, og med den følger et bakkamera.