Toyota Aygo - lille og letkørt

Motors vurdering
Toyota Aygo
- Motor
- Udstyr
- Metallak
- Bagagerum
- Påhæng ikke muligt
Fabriksdata
-
Motor1,0 liter - 3 cyl.
-
CO2 udledning99 g/km
-
Effekt68 hk
-
Moment93 Nm
-
Topfart157 km/t.
-
Acc. (0-100)14,0 sek.
-
Køreklar vægt880 kg
-
Maks. påhængsvægt0 kg
-
Bagagerum139 liter
-
Akselafstand234 cm
-
MålL:343 cm B:162 cm H:147 cm
Motors tal
- Målt forbrug 20 km/l
- Beregnet økonomi 2,19 kr./km
Aygo kæmper i øjeblikket en brav kamp med VW Up om at blive Danmarks mest solgte bil i 2012. At VW Up klarer sig så godt, er let at forstå, da bilen er helt ny. Mere opsigtsvækkende er det, at den lille Aygo kan følge med. Bilen er grundlæggende syv år gammel, men løbende opdateringer af sikkerhed og teknik holder sammen med en attraktiv pris godt gang i salget.
Den bil, vi har haft med i testen, er en særlig udstyrsvariant kaldet „Spice Edition”. Den er bygget over udstyrsniveauet T2, men kommer i en orange metallicfarve med orange interiør og aircondition som standard. Er farven lidt for festlig, kan Aygo bestilles i almindeligt T2-udstyrsniveau til samme pris, hvor man så selv kan vælge den udvendige metalfarve, mens den indvendige er sort.

Småt med bagageplads
Mens driftsøkonomien for en Toyota Aygo er i den gode ende, falder den brugsmæssige vurdering mindre positivt ud. På bagsædet er der kun to siddepladser, og bagagerummet er helt klart testens mindste. Her er det svært at få plads til selv en almindelig indkøbspose, og læssehøjden er testens højeste.
Indvendigt er Aygo spartansk indrettet. Der er ikke handskerum, fra førerpladsen er det svært at betjene elruden i højre side, og instrumenterne er begrænset til det mest nødvendige – en kørecomputer er således ikke på udstyrslisten.
Til gengæld er bilen dejlig overskuelig i trafikken, og trods bilens alder er den lille trecylindrede motor dejlig fleksibel – den bare kører og kører på en overbevisende måde, og så kører den let mere end 20 km pr. liter.

Sikkerheden er moderat
Køreegenskaberne i Toyota Aygo er overraskende gode. Bilen kører flot ligeud, og både bremser og gearskift er lette at betjene. På FDM Jyllandsringen mærker man en relativt stor krængning, når bilen køres hurtigt gennem sving og kurver, men når grænsen nås, griber ESC-systemet lynhurtigt ind og nedbremser hjulene enkeltvis, så en begyndende udskridning undgås. På den måde er den aktive sikkerhed bestemt godkendt.
Knap så overbevisende ser det ud, når vi ser på den passive sikkerhed. Egentlig er Aygo slet ikke testet af Euro NCAP, men den teknisk identiske Citroën C1 blev testet i 2005, og da opnåede den fire ud af fem stjerner. I mellemtiden er kravene til bilens konstruktion strammet betydeligt, og Aygo (samt Citroën C1 og Peugeot 107) kan derfor ikke betragtes som lige så sikre biler som de nyeste konkurrenter.
((Denne test indgik i en gruppetest sammen med Fiat Panda, Kia Picanto og VW Up))
