VW Passat set forfra
Biltest

VW Passat - opdateret Passat

VW hævder, at Passat er ny, men reelt er der kun tale om et grundigt facelift. Mange af forgængerens gode idéer er videreført, samtidig med at nye idéer er tilføjet. Motor er grundlæggende begejstret for bilen, men efterlyser alligevel lidt mere spræl.
VW Passat bagfra

Motors vurdering

VW Passat

23,3 km/l
Diesel
386.067 kr.
  • Motor
  • Pladsforhold
  • Komfort
  • Priser på udstyr
  • Loftshøjde ved bagsædet
  • Ikke tre års garanti
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    1.6 liter - 4 cyl.
  • CO2 udledning
    114 g/km
  • Effekt
    105 hk
  • Moment
    250 Nm
  • Topfart
    195 km/t.
  • Acc. (0-100)
    12,2 sek.
  • Køreklar vægt
    1.574 kg
  • Maks. påhængsvægt
    1.400 kg
  • Bagagerum
    565 liter
  • Akselafstand
    271 cm
  • Garanti (bil/lak/rust)
    2 / 3 / 12
  • Mål
    L:477 cm B:182 cm H:147 cm

Motors tal

  • Beregnet økonomi 4,35 kr./km

Sikkerhed

2010
Luk

Skal man tro reklamerne fra VW, så er der tale om en helt ny bil. Det er imidlertid noget af en overdrivelse, idet den „nye” VW Passat bedst kan beskrives som en opdateret udgave af den gamle version. Alle de grundlæggende dimensioner er fastholdt, og indvendigt vil enhver nuværende Passat-ejer straks føle sig hjemme – et analogt ur midt på instrumentbordet er en af de få synlige ændringer.

Heldigvis er det ikke kun det ydre, der tæller, og i dette tilfælde er der sket mange usynlige forandringer. Teknikken har fået en gedigen overhaling, og samtidig er Passat-programmet bragt op i en liga, hvor der på mange områder er kort vej op til den store luksusmodel, VW Phaeton. Fabrikkens erfaringer fra den store luksusbil er kommet Passat til gode, og set i det lys har vi ikke grund til at klage.

VW Passat kabine
Som at være hjemme. Der er ikke sket det store bag rattet. Det ændrer dog ikke det faktum, at førerpladsen er velindrettet med god ergonomi og let betjening af alle vigtige dele af bilens systemer.

Stærk pris – dyrt udstyr

Den nye udgave af Passat er netop kommet til landet sammen med en ny prisstruktur, hvor priserne generelt er gjort en hel del mere konkurrencedygtige. Billigste udgave koster 300.000 kr. i en særlig dansk udstyrsversion. Og selvom der kun tilbydes én motorversion i Startline, er der generelt tale om et attraktivt prisniveau.

Men som så ofte hos Volkswagen kan priserne meget let løbe løbsk, hvis man lader sig friste af de mange udstyrsmuligheder, der findes. I annoncerne for Passat fremhæver den danske importør en lang række spændende, nye udstyrsmuligheder og bruger dem som argument for, at man skal vælge netop denne bil. Det er f.eks. en fartpilot, der selv holder afstand til forankørende, en automatik, der selv blænder ned for det lange lys, når man møder modkørende, et system, der selv åbner bagagerummet, blot man bevæger foden ind under kofangeren, samt en anordning, der lader bilen parkere sig selv.

Vi har beregnet, at hvis man skal tilkøbe dette særligt fremhævede udstyr, skal man lægge over 60.000 kr. oven i bilens pris. Hertil vælger mange at betale yderligere 11.000 kr. for en DK-pakke med multifunktions-læderrat, parkeringssensorer og en bedre radio. Dermed bliver Passat en yderst veludrustet bil, men også en bil, vi ikke ligefrem vil kalde billig.

VW Passat bagsæde
Bagi er der masser af knæplads. Loftshøjden er mindre god og kan genere voksne. Den er bedre i stationcaren, der er 20.000 kr. dyrere.

Komforten er uangribelig

Passat er uden tvivl en af de mest komfortable biler i klassen, og køreoplevelsen er oppe på det højeste niveau. Her mærker vi fordelen ved, at fabrikken kort og godt har forbedret den gamle model, der hvor det var påkrævet, og fastholdt de fordele, den gamle havde.

Det, der særligt imponerer os, er bilens fine affjedring og lave støjniveau. Vi hører naturligvis motoren under acceleration, men når først rejsefarten er nået, og vi har sat bilen i sjette gear, føles støjniveauet meget lavt. På motorvej kører bilen flot ligeud, og vi følte ikke, at bilen blev påvirket af sidevind.

Inde i bilen er komforten mærkbar ved forsæderne, hvor man sidder rigtig godt. Der er dog mulighed for at vælge særlige komfortsæder med indbygget ventilering (5.700 kr. ekstra), og de er en overvejelse værd.

Ved bagsædet opleves komforten ikke på helt samme niveau. Bilens længde giver god plads til knæene, men loftshøjden er ikke imponerende. Er det et problem, peger vi på stationcarudgaven som et bedre køb. En relativt stor kardantunnel og en fyldig midterkonsol kan genere midterpassageren. Til gengæld er det et stort plus, at der er ført friskluftkanaler til bagsædet ved midterkonsollen.

Skal der børn med i bilen, er der isofix-beslag ved de to yderpladser ved bagsædet, og den gode plads i længden gør det let at få børnene ind og ud af bilen.

VW Passat bagagerum
Sedan-udgaven af Passat har et kæmpe bagagerum på 565 liter. Selve åbningen sætter dog en begrænsning for størrelsen på det gods, man kan have med.

Kæmpe motorprogram

Passat kommer med et yderst omfattende modelprogram med fire benzinmotorer og tre dieselmotorer. De fleste fås i flere udstyrsvarianter, og en del af dem fås i kombination med VW’s fremragende DSG-automatgear. Det giver ikke færre end 28 forskellige udgaver af den firedørs sedan og tilsvarende 28 udgaver som stationcar.

Den lille 1.4-liters-benzinmotor med turbo og 122 hk sælges i lighed med alle dieseludgaverne i en Bluemotion Technology-udgave, hvor teknikken er modificeret for at mindske brændstofforbruget. Det er således kun de to største benzinmotorer, der ikke kan leve op til energimærkning A eller B.

Vi har prøvet flere udgaver og peger på den mindste benzinmotor som bedste køb. Enten skal man tage den i billigste udførelse til ca. 300.000 kr. – det giver det mindste værditab – eller også skal man tage den med DSG-gearkassen i billigste udgave, som så er Comfortline, til små 400.000 kr.

Skal det være diesel, peger vi på enten billigste udgave med 1.6-liters-dieselmotoren med 105 hk til 350.000 kr. eller den lidt kraftigere toliters-udgave med 140 hk. I kombination med DSG-gear og i udstyrsniveauet Comfortline koster den 450.000 kr. i runde tal. Når vi fremhæver DSG-gearet, skyldes det ikke, at det manuelle gear ikke er til at leve med – det fungerer udmærket – den automatiske gearkasse er blot så meget bedre og løfter den samlede køreoplevelse op på et helt andet stade.

VW Passat gear
Seks gear er nu standard. Det fungerer fint, men DSG-automatgearet til 35.000 kr. ekstra klæder bilen bedre.

Sikkerheden er fortsat høj

Den gamle udgave af Passat havde fem stjerner i Euro NCAP’s crashtest, og da bilen ikke er ændret på punkter, der påvirker kollisionssikkerheden væsentligt, har man blot foretaget en ny test af fodgængersikkerheden, og man har nu også testet hovedstøtternes betydning i tilfælde af påkørsel bagfra. Begge test gav gode resultater, og Passat beholder derfor uden problemer sine fem stjerner.

På listen over aktivt sikkerhedsudstyr er naturligvis blokeringsfri bremser og antiskridsystemet ESC. Derudover har alle udgaver et system, der skal mindske risikoen for, at føreren falder i søvn bag rattet, ved at tænde et kaffekopsymbol efter at have målt på kørestil og -tid. Det er glimrende – hvis man følger anbefalingen.

Fabrikken har også lanceret systemer, der selv bremser bilen ned, hvis man er ved at køre ind i den forankørende, eller holder øje med bilens blinde vinkler, når man skifter vognbane. Men fælles for disse systemer er, at de rekordhøje danske afgifter gør dem urimelig dyre – ærgerligt!

Et par udstyrsdetaljer er dog sluppet gennem nåleøjet: xenonforlygter til 26.500 kr., dynamisk undervogn til 20.000 kroner og håndfri betjening af mobiltelefonen til godt 10.000 kr. Dyrt, men nyttigt udstyr.

VW Passat bagfra
VW Passat byder på fremragende køreegenskaber. Komforten er i top, og støjniveauet er herlig lavt ved langturskørsel.

Husk serviceaftale

Vi har beregnet, hvad det vil koste at eje den nye Passat, hvis man tager udgangspunkt i denne testede udgave med DK-pakke til i alt 386.000 kr. Over en periode på tre år og i alt 60.000 km bliver km-prisen 4,35 kr. Det er mange penge, men ikke voldsomt, al den stund at både brændstof- og serviceudgifterne er på et flot, lavt niveau.

VW har ikke gjort meget ud af leasing til private, så de fleste Passater har hidtil været solgt på vanlig vis. Og Passat er ikke – i modsætning til konkurrenten Ford Mondeo – kendt for at kunne fås med store rabatter.

Servicepriserne er beregnet med udgangspunkt i en service- og reparationsaftale i perioden. Den koster 4.560 kr. om året og er virkelig noget, vi anbefaler. Dels er prisen attraktiv, dels kompenserer serviceaftalen for, at VW’s garanti på bilen er ringe og på ingen måde kan leve op til FDMs mindstekrav.

Samlet set er VW Passat en velbygget bil med gode egenskaber. Bilens linjer er afdæmpede, og for det utrænede øje kan det være svært at skelne denne nye udgave fra den gamle. Særligt når man sætter sig ind i bilen, er det svært at se det nye. Alligevel vurderer vi, at bilen er et bedre køb end de fleste af konkurrenterne. Men vil man have et mere spændende design eller flere smarte finesser, er der andre, der gør det bedre.

Passat er bundsolid, men på ingen måder iøjnefaldende. Herligt, vil nogen sige, mens andre ikke rigtig kan lade sig begejstre. Vi havde gerne set lidt mere fornyelse – ikke mindst af hensyn til de bilejere, der allerede kører Passat. De skal om ikke andet huske at bestille den næste bil i en anden farve, hvis de for alvor vil kunne se forskel!