Motor mener: CX-5 er en flot og teknisk meget harmonisk SUV med lavt støjniveau og højt sikkerhedsniveau. Godt at det nu er muligt at vælge højt udstyr til mindste motorer, men avanceret LED-lygter og radar-nødbremse kan desværre kun fås til de absolutte topmodeller.
Første generation af Mazdas mellemstore SUV, CX-5, nåede kun at blive fem år. En ny og endnu mere velkørende afløser melder klar inden sommer.
– Det er en hurtigtvoksende og vigtig klasse, som vi gerne vil holde fast i, og så vil vi tilbyde det nyeste i design og teknologi, forklarer bilens udviklingschef, Masaya Kodama, om det ret hurtige modelskifte. CX-5 er Mazdas bedst sælgende model både i Europa og på verdensplan. 25 procent af det globale salg tegner CX-5 sig for.
LÆS OGSÅ: Motors duel mellem SUV'erne Kia Sportage og VW Tiguan
Ny fra grunden er denne CX-5 ikke, da platformen og motorerne er taget med fra den gamle. Det er også et godt udgangspunkt. CX-5 var første model, der for fem år siden blev bygget på Mazdas Skyactiv-teknologi: en letvægtsplatform og motorer med til dels ny og anderledes teknologi.
Hele karrosseriet er derimod nyt, og i alt er halvdelen af delene nye.
Sjov at køre sjovt i
Motor har prøvet flere af de blot seks tidlige eksemplarer, der er kommet til Europa. Det er tydeligt, at CX-5 stadig er en af de mest velkørende og letkørte af slagsen. Et meget præcist og direkte, men ikke tungt styretøj gør det nemt at placere bilen og sjovt at køre sjovt. Det manuelle gearskift er en fornøjelse, og de fleste vil nok finde det fint, at den korte gearstang er løftet seks cm.
CX-5 har også fået Mazdas „G-Vectoring Control”-system, der via software foretager små justeringer af motor og undervogn for mindre køresyge og bedre vejgreb. Virkningen er dog temmelig subtil.
Markant er forbedringen af støjniveauet. Både vind- og dækstøj er der skruet ned for, og i hvert fald op til 110 km/t. er der virkelig tyst i kabinen. Et af mange små tricks er, at vinduesviskerne er sænket, så de er i læ af motorhjelmen i hvilestilling. Så slipper man også for at se på dem.
LÆS OGSÅ: Motors test af Seat Ateca - velkørende SUV
Et af slagnumrene ved den gamle model var den lette konstruktion – angiveligt 100 kg under tilsvarende bilers. Nu er det i stilhed gået den anden vej. 40 kg har bilen taget på, hvoraf de 20 skyldes støjisolering herunder en tykkere forrude.
Samtidig er brændstoføkonomien forværret marginalt. Ifølge Mazda skyldes det dels den højere vægt, dels at bilen er optimeret hen mod at have gode forbrugstal ved virkelig kørsel inklusive en ny, kommende EU-norm. Det skulle særligt gælde de firehjulstrukne udgaver.
Slår cylindre fra
Motorerne er grundlæggende de samme som før. Mindste dieselmotor med 150 hk/380 Nm er rigtig fin til bilen, og godt nyt er, at man nu kan kombinere den med både mellemste og højeste udstyrsniveau. Det samme gælder den mindste benzinmotor. I det hele taget er kombinationsmuligheder med motorer, gear og to/firehjulstræk store. Dog har den kraftigste benzin- og dieselmotor altid firehjulstræk.
2.5 benzinmotoren har fået cylinder-deaktivering, så bilen ved lav belastning kun bruger to cylindre for at spare brændstof. Denne motor var dog ikke klar ved præsentationen.
LÆS OGSÅ: Motors test af Audi Q2 - trendy mini-SUV
Bilens headup-display er nu af den rigtige type, der vises på forruden og i høj kvalitet. Men kun i den absolutte topudgave. De øvrige versioner fås med vippe op-skærm, men nu i farver.
Den store betjeningsskærm i midten – dog stadig „kun” syv tommer - er flyttet op øverst og er nu fritsiddende. Den er dog af en ny type med mindre refleksion. Den betjenes stadig primært via dreje- og trykknap med mulighed for at trykke på skærmen, når bilen ikke kører. En perfekt løsning.
Instrumenthuset er stadig med tre runde „ure”, hvoraf det midterste og største er speedometret. Enkelt og tydeligt. Også perfekt.
Andet nyt er luftdyser ved bagsædet – på høje tid – og mulighed for varme i bagsæderne.
Først til mølle …
LED-lygterne i den adaptive topudgave har fået flere felter, nu 12, så lyset afmaskes mere præcist. Almindelige LED-lygter er standard på øvrige versioner.
CX-5 er forsynet med nødbremse som standard i en udgave baseret på kamera og laser, der virker op til 80 km/t. og kan reagere på fodgængere. Det er fint, men ikke perfekt i klassen. Som en overbygning fås en radar, som virker op til 180 km/t., men denne funktion skal tilkøbes, og det er kun muligt til topudgaven. Der følger så adaptiv fartpilot med.
Standard er også advarsel og indgriben, hvis bilen er ved at komme ud af banen, og for første gang hos Mazda er der skiltegenkendelse.
Største påhængsvægt ligger på 1.800-2.100 kg.
Den nye CX-5 kan godt blive en mangelvare – som den gamle har været næsten hele sin levetid. Den skal bygges på yderligere en fabrik i Japan, og det vil hjælpe. Men Mazda i Danmark har indtil videre kun fået garanti for 500 CX-5 i år, men håber på 1.000, som man tror, nemt kan sælges.
Lanceringen sker til juni.