Test af cykelholdere - "sakseholdere"

Vil du have en pladsbesparende cykelholder, der let kan ligge i bilen, er "sakseholderne” sagen. Motor har sammenlignet seks modeller på det danske marked.

Foto: Karsten Meyland Lemche, FDM
Bilist

Der er stor forskel på sikkerheden af de billige saksecykelholdere. Det viser Motors test af seks cykelholdere, der repræsenterer et godt udsnit af udbuddet på det danske marked. Og selvom den dyreste koster over dobbelt så meget som den billigste, så drejer det sig ikke om mere end 500 kr., så det er ikke pengene, der skal afholde en fra at købe den bedste.

Læs også: Test af otte platform-cykelholdere 

Lette af montere

Sakseholderne er ikke lige så sikre som platform-cykelholderne. Til gengæld vil de for mange være lettere at have med i bilen til hverdag og en del lettere at montere på bilen. Nogle af dem er kun godkendt op til 90 km/t. Thule har dog godkendt sin til 120 km/t. Så dit valg afhænger også af, hvor du skal køre med cykelholderen. 

Cyklen skal ordentligt sidde fast

Et af de punkter, hvor der var størst forskel på holderne, var, hvor godt cyklerne blev spændt fast. På nogle holdere fulgte der ikke noget med til at spænde cyklen fast, andre havde lidt fastspændingsudstyr, og testvinderen havde alt, hvad der er brug for. Her vægter vi fastspændte stropper højere end de løse, som let bliver væk.

Læs mere: Guide til cykelholdere 

Ingen af sakseholderne fik seks stjerner, men hele tre cykelholdere fik fem. Testvinderen fra Thule er dog et mulehår foran med bedste sikring på cyklen og fastspændte stropper. 

Pas på med at købe brugt

Alle cykelholderne dækker både for nummerpladen og for baglygterne. Derfor skal du investere de penge, det koster for en lygtebom og den tredje nummerplade. Dem skal du også bruge, hvis du skal køre gennem Tyskland med cykel bagpå.

Cykelholdere er sliddele, og med tiden bliver de løsere i leddene og dermed mindre sikre. Så bruger du cykelholderen ofte, bør du skifte den ud, når den bliver træt, og vil du købe en cykelholder på et loppemarked, så husk at prøve den på et anhængertræk, før du betaler. 

Sådan testede vi

Først gennemgik vi indholdet af pakkerne og vurderede produkternes finish. Herefter monterede vi holderne på et anhænger-træk. Holderne blev vurderet på, hvor lette de var at montere, hvor godt de sad fast, og hvilke former for sikring der fulgte med. Herefter monterede vi en cykel med eventuelle stropper og elastikker. Med cyklen på blev fastspændingen på kuglen vurderet ved at presse med håndkraft. To af holderne kunne ikke klare denne test. Til slut blev afmontering vurderet. 

Husk lygtebom og tredje nummerplade

For at køre lovligt med en cykelholder placeret på anhængertrækket skal du have både en lygtebom og en tredje nummerplade. Lygtebommen skal sættes fast på cyklen i vandret stilling og i nogenlunde samme højde som bilens lygter. Prisen for en lygtebom er mellem 200 og 400 kr. Den tredje nummerplade skal bestilles på skat.dk.

Læs også: Se reglerne for lygtebom

Køb testvinderne i FDM netbutik

På baggrund af testen har FDM netbutik valgt at indkøbe de cykelholdere, som klarede sig bedst.
Du kan købe dem her

Denne artikel har tidligere været bragt i Motor nr. 7/8 2014.

FDMs vurdering Fabrikat Model
***** Thule Xpress 970
***** Deluxe Saks cykelholder
***** Satex Easyfit
**** Basta Click On
* Satex Sax sort
* CD Cardic Sort saksecykelholder