Finansåret 2010 blev på bilafgiftsområdet et usædvanligt magert år for statskassen, ”kun” godt 13 milliarder kroner blev det til i registreringsafgift, og det er langt fra de over 20 milliarder kroner, der i gennemsnit blev lagt i årene 2005-2009. Særlig interessant er, at afgiften per bil er faldet med næsten en femtedel fra 2009 til 2010. Set fra FDM er det umiddelbart en positiv historie, da det kunne tyde på, at bilisterne har fået markant billigere biler. Men det er desværre ikke hele historien, som i realiteten er langt mere kompliceret.
Danskerne har fået smag for små biler, og mere end hver anden nye bil hører til i de mindste bilklasser. Disse biler er relativt billige og er derfor også pålagt mindre registreringsafgift, men det er langt fra alene denne udvikling, der kan forklare det markante fald i afgiftsprovenuet.
Læs også: Færre penge i statskassen trods flere solgte biler
Indregistreres til markant lavere grundpris
Årsagen er snarere at finde i væksten i leasing- og demobiler. Disse biler opnår en særbehandling i forhold til registreringsafgiften, idet de teknisk set ikke bliver solgt til en forbruger, men har status af et ”internt driftsmiddel” hos leasingselskabet eller bilforhandleren. I praksis betyder dette, at de kan handles til en lavere pris før afgift, og denne forskel bliver derefter øget markant, når afgiften på 105/180 pct. ganges på. Tilmed har leasingselskaber siden 2009 kunne nøjes med at betale en forholdsvis registreringsafgift, således at der på en typisk 3-årig kontrakt kun betales 39 pct. i afgift.
Politisk henvises ofte til, at det er sidstnævnte forklaring, der er skyld i det markante fald i afgiftsprovenuet, og at det vil løse sig selv, når flere årgange af leasingbiler kommer på markedet. Men et andet forhold er, at leasing- og demobiler så godt som altid indregistreres til en markant lavere grundpris, end biler der sælges. I FDM er vi af den opfattelse, at det er her ”hunden ligger begravet”.
Nogen tager sig godt betalt
Set fra bilisternes synsvinkel kunne dette stadig være en god historie – rådet kunne så være, at man blot skal købe en demobil eller lease bilen. Problemet er imidlertid, at når FDM ser nærmere på de besparelser som der kan opnås ved at lease eller ved at købe en demo, så står de ofte ikke i forhold til den lavere afgift, der er i bilen. Med andre ord er der nogen i kæden fra fabrik til forbruger, der tager sig godt betalt – til ugunst for skatteyderne og uden den store fordel for bilisterne.
Som bilist står man overfor et fuldstændigt uigennemskueligt marked og tilmed med risiko for at inkassere et ekstraordinært stort værditab, den dag man vil sælge sin bil, der oprindeligt er købt med fuld afgift.
Da reglerne for leasing er afledt af EU-regler, og afgiftsprovenuet hastigt forsvinder ud af statskassen, ser FDM kun én løsning på problemstillingen. I stedet for blot at se til, bør der tages politisk initiativ til at påbegynde den nødvendige omlægning af bilafgifterne. Vi skal væk fra en værdibaseret registreringsafgift over til en årlig teknisk afgift baseret på bilens energi-, miljø- og sikkerhedsmæssige egenskaber. Det vil sikre ligestilling for bilister og en langt mere moderne afgiftslov, der vil fremme i stedet for at hæmme udbredelse af energieffektive, miljøvenlige og sikre biler.